Monday, May 04, 2015

Η "πραγματική" ζωή που ναι "εκεί έξω"

Αγαπημένα μου παιδιγιά,
καιρό έχω να γράψω το ξέρω, αλλά τι να κάνουμε, το χα ρίξει σε συγγραφή σοβαρών πονημάτων και συγγραμμάτων και τέτοια και δεν είχα χρόνο , ούτε όρεξη να κάτσω να ρίξω κανα κράξιμο.
Όχι πως δεν έκραζα από μέσα μου βέβαια. Αφού ξέρεις τώρα, ο άνθρωπος ο πικρόχολος, ο μισάνθρωπος, ο γκρίνιας, ποτέ δε σταματά να κράζει. Έστω και εσωτερικό επίπεδο, μην ανησυχείτε, έχω κατεβάσει κάτι καντήλια και ειρωνίες που το φχαριστήθηκε η κατάμαυρη καρδούλα μ.

Το σημερινό μας θέμα είναι η επική ατάκα ασχετοσύνης/αμάθειας και προσπάθειας συγκάλυψης ιδίων ελλείψεων σε βασικές γνώσεις δημοτικού η οποία έχει ως εξής:
"Πφφ.. τι ασχολείσαι με αυτά, η πραγματική ζωή είναι εκεί έξω, ξύπνα"
Ας το πάρουμε από την αρχή λοιπόν, να στήσουμε το σκηνικό του εγκλήματος. 
(να προειδοποιήσομεν πως η παρακάτω αφήγηση αποτελεί συρραφή διαφορετικών καταστάσεων, απλά επειδή είμεθα και μάστορες της πένας ασούμε έχουμε το τάλαντο να τα κάνουμε όλα έναν υπέροχο αχταρμά)
Είσαι σε μια παρέα. Χαλαρότης. Ήλιος, μπυρίτσα, μεζεδάκι περιποιημένο στο κέντρο, το αγέρι σου χαϊδεύει ηδονικά το μαλλί και για πρώτη φορά εδώ και κανα μήνα δε χρειάζεσαι μααλόξ για το στομάχι. Μεταξύ τυρού και αχλαδιού, ή για την ακρίβεια μεταξύ λουκάνικου και τυροκαυτερής για κάποιο λόγο κάποιος εκφέρει απορία "επιστημονικής" υφής οπότε η κάμερα γυρνάει προς τα σένα που εκείνη την ώρα κοντεύεις να κοιμηθείς όρθιος επειδή η χοληστερίνη έχει πάει 800, η πίεση 3 απο το τζατζίκι και έχεις κοπανήσει και μισό καφάσι κοκορετσόμπυρες* και σε ρωτάνε ξερωγώ κάτι που έχουμε κανονικά ξεμπερδέψει επιστημονικά μαζί του στο δημοτικό αλλά που προφανώς ο ερωτών ήταν πολύ απασχολημένος με το να τρώει τα κακάδια του τότε για να κάτσει να διαβάσει "εμείς και ο γαμημένος ο κόσμος" - Ε Δημοτικού - ΟΕΔΒ. Μιλάμε τώρα για ερωτήσεις από επίπεδο "α δεν το ξερα οτι τα φυτά είναι πράσινα λόγω χλωροφύλλης, δεν ξέρω για φωτοσύνθεση /χρειάζεσαι φως για να φωτοσυνθέσεις/που να σκεφτώ οτι τα μαρούλια δε γίνεται να φυτρώνουν υπόγεια γιατί ειναι πράσινα" <= Αυτό έχει γίνει όντως, δεν είναι μούφα. Μπορεί να μην ήταν μαρούλια τώρα δε θυμάμαι, αλλά ήταν κάτι τόσο γελοίο.
Οπότε αφού εξηγείς και απαντάς τη γαμωερώτηση -πάντα με την ανάλογη ευγένεια και ευπρέπεια που αρμόζει σε έναν άνθρωπο που χει 3 πτυχία και δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι η φωτοσύνθεση και το νοητικό πλαίσιο μιας λογικής αλληλουχίας αλληλοαποκλειόμενων ενδεχόμενων σου σκάει η απάντηση φασόν, η απάντηση κόπιραϊτ των απανταχού "γω έχω φάει τη ζωή με το κουτάλι, τι να μου πειτε και σεις γατάκια":
"Πφφ.. τι ασχολείσαι με αυτά, η πραγματική ζωή είναι εκεί έξω, ξύπνα"
Εγώ όμως, τέρας ψυχραιμίας: 
Η ατάκα αυτή έχει φτάσει στα ταλαιπωρημένα -από τις κακουχίες και τα τραγούδια του Παντελίδη που άκουσα μια μέρα απο αυτοκίνητο που περνούσε από κάτω - αυτιά μου αρκετές φορές, προερχόμενη κυρίως -και εδώ είναι η έκπληξη- από στόματα "μορφωμένων" ανθρώπωνε.
Το "μορφωμένων" δεν το βάζω σε εισαγωγικά με τον ίδιο τρόπο που το βάζει ένας τύπος που ποστάρει νυχθημερόν στο φεισμπουκ για ομαδες λάμδα, προφητείες, κοίλες γαίες, φεγγάρια από τουλουμοτύρι κλπ και θεωρεί όποιον έχει ακόμα και πτυχίο ειδικού απόξεσης σωλήνων αποχέτευσης πράκτορα των σκοτεινών δυνάμεων και "μορφωμένο", όχι. Το βάζω σε εισαγωγικά γιατί όπως το χουμε ξαναπεί εκατομμύρια φορές, κανένα ρημαδοπτυχίο δεν εγγυάται ότι είσαι και μορφωμένος. Έχει κει έξω κάτι αστροπελέκια με διδακτορικό που πάνε σύννεφο. Θα μου πεις πως το πήραν; ε τι να σου πω, άμα ήταν στο δικό μου χέρι δε θα χαν πάρει ούτε απολυτήριο λυκείου. (ώπα ρε υπέρτατε γαμάω επιστημονάρα Εστάριαν. Ναι σκάσε, τουλάχιστον ξέρω τι έμαθα στο γαμημένο το εμείς και ο γαμημένος ο κόσμος και δεν πιστεύω στους μονόκερους). Θα το ξαναβροντοφωνάξω δυνατά ότι δε με ενόχλησε ποτέ να μην είχε κάποιος την ευκαιρία, τη δυνατότητα ή τη θέληση να σπουδάσει κάτι, ούτε υποτιμώ αυτούς τους ανθρώπους. Υποτιμώ ιδιαιτέρως όμως τα βόϊδια που καυχιούνται ότι σπούδασαν αλλά δεν ξέρουν να χωρίσουν 1 κιλό σανό στα 2 και που οι εγκυκλοπαιδικές τους γνώσεις φτάνουν μέχρι το ποιος νίκησε στο πρώτο ριαλιτι. A ναι και αυτούς που παίρνουν την αμάθειά τους, την κάνουν ρόπαλο και σε κοπανάνε με αυτήν προσπαθώντας να της δώσουν ίση αξία με την κανονική γνώση επειδή "δημοκρατία έχουμε" ή κάπως έτσι. Το χει πει και ο Ασίμοφ.
Ενιγουει, η ατάκα αυτη ακούγεται με εκνευριστικά μεγάλη συχνότητα όποτε:
Α. Κάποιος οικειοθελώς ρωτάει τη γνώμη σου ως ειδικού σε ο,τιδήποτε, αλλά η απάντηση δε συμφωνεί με την προαποφασισμένη παπαριά που έχει στο μυαλό του, οπότε πρέπει να υποτιμήσει με κάποιο τρόπο την άρνησή σου. Οπότε πρέπει εσύ να φανείς οτι δεν έχεις ζωή κλπ κλπ κλπο και εισαι ενα κακόμοιρο χαμένο ενώ αυτός ο υπεργαμάω που τρώει σίδερα και βαράει σφαλιάρες στο Χουλκ και του μαυρίζει τα μάτια.
Β. Κάποιος ξαναρωτάει ξαναοικειοθελώς τη γνώμη σου, αλλά δε μπορεί να καταλάβει ούτε τις αντωνυμίες από την απάντησή σου και ας απάντησες με ορολογία και παραδείγματα β γυμνασίου (είπαμε, ο ερωτών έχει 3 πτυχία) οπότε αισθάνεται άσχημα που κατάφερε να πάρει 3 πτυχία και δε νοιώθει απάντηση επιπέδου "άμα πηδήξεις από το μπαλκόνι θα πέσεις κάτω και όχι δεξιά γιατί η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται πάνω σου είναι προς τα γαμημένα κάτω και όχι προς τα γαμημένα δίπλα". Αφού λοιπόν προσβάλλεται που δε σκαμπάζει γρυ, δε γίνεται πρέπει να στην πει κάπως μη γίνει ρόμπα οπότε να ξαναμανα "ππφφφφ τι ασχολείσαι η πραγματική ζωη είναι κει έξω κλπ κλπ κλπ" και να ξαναμανα κρόσσια τα νεύρα του Εσταρινάκη.
Γ. Το χειρότερό μου είναι δε, συνάδελφοι. Των θετικών επιστημών. Που όχι μόνο πέρασαν και δεν ακούμπησαν, όχι μόνο διδάσκουν παιδάκια αλλά τα διδάσκουν και αναχρονιστικές μαλακίες, δεισιδαιμονίες, προφητείες και μαγικά ξόρκια (ναι μη γελάς, δεν το λεω τυχαία) αντιμετωπίζοντας τη γαμωεπιστήμη τους σαν τι; δεν έχω ιδέα. Σαν απλά σχηματάκια σε χαρτί. Χωρίς νόημα. Χωρίς σύνδεση. Και λυπάμαι αλλά αν είσαι μαθηματικός, φυσικός, βιολόγος, χημικός κλπ κλπ και δε μπορείς να διακρίνεις τη σχέση της επιστήμης σου με την "πραγματική ζωή εκεί έξω", σε παρακαλώ φέρε το πτυχιάκι σου πίσω, (γιατί μεταξύ μας το πήρες μάλλον νύχτα) και πήγαινε κάνε ένα άλλο επάγγελμα , τίμια (όχι τίμιο, τίμια.) να προσφέρεις κάτι στην κοινωνία και στους συνανθρώπους σου γιατί τώρα είσαι βαρίδι.
Απορώ συνεχώς και αδιαλλείπτως (καλός βλαμμένος είμαι και εγώ, μυαλό δε βάζω) με το πόσο τείνει να διακωμωδείται η οποιαδήποτε γνώση, είτε "εγκυκλοπαιδική" που λέμε, είτε εξειδικευμένη. Με το που πεις τετρασύλλαβη λέξη, θα γελάσουν. Γιατί η πραγματική ζωή είναι εκεί έξω και συ δεν τη χαίρεσαι μια και την περνάς άσκοπα.
Αναφέρεις ξερωγώ το Σαβοναρόλα και τη Φλωρεντία κλπ, θρήνος. Πάει η πραγματική ζωή εκεί έξω, Ο κακομοίρης πιτσιρικάς διάβαζε "Μια φορά και εναν καιρό ήταν ο άνθρωπος" αντί να παίζει πετροπόλεμο να γίνει χρήσιμος.
Οι μισές μου ιστορικές γνώσεις π.χ είναι από τα βιβλία του Τσιφόρου, οι άλλες μισές από το "Μια φορα..". Και ο,τι αρπάξω απο δω και από κει κατά καιρούς. Δεν το λέω για να παινευτώ, το λέω γιατί νομίζουν διάφοροι οτι για να ξέρεις 5 βασικα γαμωπράγματα πρέπει να έχεις πτυχίο (του επιπέδου, έγιναν σταυροφορίες, έγιναν θρησκευτικοί πόλεμοι, έγιναν μερικές επαναστάσεις απο δω και απο κει, η Αλαμπρα ειναι μουσουλμανικό μνημείο στην Ισπανία, τέτοια. Εύκολα. Όχι υπεραναλύσεις και εμβαθύνσεις. Δε γίνεται, ειναι τεραστια η πληροφορία που υπάρχει, δε γίνεται να εντρυφήσεις στα παντα. Μάλλον γίνεται αλλά θες πιο πολύ χρόνο απο οσο έχεις.Αλλα 2 βασικα πραγματα ρε μουρχούτη, όχι μόνο με ποιον γαμιέται αυτή που παρουσιαζει το σεξιον για τις τυροπιτες στο πρωιναδικο. Και μετά είναι και οι βασικές γνώσεις που άπτονται και της ειδικότητάς σου. Δε γίνεται ρε να σαι δικηγόρος και να μην ξέρεις τι ειναι ο ουμανισμός. Είναι σα να είσαι ηλεκτρολόγος και να μην καταλαβαίνεις τους κανόνες του Κίρχοφ).
Και επιτέλους, η περίφημη "ζωή εκεί έξω" είναι ΚΑΙ η διασκέδαση, και ο έρωτας και το αραλίκι και ο χαβαλές ΑΛΛΑ ρε καρμπόγυφτα, είναι ΚΑΙ η γνώση, η λογική, η κατανόηση της φύσης και του κόσμου, του ανθρώπινου σώματος, της ανθρώπινης ψυχολογίας, της ζωής , του σύμπαντος και των πάντων. Και δεν είναι μονο 42. Έχει και άλλα.

Αλλά απο όσο έχω καταλάβει τα περιεχόμενα της "πραγματικής ζωή που ναι εκεί έξω" και μας πρήζουν τα παπάρια για αυτήν, αυτό που εννοούν όλοι αυτοί που μου την κοπανάνε στη μούρη όποτε αναφέρονται πραγματικά δυσνόητες ένοιες όπως "ισοσκελές τρίγωνο"  βρίσκονται όλα στη φράση 
"του μαλάκα ο καημός, λούσα-πούτσα και χορός"
(Η έκφραση διορθώθηκε από την αρχική και αποδόθηκε με αρσενικό υποκείμενο για να μη γίνουν τρίγκερντ υπερ-πολιτικαλι κορρεκτ τρολλζ και μας τα πρήξουν εδώ μέσα)

Αντε και May the forth** be with you αλάνια

*κοκορετσόμπυρες: Οι κλασσικές χάλια λάγκερ άγευστες του κώλου μπύρες που πίνεις 5-5 καραπαγωμένες την ώρα που γυρνά το κοκορέτσι

** επειδή η Eskarina νόμισε οτι ξαφνικά έγινα ανορθόγραφος, να σημειώσω εδώ ότι στο κεφάλι μου μέσα ακούγεται "May the forth be with you" γιατι το φαντάζομαι σα να το λέει ένας ψευδός Rodian οποτε εξακολουθεί να ειναι force αλλα ψευδό :P

8 comments:

Unknown said...

Ρε ‘συ, το γρυ με υ θέλει; Όχι με ι;;;;
(Δεν είναι δύσκολη λέξη η αλλοτρίωση εστάριαν μουυυυ… - κορόμηλο το δάκρυ)
[Πρόταση έγραφες; Έρχονται φράγκα ή…]

Prophet Estarian said...

Με πήγε το Horizon κωλοφεράντζα καμηλιέρη μου. Και τώρα ξεκινάμε ERC, Marie Curie και δε συμμαζεύεται

Unknown said...

Αααααααχαχαχαχα
Και είπες να κάνεις ένα διάλειμμα, στο ανάμεσα, με κάτι λάιτ!

brexians said...

May the 4th be with you.

pølsemannen said...

Ναι, αλλά δεν σκέφτηκες ότι μπορεί να μιλάς με ένα μασκαρεμένο ΕΞΩΓΗΙΝΟ, που θεωρεί τόσο μπας κλας το γένος των ανθρώπων και τη γη, που όταν λέει "εκεί έξω" εννοεί τον δικό του ανώτερο πλανήτη και το δικό του ανώτερο είδος!

Πρόεδρος Α.Π.Ι. said...

ότι δεν μπορείς να το κάνεις τσεκ ιν δεν είναι πραγματική ζωή...


I came here to chew bubble gum and kick ass. And I'm all out of bubble gum

Prophet Estarian said...

Πρόεδρε εδώ ρε, έλα, μπιγκ μπαμπλ :p

Hades said...

Ρε'σύ, πραγματικά οι μαλάκες με άποψη είναι η μεγαλύτερη μάστιγα της ανθρωπότητας. Ποιες ακρίδες και μαλακίες; Άπαξ και πετύχεις "γνώστη", την έκατσες τη βάρκα. Δεν υπάρχει κανένα έλεος μέχρι η άποψή σου να συμφωνήσει με τη γνώση του. Κατά τα λοιπά θα προσπεράσω πλήρως το ύφος του κειμένου. Θα πω μόνο ότι μου είχε λείψει! :Ρ