Monday, July 11, 2005

H.R Giger

Ο Giger είναι μια περίεργη περίπτωση καλλιτέχνη. Περιπτωσάρα θα έλεγα. Είναι από αυτούς που είτε θα σιχαθείς, είτε θα λατρέψεις. Εγώ ανήκω στην δεύτερη κατηγορία. Ο Hans Rudi Giger ,είναι ελβετός. Και αυτό είναι αρκετά παράξενο γιατί πέραν της σοκολάτας,των τρυπών στα τυρια, των ρολογιών και των τραπεζών, η Ελβετία δεν έχει προσφέρει και πολλά στον κόσμο. Εντάξει ναι και τα γαμάτα θερινά τουριστικά θέρετρα που μαζεύεται όλο το τζετ σετ και στα οποία θα πήγαινα και εγώ , αν χτες είχα το 5,το 23, το 16 και το 12 στην ίδια στήλη και όχι σε διαφορετικές, πράγμα που μου κοστισε 11 εκατομμύρια ευρά. Πίσω στον Hans.. Ο Hans δεν φύτρωσε αλλά γεννήθηκε κάπου στο 1940, και ως πιτσιρικάς γούσταρε ιδιαίτερα να τρομάζει τους φίλους του. Νοσηρό χόμπυ ίσως, αλλά αυτή του η μανια να τρομάζει τον κοσμο του βγήκε σε καλό και εμάς σε καλύτερο. Το '59 δημοσιεύονται τα πρώτα σκίτσα του σε κάποια underground περιοδικά. 3 χρόνια μετά την κάνει για Ζυρίχη για να σπουδάσει βιομηχανικό σχέδιο και αρχιτεκτονική. Τελειώνει την σχολή σε 3 χρόνια, καψουρευεται μια τύπισσα, και συζεί μαζί της. Αυτά περίπου εν έτει 68. Και τότε αρχίζει σιγά σιγά να δημιουργεί, να εμπνέεται, να παίρνει φόρα. (Αχ, ο έρωτας , τι δημιουργικό συναίσθημα). Η πρώτη του δουλειά είναι για μια ελβετική ταινία, στην οποία φτιάχνει ένα ρομποτοιδές τέρας και έναν περίεργο σκύλο. Το 70 φτιάχνει ένα εξώφυλλο και γενικότερα artwork για τους Emerson,Lake & Palmer. Τα 70s είναι η δεκαετία που θα τον σημαδέψει. Σε ένα πάρτυ που γίνεται η συντροφός του βγάζει ένα ρεβόλβερ και αντί για ορντέβρ, αποφασιζει να φάει μια σφαίρα. Έρωτας + Θάνατος + Giger.. νομιζω πως ο συνδυασμός είναι πραγματικά εκρηκτικός. Ο Giger ξεκινάει να δουλεύει μανιωδώς. Αρχικά δουλεύει στο project του Dune, αλλά λόγω έλλειψης κεφαλαίων το project δεν τα βγάζει πέρα. Και τότε έρχεται το Alien και η παγκόσμια αναγνώριση.
Εικόνα από το πρώτο Alien.
O Giger είναι υπερρεαλιστής. Ο Gigger γουστάρει μαυρίλα, τρόμο και γκοθίλα. Επίσης έχει για πρώτη φορά την ιδέα να ενώσει οργανική ύλη με "βιομηχανικά" υλικά και προσθετικά μέλη. Τα δημιουργήματά του είναι τερατόμορφα πλάσματα , τα λεγόμενα biomechanoids. Είναι πραγματικά τρομαχτικά, ανατριχιαστικά να τα κοιτάς. Αλλά ταυτόχρονα υπέρμετρα γοητευτικά. Σου τραβούν το μάτι, σε κολλάνε.
Magus
Το "Necronomicon" του είναι μία απο τις καλύτερες συλλογές σουρρεαλιστικής τέχνης που έχω δεί ποτέ. Τα τοπία του είναι ζωντανά και απόκοσμα. Οι πίνακές του προκαλούν και μαγνητίζουν.Ο Giger είναι για την τέχνη της ζωγραφικής ό,τι ο Lovecraft για την λογοτεχνία. Αν δεν τον ξέρετε, τσεκάρετέ τον, αν τον ξέρετε, ε... ξέρετε.. Τον τοίχο μου πάντως σε λίγες μέρες θα στολίζει το Anima Mia :

8 comments:

Unknown said...

Όντας κομπιουτεράς, υποθέτω ότι στα "νιάτα" σου έπαιξες το Darkseed....

Phantasmak said...

Ωραίος είναι, και γω πολύ τον πάω. Μόνο και μόνο για το Alien!

Εδώ ρε με είχαν παραπληροφορήσει ότι το μουσείο του βρισκόταν στο Λονδίνο και το 'ψαχνα σαν τρελός!

avatar said...

Νομίζω τελικά ότι Metal, Lovecraft, Giger και horror/splatter πάνε χεράκι-χεράκι. Η Ελβετία όμως πέραν του Giger έδωσε στον κόσμο και τους Celtic Frost και Coroner. Eίναι η χώρα που όταν μια φορά στο τόσο βγάζει κάτι, αυτό θα είναι γαμάτο και cult!

Υ.Γ. Θρυλικό παιχνίδι το Darkseed, το πρώτο το λάτρεψα, το δεύτερο ήταν μέτριο παρά τα καλά για την εποχή του γραφικά (κυρίως στα backgrounds) και ειδικά το τέλος ήταν υπερξενέρα...

Phantasmak said...

Και τους Krokus! Αν και κλώνοι των AC/DC ως ειναι, δεν έχει καμία μα καμία σημασία!!

Stefanos said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Stefanos said...

koita_me, μου αρέσουν και ο Gericault, o Escher, o Degas, o Dali, ο Γύζης, και αρκετοί ακόμα. Και ο Giger θεωρείται ως υπερρεαλιστής, τι να κάνουμε τώρα..
Ο Giger ειτε το θες είτε όχι είναι αναγνωρισμένος παγκοσμίως και όντως το χει το άθλημα. Να σου βγαζα καναν παπάρα ντανταϊστή, να με έκραζες.
Οντως δεν ξέρω πολλά απο τέχνη, και δει απο ζωγραφικη. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν μπορώ να λέω τη γνώμη μου για αυτά που μου αρέσουν, έτσι?

Oneiros said...

Estarian, μη δίνεις σημασία, τα ίδια λέγανε και για τον Escher και πολλούς άλλους που μετά τους "λατρέψανε". Giger rocks!

Γιώργος said...

καλος μαλακας ηταν κ αυτος,πεθανε η γκομενα κ αντι να βρει αλλη το ριξε στη τεχνη,,,μαλακιες τεχνη δηλαδη κανει,,,κ κανεις ενα λαθος...μεγαλο....οταν εισαι ερωωτευμενος δεν εχεις κεφι κανα να ζωγραφισεις:)αυτα τα λιγα