Wednesday, February 13, 2008

Παράξενοι ελκυστές

Υπάρχει μια κούκλα μαθηματική οντότητα (μη στραβοκοιτάτε, δεν παίρνω κάτι)(μόνο κάτι μυοχαλαρωτικά έχω πάρει γιατί σήμερα πονάω αφόρητα). Υπάρχει λοιπόν μια πολύ ωραία μαθηματική οντότητα που λέγεται ελκυστής. Κυριολεκτικά και αυστηρά, όταν λέμε ελκυστή εννοούμε (συγγνώμη για την μαθηματική ορολογία, αλλά δε μπορώ να το κάνω πολύ διαφορετικά. Και όχι, δεν προοριζόταν για τους Χαμένους Μαθηματικούς το θέμα.. θα καταλάβετε..) αυτό το σύνολο στο οποίο καταλήγει ένα δυναμικό σύστημα αν το αφήσουμε αρκετό χρόνο. Γεωμετρικά μπορεί να είναι από σημείο μέχρι fractal δομή. Και τότε λέγεται παράξενος ελκυστής...

Ο συγκεκριμένος είναι ένας ελκυστής Lorenz.
Μια και αύριο θα γιορτάσετε τον άγιο της αγάπης(διαφωνώ βέβαια κάθετα με αυτό το πανηγύρι,αλλά ας είμεθα στο κλίμα των ημερών,όλο αντιρρησίας;), είπα και εγώ να γράψω κάτι μελιστάλαχτο αφήνοντας κατά μέρος την τελευταία γκρίνια.
Και η αφορμή ήταν οι ελκυστές. Δυό οντότητες σε μία, στριφογυρνώντας γύρω από δυό σημεία. Κλωθογυρίζοντας αέναα, μυστηριακά, εγκλωβισμένοι σε έναν μαθηματικό εναγκαλισμό, μη μπορώντας να ξεφύγουν. Διαρκώς στριφογυρνούν, και δείχνουν ότι θα φύγουν, αλλά πάντα ολοκληρώνουν τον κύκλο τους και επιστρέφουν στην αρχή τους. Εκεί που συναντώνται τα φτερά της χαοτικής πεταλούδας. Εκεί που βρίσκεται το νόημα της ύπαρξής τους. Στη γεννεσιουργό αιτία της κλασματικής τους διάστασης. Δεν είναι καν δύο οντότητες είναι μία που σκέφτεται να γίνει δύο, αλλά όταν απομακρύνεται από τον εαυτό της, αποφασίζει ότι δεν αντέχει μακριά του. Είναι μια αιωνιότητα από αιτιατά που ξαναανακαλύπτουν την αιτία τους κάθε φορά με καινούρια θέρμη.
Είναι το ατέλειωτο παιχνίδι της ζωής σε ένα κατά τα άλλα χαοτικό σύμπαν. Η πρωτόγονη επιστροφή στα όνειρα που δεν τολμούν να γίνουν πραγματικότητα.
(Ούτε εγώ δεν ξέρω τι ακριβώς είπα...)
Όσοι είστε τυχεροί και αγαπάτε, χέστε την αυριανή μέρα, αλλά δείξτε το καθημερινά. Έστω ρε με ένα σημείωμα στο ψυγείο το πρωί.
Έστω και με έναν μικρό, παράξενο ελκυστή ;)

12 comments:

Anonymous said...

kataplhktiko

wolfakoc said...

Καταπληκτικό κείμενο. Αν και εγώ δεν σκόπευα έτσι κι αλλιώς να γιορτάσω την αυριανή ημέρα, συμφωνώ μαζί σου πως κάθε μέρα πρέπει να δείχνουμε την αγάπη μας και να το γιορτάζουμε.

χαρίδημος said...

Μερακλίδικον!

Sissi Soko said...

Συμφωνώ.

diva said...

Προφήτη μου
Respect.-

Υ.Φ. Προστίθεσαι ως update link στον Έρωτα τον Απειλητικό:-)

Anonymous said...

Αταξία ή τάξη προφήτη μου;Η μέσα από την αταξία έρχεται η τάξη;

brexians said...

kalo!
kai me apopsi!
prospa8isa na diavasw liga anaforka me ton elkisti ..berdeftika...
den ine gia mena ta anwtera ma8imatika

etsi menw sto minima!

Anonymous said...

εντάξει, από λίμπιντο δεν πας και πολύ καλά (όπως λες) αλλά από ρομαντισμό σκίζεις! loved it!

τέλσον said...

είσαι πολύ μπροστά ρε Εστάριαν... απλά δεν υπάρχει όσκαρ για την κατηγορία σου.

Hades said...

Ορθόν. Κι εύστοχα τα μαθηματικά ως παράδειγμα. ΆΛλωστε όταν μιλάμε για ερωτευμένους, μιλάμε για την περίπτωση όπου 1+1=1

Aurelia Aurita said...

Ωραία λέξη ο"ελκυστής"..
:)

Stefanos said...

αγαπάτε γιατί χανόσαστε :P