Υπάρχει μια χώρα κάπου στην υφήλιό μας, που έχουν μπλέξει μερικά πράγματα. Βασικά έχουν μια πολύ περίεργη αντίληψη του τι συνιστά την ανεξιθρησκεία. Επίσης αυτή την έννοια του κοσμικού κράτους κάπου την έχουν παρεξηγήσει. Εντάξει δε λέω, δεν είναι και Θεοκρατικό ελέω Θεού το καθεστώς, αλλά έχουν μερικά προβλήματα ερμηνείας ορισμένων σύγχρονων εννοιών.
Να δηλαδή, εμένα μου φαίνεται περίεργο που σώνει και καλά πρέπει να ορκίζει τις κυβερνήσεις της χώρας ο Αρχιερέας της επικρατούσας θρησκείας. Και τι σημαίνει επικρατούσα θρησκεία; Απλά λέει η θρησκεία που έχει τους περισσότερους πιστούς εκεί πέρα. Δηλαδή, αν δε δώσει έγκριση ο αρχιερέας της επικρατούσας, κυβέρνηση και πρόεδρο δεν έχει η χώρα αυτή. Αυτό φαίνεται ελαφρώς περίεργο αν και προφανώς εντάσσεται στην "εθιμοτυπία" και όχι σε κάτι ιδιαίτερα ουσιαστικό. Παρ όλα αυτά θεωρητικά, μάλλον θα έπρεπε να ορκίζονται στο Σύνταγμα, στους Νόμους και στην Πατρίδα, ενδεχομένως και στους πολίτες της χώρας. Ή να ορκίζονται σε όλους τους θεούς της χώρας, άσχετα αν κάποιος έχει τους περισσότερους.
Επίσης σε αυτή τη χώρα, είναι αστείο, αλλά λέει αυτή η επικρατούσα, μπλέκεται και στα ληξιαρχικά και στα δημοτολογικά κλπ, και άμα δεν έχεις όνομα εγκεκριμένο από αυτήν, δε δικαιούσαι να υπάρχεις ή κάτι τέτοιο. Ή τέλος πάντων έχεις κάποια νομικά προβλήματα ως πολίτης. Δε μπορείς να λέγεσαι όπως θες ρε παιδί μου. Ούτε να ονομάσεις το παιδί σου όπως θες. Και ακόμα χειρότερα, απαγορεύεται να δώσεις στο παιδί σου αποκλειστικά όνομα που δεν ανήκει στο εορτολόγιο της επικρατούσας. Πλάκα έχει αυτό ε;
Θεωρητικά μιλώντας πάντα, υποτίθεται ότι οι θρησκείες αποτελούν πνευματικούς οργανισμούς που φροντίζουν να απαλύνουν τον πόνο και το φόβο του θανάτου στους ανθρώπους. Θεωρητικά σε παροτρύνουν να είσαι καλός άνθρωπος, να αγαπάς και να αγαπιέσαι, να ανέβεις πνευματικά πάνω από τον "χαμηλό" σου εαυτό, και να φωτισθείς πάλι πνευματικά, υπερβαίνοντας τη θνητότητά σου μέσω της πνευματικής ανύψωσης. Επίσης θεωρητικά έχουν χρέος να σκίζονται για τους ταλαίπωρους, τους φτωχούς, τους αδικημένους και τους μή έχοντες και κατέχοντες. Τώρα τι σχέση έχουν όλα αυτά με την πολιτική και τη διακυβέρνηση, και τις προσπάθειες για έλεγχο και επιρροή αυτών, εγώ με το μικρό μου το μυαλό , συγγνώμη αλλά δεν το χω.
Τι δουλειά έχει ο οποιοσδήποτε αρχιερέας ή ιερέας είτε λέγεται επίσκοπος, είτε χότζας, είτε πάστορας, είτε χαχάμης, είτε φλάρος είτε Θανάσης, να επεμβαίνει στο πολιτικό γίγνεσθαι μιας χώρας; Τι δουλειά έχει ένας ιερέας να σχολιάζει εξωτερικές πολιτικές, οικονομικά σκάνδαλα, σχεδιασμούς ανάπτυξης, νομοσχέδια και κατευθηντήριες γραμμές; Λύσε πρώτα όλα τα πνευματικά προβλήματα του τόπου, σώσε όλους τους πεινώντες και διψώντες, εξασφάλισε την επίγεια ευμάρεια των πιστών σου και ΜΕΤΑ, αν θέλει κανείς να ακούσει τη γνώμη σου για τα επίγεια, ΜΠΟΡΕΙ και να σε ρωτήσουμε. Αλλιώς έχεις μπλέξει το ρόλο σου. Η οποιαδήποτε Θρησκεία ΔΕΝ πρέπει να έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ έχει να κάνει με τη διακυβέρνηση. Είναι δυνατόν; Ούτε πρέπει η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ θρησκεία να σπονσονάρεται από το ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ κράτος. Σε αυτό το κράτος που σας λέω, αν και ανεξίθρησκο, απαγορεύτεται ουσιαστικά η δράση κάθε άλλης θρησκείας, μέσω ενός νόμου περί προσηλυτισμού. Δηλαδή εμένα τώρα, μπορεί να με βάλουν μέσα επειδή προωθώ το Σουβλακέα! Αμα έχω ένα βουδιστή γείτονα και κάτσει και μου κάνει καμιά κουβέντα για το τι πιστεύει, μπορεί να του κάνω μήνυση και να τον χώσω μέσα. Φυσικά η επικρατούσα στέλνει ιεραποστόλους σε άλλες χώρες, και καταδικάζει ως βάρβαρη την όποια χώρα τους κατηγορήσει για προσηλυτισμό.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον πνευματικό ρόλο οποιασδήποτε θρησκείας, άσχετα με την προσωπική μου ιδεολογία. Όταν όμως αυτός ο ρόλος μπαλαντζάρει επικίνδυνα προς το πολιτικό και κοσμικό και επηρρεάζει άμεσα τη ζωή μου, δυσχεραίνοντας επιλογές που ως πολίτης θα έπρεπε να έχω, τότε ενοχλούμαι..
14 comments:
Νομίζω πως τετρακόσια χρόνια αγκαλιά με τούς γείτονες καί μάλιστα από τη λάθος πλευρά(if you know what i mean)θα κάνουμε πολύ καιρό να τα ξεπεράσουμε καί να πάμε μπροστά.
Συνυπογράφω και με τα τέσσερα! Και σε λινκάρω πάραυτα Σ;-))))
Αλλάχ ακμπάρ που λέει ο γάτος
:)
Αλλάχ ακμπάρ δε λέτε τίποτα.. :P
"..απαγορεύεται να δώσεις στο παιδί σου αποκλειστικά όνομα που δεν ανήκει στο εορτολόγιο της επικρατούσας""
Πως, που, πότε?? Πανέξυπνο ποστ. Κονγκράτσα.
Είναι προφανές ότι οι τακτικές αυτές πηγάζουν από την παράδοση της εκκλησίας στην προ αγκαλιά (από τη λάθος πλευρά) με τους γείτονες εποχή. Οπότε μιας και ολόκληρο το οικοδόμημα της εκκλησίας είναι αναχρονισμός, βρίσκουν ευκαιρίες και προωθούν τον Κοκό και λοιπές παρηκμασμένες και ξεπερασμένες(;) πρακτικές.
Πολύ καλό το κείμενο!
Μπράβο!!!
Αλάχ ακμπάρ κι από μένα.
Φαίνεται πως τους έπιασα στον μετα-Ανδρεϊκό ύπνο. Ετσι η Αλάια μου και η Μελία μου, έκαναν το (υποχρεωτικό και αναπόφευκτο τότε ακόμα) μπλούμ, χωρίς άλλες περιστροφές. Η λες να έπαιξε κάποιο ρόλο και το μασούρι που άχνιζε κάτω απ'τη μύτη του ρασοφόρου;
Τουλάχιστον η Ιρις μου, δεν χρειάστηκε να περάσει απ'αυτό το μαρτύριο. Ούτε πατητή, ούτε συγκινημένες θειάδες.
Αλλά σάμπως κι εγώ, κάπως έτσι δεν τη γλύτωσα, μισό αιώνα νωρίτερα;
ΠιΕς: Θενκς του Μίλτος φορ δε λινκ...
DEN ANTEXA KAI EGW
KAI SE EKANA LINK
PS
PAROLI TH ZILIA MOU GIATO IPEROXO AUTO POST!!LOL
Ο θεός να μας φυλάει απ' όλους αυτούς τους Αν-ιερείς!!!!
Όλοι οι θεοί βασικά, ένας δεν θα τα καταφέρει μόνος του, μα το Δία! :p
Αλλάχ ακμπάρ!
Αμήν!
=)
Είναι θέμα εξουσίας... Όπως κι όσοι βρέθηκαν σε θέση ισχύος έτσι κι αυτοί δεν πρόκειται ν' αφήσουν να φύγει απ' τα χέρια τους τέτοιο "χαρτί"... Θα χάσουν πολλά. Εκτός αν γίνουν μυστική υπηρεσία ή μαφία και δρουν υπογείως, όπως θέλω να φαντάζομαι ότι είναι το Βατικανό (απλά γιατί μ' αρέσουν οι συνομωσίες! :p)
Συμφωνώ και επαυξάνω: πέραν της βάφτισης (σ'εμένα ο παπάς αρνήθηκε να δώσει δύο ονόματα, οπότε υπάρχουν και κατά τόπους κανόνες), έχω ακούσει πολλές περιπτώσεις για κωλύματα με πολιτικούς γάμους (δεν βαφτίζω το παιδί, δεν σε θάβω [φτου φτου!]κλπ.) και σε γάμους μεταξύ χριστιανών διαφορετικού "δόγματος" (ορθόδοξος με καθολικό κοκ- η καθολική εκκλησία τους πάντρευε, η ορθόδοξη όχι). έχουμε πολυυυύ δρόμο μπροστά..
Ωρέ ποιός μου κανε διαφήμιση και έσκασε τόσος κόσμος;;; :) :) :)
Καλώς ήρθατε παίδες! :)
Φοίβο εσύ μάλλον τους πρόλαβες στον ύπνο γιατί αυτό με τα ονόματα το θέσπισε ο Χριστόδουλος. Έτσι κάτι γνωστοί βάπτισαν τα παιδιά Αριστομένη-Ευάγγελο και Αλκίνοο-Χρήστο , νομίζω για να τους επιτρέψουν.
Και πάλι καλώς ήρθατε όλοι
Μα εδώ, ακόμη κι εγκαίνια δημοσίου έργου να γίνου, τσουπ, φάτσα κάρτα ο τράγος (εκ του αμνός, μην παρεξηγούμαι), δεν θα εμπλέκονταν σε όαλ τα υπόλοιπα;
Για να'μαι απόλυτα ειλικρινής, δεν θυμάμαι πολλά πράγματα στην Ελλάδα που να μην είναι παρεξηγημένα. Ακόμη και η ατομική ελευθερία παρεξηγημένη είναι, αφού νομίζουμε ότι μεταφράζεται ως σπάω ακόμη και το κεφάλι του διπλανού μου αφού το θέλω.
Αναφορικά δε με τους τράγους, η πικρή αλήθεια είναι ότι αν μπορούσαν να κάνουν και περισσότερα, θα τα έκαναν. Τα βυζαντινοσκοταδιστικά κατάλοιπα δεν έχουν εκλείψει -ποτέ δεν έφυγαν για την ακρίβεια. Θεωρούν απλώς ότι κάνουν χρήση των νομίμων δικαιωμάτων τους. Αν συμβεί κάτι αντίθετο, αυτόματα έχουν έτοιμη τη δικαιολογία "πάνε να χτυπήσουν τον ελληνισμό" (κουβέντα αν μη τι άλλο τραγικά γελοία, μιας και μεγαλύτερος διώκτης και καταστροφέας του ελληνισμού δεν υπήρξε άλλος) κουλουπού, κουλουπού...
Κι όλα αυτά γιατί; Διότι αυτά μας αρέσουν να βιώνουμε και ν'άκούμε. Απλά πράγματα.
Εξάλλου μιλάμε για τον μοναδικό λαό που τη θρησκεία την έχει απλά ως δικαιολογία για θεωρείες συνωμοσίας. Από τη μια οι χριστοπαναγίες φεύγουν σύννεφο κι από την άλλη ενδιαφερόμαστε για το θρήσκευμα στις ταυτότητες. Αλήθεια, το ξέρετε ότι είμαστε ο μοναδικός λαός παγκοσμίως που βρίζει τα θεία; Δεν είναι ενδιαφέρον;
Εξαιρετικό. Συμφωνούμε as usual :)
Post a Comment