Tuesday, May 05, 2009

Περί αστρολογίας θάψιμο

Έχω όρεξη για μπινελίκωμα σήμερα. Για αυτό και θα χώσω. Και θα είμαι αγενής, υπερόπτης, κακός, ψυχρός και ανάποδος. Γιατί η χαζομάρα πάει στεφάνι και σε λίγο έτσι όπως πάμε θα γυρίσουμε πίσω στην εποχή που οι Αζτέκοι είδαν τους Ισπανούς πάνω στα άλογα να βαράνε τουφεκιές και τους πέρασαν για τους Θεούς του Κεραυνού. (Κοντά έπεσαν. Οι Θεοί της Σύφιλης και της Σφαγής ήταν)
Δεν αντέχω άλλο τη φάση με την αστρολογία και τα ζώδια. Ούτε σαν αστείο. Πραγματικά. Και δε δικαιολογώ ΚΑΝΕΝΑΝ που πιστεύει σε αυτά έστω και σαν "αστείο" (ναι οκ, καλή δικαιολογία της χαζομάρας). Ακόμα δε δικαιολογώ και κανέναν που έβγαζε ή βγάζει λεφτά από αυτό, γιατί είτε είναι συνειδητοί απατεώνες είτε ασυνείδητοι ΗΛΙΘΙΟΙ. Και όχι, το οτι έχεις πάρει και ένα πτυχίο από ένα πανεπιστήμιο και ασχολείσαι επαγγελματικά με την αστρολογία δε μου λέει κάτι. Μπορεί να είσαι εξίσου και απατεώνας και ηλίθιος και με πτυχίο-α από πανεπιστήμιο. To να πιστεύεις σε αυτή τη χαζομάρα και να την αναφέρεις κάθε τρείς και λίγο είναι ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ, ΒΛΑΚΕΙΑ, ΚΡΕΤΙΝΙΣΜΟΣ και δείχνει σαφέστατη έλλειψη άλλων ενδιαφερόντων και διάθεση να γνωρίσεις ανθρώπους, πράγμα που είναι η βάση κάθε ηλιθιότητας στο σύμπαν.
Έχω πετύχει 2 φορές σε ηλίθιες συζητήσεις από εξαιρετικές χαζοβιόλες, που όταν μάθαν πότε γεννήθηκα άρχισαν να μου αραδιάζουν τα ελαττώματα και τα προτερήματά μου (δεν έχω) ενώ με ήξεραν περίπου μισή ώρα.
Πρώτον, δε με ενδιαφέρει να μου πεις αγάπη μου τα κρυμμένα ελαττώματά μου, γιατί μετά θα αρχίσω εγώ να σου λέω τα φανερά δικά σου. Θα επιμείνω κυρίως σε αυτά του κυρατσισμού,της κομμωτηριακής παιδείας (δεν πα να χεις και 14 πτυχία, τσάμπα πήγαν), της εγγενούς ευκολοπιστίας και ηλιθιότητας και της παντελούς έλλειψης λογικής σκέψης στο κομμάτι κρέας που χαϊδευτικά αποκαλείς "εγκέφαλο". Και πάλι, δε με ενδιαφέρει αν είσαι "καλό παιδί" , "καλή παρέα", "ευγενικός άνθρωπος" και άλλα τέτοια. Ενδιαφέρον για ζώδια = αποκλείεσαι, δε με αφοράς καθόλου, άντε παρακάτω. Βαρέθηκα να πρέπει να ανέχομαι την όποια χαζομάρα του οποιουδήποτε για λόγους "ευγενείας". Άμα ευγένεια σημαίνει να υπομένω πύρινα λογύδρια που υποστηρίζουν την οποιαδήποτε δεισιδαιμονία,προκατάληψη και μεσαιωνική θεώρηση του κόσμου, καλύτερα να είμαι κάφρος, αγενής και αχρείος.Και αν είσαι και επαγγελματίας του είδους θα ήθελα πάρα πολύ να μπορώ να σου σκάσω 36543 μηνύσεις για αγυρτεία, εξαπάτηση κατ εξακολούθηση και άλλα τέτοια.
Να πάμε σε καμια σοβαρή αιτιολόγηση όμως; Αντε να πάμε..
1. Η αστρολογία είναι ένα είδος "συστήματος μαγείας". Εξίσου πραγματικού με τα συστήματα μαγείας στα βιβλία που διαβάζω. Με τη διαφορά ότι ποτέ μου δεν πίστεψα πως άμα πω μαγικά λόγια και τινάξω τα χέρια μου προς μία κατεύθυνση, θα πετάξω fireball..Ποτέ κανείς δεν έχει ασχοληθεί με το να κάτσει να εξηγήσει "πώς" δουλεύει, πράγμα που σε έναν επιστημονικό κλάδο είναι sine qua non απαίτηση. Και εννοώ την εξήγηση του γιατί οι διαφορετικές θέσεις διαφορετικών αστρονομικών σωμάτων υποτίθεται ότι έχουν διαφορετικές επιδράσεις σε διαφορετικά άτομα. Πολλοί "πιστοί" της αστρολογίας υποννοούν ότι κάθε πλανήτης "εκπέμπει" μια ειδική και άγνωστη ακόμα κατηγορία "ενέργειας" ή "δονήσεων" που μας επηρρεάζουν. Το γεγονός βέβαια ότι όλα τα ουράνια σώματα είναι φτιαγμένα λίγο πολύ από τα ίδια υλικά και κυβερνώνται από τους ακριβώς ίδιους νόμους της φυσικής δε μας λέει και τίποτα ε;.
2. Πολύ βολικά για αυτούς, η αστρολογία δεν λαμβάνει καν υπόψην όλα τα κύρια σώματα στο ηλιακό μας σύστημα, για να μην πούμε δε για τα υπόλοιπα δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων που υπάρχουν τριγύρω. Λογικό μεν γιατί η "σύγχρονη" αστρολογία αν δεν κάνω λάθος βασίζεται στον Πτολεμαίο, και όταν ο Πτολεμαίος δεν κοίταγε ακόμα τα ραπανάκια ανάποδα, ο Ουρανός, ο Πλούτωνας και ο Ποσειδώνας ακόμα δεν "υπήρχαν". Επίσης οι σύγχρονοι απατεώνες δεν λαμβάνουν υπόψην καν τα κοντινότερα σε εμάς άστρα τα οποία είναι μακράν πιο κοντά από αυτά των "ζωδιακών" αστερισμών και άρα θα έπρεπε να μας επηρρεάζουν αρκετά περισσότερο.
3. Το όλο σύστημα βασίζεται σε μοντέλο επίπεδης γης. Τελεία και δεν το αναλυώ καν.
4. Μια μυστηριώδης, μη ανιχνεύσιμη "αστρολογική" δύναμη που υποτίθεται ότι εκπέμπεται από τους πλανήτες ειναι δυνατότερη από την βαρυτική έλξη αυτών. Γεα μπέϊμπι.. Για να μην πω για τη βαρυτική έλξη της μαίας και του γιατρού την ώρα που γεννιέσαι..Στην κοντινότερή του απόσταση από τη γη, ο Άρης πχ ασκεί εκατομμύρια φορές λιγότερη δύναμη στο νεογέννητο από ό,τι η μαμή. Ή ο κάδος παραδίπλα.
5. Και φυσικά μην αναφέρουμε καν το νόμο με την ενέργεια και την απόσταση που από κάτω στον παρονομαστή έχει ένα τετράγωνο της απόστασης, γιατί αυτά είναι μαθηματικά πρώτης γυμνασίου και δεν τα σηκώνει κανείς άμα δεν έχει I.Q τουλάχιστον 12.. Μεγαλύτερο δηλαδή κατά μέσο όρο από αυτούς που τα πιστεύουν. Το πανδύσκολο αυτό κλάσμα, λέει ότι το ποσό ακτινοβολίας που λαμβάνει ένα σώμα εξαρτάται από το αντίστροφο τετράγωνο της απόστασής του από το σώμα που εκπέμπει. Όσο πιο μακριά είσαι τόσο λιγότερο τρώς. (πχ. Ισχύει και για τα κινητά αυτό. Όταν δεν έχετε καλό σήμα και το έχετε στο αυτί σας, η απόσταση είναι μηδέν άρα τρώτε στην κασίδα σας όσο μπορεί να σας χώσει η συσκευή. Νταξ όχι άπειρο μην τρελλαίνεστε κιόλας). Οι νόμοι της φυσικής όμως , είτε το θέλουν είτε όχι μερικοί μερικοί, κυβερνούν αυτό το ρημάδι το σύμπαν. Μπορεί να μην τους νοιάζει που ο Χ πλανήτης είναι 40 ή 100 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η εμφανής θέση του Χ πλανήτη σε σχέση με τη γη και τους ζωδιακούς αστερισμούς. Έτσι σε περίπτωση που η αστρολογική "ακτινοβολία"-"έλξη"-"ενέργεια"-"δόνηση"-"βάλτε ό,τι χαζομάρα θέτε" όντως επηρρεάζει τους ανθρώπους, θα πρέπει να είναι μια πολύ σουπερ ουάου κατηγορία ακτινοβολίας-δόνησης-ενέργειας-χαζομάρας κλπ μια και δεν υπακούει πουθενά όπως θα έπρεπε, αλλα τι να λέμε τώρα ε;
6. Οι φαν του είδους, αγνοούν επίσης την έννοια της ακρίβειας. Τι και αν ο άξονας περιστροφής της γής δεν είναι σταθερός. Αυτό οδηγεί στο φαινόμενο της μετάπτωσης. Άρα το ζώδιό σας αγαπητοί φίλοι, που είναι υπολογισμένο με τα δεδομένα των αρχαίων, είναι άλλο από αυτό που σας είπαν, γιατί 2000 χρόνια μετά την Τετράβιβλο και τον Πτολεμαίο η γη έχει γυρίσει φάτσα και όταν γεννηθήκατε η γη δεν κοίταγε εκεί που σας είπαν αλλά ένα ζώδιο παραπέρα. Τα λεφτά σας πίσω τώρα!
7. Η πιο δημοφιλής μορφή της απάτης είναι αυτή που έχει να κάνει με το πότε γεννήθηκες. Οι επιρροές αυτές σκάνε μύτη τη στιγμή που σκάει το μουσούδι σου μύτη στον κόσμο και σου σφραγίζουν το χαρακτήρα λέμε εκείνη τη στιγμή. Κλατς, έτοιμος. Θα είναι εγωιστής,σιχαμένος,κακεντρεχής και θα έχει μεγάλη μύτη. Νεεεεξτ. Το ότι η επιλογή εκείνης της στιγμής έχει κάποιο νόημα, δεν έχει απλά κανένα νόημα.Απλά "βολεύει". Και το επιχείρημα ότι η κοιλιά της μητέρας λειτουργεί σαν ασπίδα για τις περίεργες αυτές επιρροές θα κέρδιζε άνετα βραβείο σε διαγωνισμό κρετινισμού. Αν το προστατεύει η κοιλιά της μητέρας, φανταστείτε πόσο το προστατεύουν οι τοίχοι του μαιευτηρίου, του σπιτιού κλπ. Αλλά ούτε αυτό μας πτοεί ε; Επίσης δε χρειάζεται και πολλή σκέψη για να καταλάβεις ότι αν ίσχυαν όλα αυτά θα έπρεπε όλα τα δίδυμα παιδάκια να έχουν ακριβώς ίδιους χαρακτήρες, πράγμα φυσικά αστείο. Για να μην πούμε για τα τρίδυμα..
Μερικοί νεοαπατεώνες, ειδικά αυτοί της "ανθρωπιστικής" θεώρησης, επιχειρούν να ξεφύγουν από τα επιχειρήματα που προβάλλει η λογική και να αποφύγουν την όποια κριτική, ισχυριζόμενοι πως οι πλανήτες και τα άστρα δεν παράγουν κανένα αστρολογικό φαινόμενο ή επίδραση, απλά με τις θέσεις τους χρησιμεύουν ως "ενδείξεις" αστρολογικών δυνάμεων. Αυτό είναι προφανώς μια εντελώς διαφανής προσπάθεια για να αποφύγουν άβολες ερωτήσεις περί του αιτιακού μηχανισμού του συστήματός τους, υποχωρόντας μέσα σε μια νεφελώδη περιοχή από όλο και πιο ασαφείς ισχυρισμούς. Ουσιαστικά έτσι λένε ότι "για άγνωστους λόγους, οι θέσεις μερικών αστεριών και πλανητών μας δίνουν ενδείξεις για μη-ανιχνεύσιμες επιρροές αγνώστων τύπων μη-ανιχνεύσιμων δυνάμεων που πηγάζουν από άγνωστες και μη-ανιχνεύσιμες πηγές". Μια τέτοια τοποθέτηση είναι γελοιότερη και από την αρχική. Γελοιότερη ακόμα και από την πιθανότητα ο Baldrick να γίνει καθηγητής κβαντομηχανικής στο ΜΙΤ.
Τωρα το γιατί κάποιος θα πίστευε σε κάτι τόσο προφανώς παράλογο όπως αυτή η απάτη; (και ακόμα περισσότερο απορίας άξιον είναι γιατί δεν "πιστεύουν" ταυτόχρονα και με ίδιο ζήλο στη νεκρομαντεία, τη χειρομαντεία,την αλχημεία, το διάβασμα εντοσθίων και το ρίξιμο των ρούνων).
Το πιο ισχυρό επιχείρημα συνήθως είναι αυτό που σταματά τη λογική, του στυλ "αν εγώ το πιστεύω τότε είναι αλήθεια", οπότε εκεί τι να πεις. Και εγώ πιστεύω πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια ότι θα κερδίσω 156πλό τζακποτ στο Τζόκερ αλλά δε βλέπω άκρη. Έτσι με αυτό το επιχείρημα υιοθετούν μια εντελώς ανέντιμη διαλεκτική στάση, προσκολλώμενοι με θέρμη σε ο,τιδήποτε μοιάζει να επιβεβαιώνει την "πίστη" τους και ταυτόχρονα αγνοώντας την τεράστια ποικιλία μη βολικών γεγονότων που θέτουν το σύστημά τους σε μεγάλες δυσκολίες.
Η μεγάλη πλάκα είναι ότι άμα τους τα λές, αρχίζουν τις κατηγορίες ότι δεν είσαι ανοιχτό μυαλό, δεν είσαι δεκτικός και τέτοια. Ο ορισμός του ανοιχτού μυαλού βέβαια για κάποιους που πιστεύουν στη μαγεία και στην δεισιδαιμονία είναι πολύ διαφορετικός από τον σύγχρονο τρόπο σκέψης που θεωρεί θεμέλιο της γνώσης την αμφισβήτηση, τον έλεγχο, το πείραμα, την επιβεβαίωση, κλπ κλπ κλπ...
Να ξανασκάσω μύτη εδώ το εξαιρετικό βιντεάκι περί λογικής, ανοιχτών μυαλών κλπ...

Στους "πιστούς" δε, παίζει και χονδροειδέστατα το φαινόμενο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας και της αυτοεξαπάτησης. Ό,τι τους δώσεις θα το πιστέψουν και θα το ταιριάξουν στα μουσούδια τους.. Όπως είχε πει και ο Zaphod σε μια μαθήτρια που επέμενε ότι το ζώδιό της "της βγαίνει", "σιγά, εμένα μου βγαίνουν όλα".
Είχε γίνει ένα γαμάτο πείραμα κάποια φάση από ένα γάλλο. Έβαλε σε εφημερίδα αγγελία στην οποία έδινε τσάμπα και καλά προσωπικά ωροσκόπια σε όσους απαντούσαν. Είχε καμιά 150αριά απαντήσεις. Τους έστειλε το ίδιο ωροσκόπιο, σε όλους. Πάνω από 90% αναγνώρισαν κατάπληκτοι τον εαυτό τους σε αυτά που έγραφε. Μπόνους πλάκα είναι ότι το "ωροσκόπιο" με τα character traits, ήταν αυτό ενός σήριαλ κίλλερ.
Το θέμα είναι ότι για να συνεχίσουν να πιστεύουν ότι γίνεται να προβλέψουν πράγματα, το φέρνουν έτσι ώστε όλα να ταιριάζουν στη θεωρία είτε αυτά είναι συνεπή με αυτήν είτε όχι. Ο λόγος είναι προφανής και για αυτό.
Πολύς κόσμος είναι απρόθυμος να έχει την ευθύνη των πράξεών του. Θέλει κάποιον ή κάτι να τους πει πως πρέπει να δράσουν, πως πρέπει να σκεφτούν, πως να αισθανθούν. Όπως κάθε μεγάλη πνευματική απάτη, αυτό κάνει και η Αστρολογία. Δίνει στους αφελείς έναν ωραίο τρόπο να ερμηνεύουν την πραγματικότητα και να τη μαγειρεύουν ώστε να ταιριάζει στη συμπεριφορά τους και στις προσδοκίες τους. "Αααα γεννήθηκες Ιούνιο, είσαι έτσι και έτσι και γιουβέτσι" (το ότι είμα οξύθυμος και θα ακούσεις γαμωσταυρίδια το λέει πουθενά;). Και οι ύπουλες αττάκες των επαγγελματιών απατεώνων ότι αυτά είναι απλά "καθοδηγητικά" διαφέρουν μόνο σε κλίμακα όχι σε ουσία.
Το ζήτημα είναι ότι αρκετός κόσμος πρέπει επιτέλους να αρχίσει να σκέφτεται μόνος του, χωρίς βολικά δεκανίκια και αυτό είναι δύσκολο..
Γιατί ως γνωστόν "occult beliefs are for those who are too bored to study physics"...

48 comments:

Αστερόεσσα said...

Κουουυυυλ, παιδάκι μου! Τέικ ιτ ίιιιζι. Μπη χάπι! Θα πεθάνεις νέος!

Κοίτα τώρα τι πετυχαίνεις με μια αντιδραστικιά: Μου γεννήθηκε η ακατανίκητη ανάγκη να πάω να ψάξω το φύλο της χελώνας που πλέει στο διάστημα, πάνω στην οποία στέκουν οι 4 ελέφαντες που ανέλαβαν το θεάρεστο έργο να σηκώσουν κοτζάμ γήινο δίσκο στην πλάτη τους.

Επίσης μου γεννήθηκε η επιθυμία να πάω να φτιάξω το ωροσκόπιο στο φύλο της χελώνας που στηρίζει τους 4 ελέφαντες που κουβαλούν τη γη. Το κανονικό ΚΑΙ τη συναστρία του με άλλης μοναχικής χελώνας στο διάστημα.

Πες μου τώρα, τι κατάλαβες; ~☺~

Stefanos said...

..οτι διαβάζεις Pratchett; Ή ότι διαβάζεις ινδουϊσμό :p

Anonymous said...

Ξέρω κάποιους με study physics που είναι μεγαλύτεροι occultists από τους ανεγκέφαλους που πιστεύουν στα ζώδια. Για παράδειγμα πιστεύουν ότι η αλήθεια είναι μία και απόλυτη. Και εννοείται ότι την κατέχουν μόνο αυτοί.

Προτιμώ τους ηλίθιους που πιστεύουν στα ζώδια από τους ηλίθιους που θεωρούν τον εαυτό τους μοναδικό κάτοχο της αλήθειας. Τουλάχιστον οι πρώτοι είναι ακίνδυνοι.

Αστερόεσσα said...

Η ιδέα ήταν του Pratchett? Ή τη δανείστηκε απ' τον Ινδουϊσμό; :P

Zaphod said...

"Πολύς κόσμος είναι απρόθυμος να έχει την ευθύνη των πράξεών του. Θέλει κάποιον ή κάτι να τους πει πως πρέπει να δράσουν, πως πρέπει να σκεφτούν, πως να αισθανθούν. Όπως κάθε μεγάλη πνευματική απάτη, αυτό κάνει και η Αστρολογία. Δίνει στους αφελείς έναν ωραίο τρόπο να ερμηνεύουν την πραγματικότητα και να τη μαγειρεύουν ώστε να ταιριάζει στη συμπεριφορά τους και στις προσδοκίες τους."


Πέστα τρισυπόστατε!!!

Υπερποστ ^ν!!!!

Stefanos said...

Ανώνυμε δίκιο έχεις. Υπάρχουν πολλοί ξεροκέφαλοι στις θετικές επιστήμες. Αλλά η βάση των επιστημών αυτών δεν είναι η πίστη, αλλά η απόδειξη, πράγμα που τις καθιστά εξ ορισμού πιο πραγματικές από τα οκκαλτιλίκια.
Ο χ κάφρος θετικός έχει περισσότερες πιθανότητες να έχει δίκιο από τον χ πιστό σε ένα μαγικό σύστημα δημιουργημένο την εποχή που ο άνθρωπος ήταν ακόμα νομάς.

Zaphod said...

@ανώνυμος

Aπο http://diagoras.wordpress.com/2009/04/28/quote155/" «Στην επιστήμη συμβαίνει συχνά να πει ένας επιστήμονας “Ξέρεις, αυτό είναι ένα πολύ καλό επιχείρημα· η θέση μου ήταν λανθασμένη”, και τότε αλλάζει πράγματι γνώμη και δεν ξανακούς ποτέ την παλιά αντίληψη από αυτόν. Πραγματικά το κάνουν. Δεν συμβαίνει τόσο συχνά όσο θα έπρεπε, επειδή οι επιστήμονες είναι άνθρωποι και η αλλαγή πολλές φορές είναι οδυνηρή. Αλλά συμβαίνει κάθε μέρα. Δεν μπορώ να θυμηθώ πότε ήταν η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο στην πολιτική ή στη θρησκεία.»

—Carl Sagan (Καρλ Σαγκάν, Κάρλ Σέιγκαν) (1934–1996) Αμερικανός αστρονόμος, αστροχημικός, και επιτυχημένος εκλαϊκευτής της αστρονομίας
"

Αστερόεσσα said...

Eμένα αυτό που με σκιάζει περισσότερο απ' οποιαδήποτε προκατάληψη, occultism, θρησκεία, πολιτική ή προσήλωση στην επιστημονική αλήθεια είναι η ακαμψία σε οποιαδήποτε θέση και η αίσθηση ότι πρέπει να υπερασπιστείς την άποψή σου (η οποία ενδεχομένως έχει αποδειχθεί κατά 99,9999% επαρκής επιστημονικά μέχρι τούδε) και η ανάγκη να αφυπνίσεις και τους άλλους ώστε να επιτευχθεί ομογενοποίηση στην ορθότητα.

"Υπάρχουν Αλήθεια και Ψεύδος άρα γε; ή υπάρχει μόνον Νέον και Παλαιόν, ― και το Ψεύδος είναι απλώς το γήρας της αληθείας;"

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης


Κάθε αλήθεια εξάλλου, προσωρινή ή αιώνια δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο μπροστά στο θάνατο.

Είναι μεγάλη αρετή να μπορούμε να γελάμε με τις μεγαλύτερες αλήθειες μας, οι οποίες κάλλιστα μπορούν να παίξουν το ρόλο του ζωτικού μας ψεύδους. ~☺~

Sophia said...

Άσε, είναι δράμα να ακούς τέτοιες βλακείες συνέχεια. Προτείνω να κάνουμε δώρο κούτες προφυλακτικά στους ανεγκέφαλους και να ποινικοποιήσουμε την βλακεία. Πρώτον, θα χεστούμε στο χρήμα, και δεύτερον θα μπορούμε να το ξοδέψουμε σε επιστημονικά πειράματα όπως τον βαθμό εξάτμισης του αλκοόλ σε συνθήκες α) πόλεως, β) εξοχής, γ)παραπλεύρως σούβλας με κοκορέτσι.
Βέβαια, το μοναδικό επιχείρημα που μου έρχεται στο μυαλό σχετικά με το πώς μπορεί να επηρρεάσει ο χρόνος της γέννησης την προσωπικότητα ενός ανθρώπου, βασίζεται μόνο σε πραγματολογικά χαρακτηριστικά, π.χ. αν γεννηθείς φθινόπωρο προς χειμώνα με Έλληνες γονείς, θα δεις τον κόσμο έξω από τους 4 τοίχους του σπιτιού μετά από έξι μήνες οπότε χαλαρά παίζει να είσαι λίγο πιο εσωστρεφής τύπος σε σχέση με τους τυχερούς που γεννηθήκανε όταν ο ήλιος έλαμπε και περνάγανε όλη μέρα και όλη νύχτα όξω.
;-Ρ

Unknown said...

Τί ζώδιο είσαι είπαμε;;; :ppp

(Οπότε, αν λάβεις υπ' όψη σου πως το σύνηθες INT είναι μεταξύ 9 και 12, αντιλαμβάνεσαι τί σημαίνει αυτό το >12 που έθεσες ως βάση....)

Anonymous said...

Προφήτη, μεταθέτεις λίγο το θέμα. Συμφωνούμε ότι οι επιστήμες χρησιμοποιούν την απόδειξη και όχι την πίστη, άρα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να περιγράψουν τον κόσμο με ακρίβεια.

Αλλά εσύ ο ίδιος στο ποστ δεν κάνεις αντιπαράθεση επιστήμη vs. αστρολογία. Την πέφτεις (πολύ σωστά) στους εκπροσώπους της αστρολογίας. Στο σχόλιο μου έκανα σύγκριση μεταξύ ανθρώπων. Όχι κοσμοθεωριών, ούτε τρόπων ερμηνείας του κόσμου.

Δεν με ενδιαφέρει ποιός έχει δίκιο - αυτό είναι σχετικό.
Με ενδιαφέρει ότι ένας φυσικός που θεωρεί τον εαυτό του μοναδικό κάτοχο της αλήθειας (την οποία μάλιστα θεωρεί σαν μία και απόλυτη) είναι ν [*] φορές πιό επικίνδυνος από ν [*] αστρολόγους.
Και ν [*] φορές πιό αντιπαθής, μην ξεχάσω.

[*] οπου ν --> 2^128

Anonymous said...

(κλάματα, οδυρμός, οδύνη)

Μα γιατί; Γιατί μου πληγώνεις έτσι τη Βεργινία Λεούση; Και είναι και όμορφη γκόμενα και θα "σπάσει" η μούρη της από τη στεναχώρια!

Zaphod said...

ανώνυμε είμαι και φυσικός και πεισματάρης και συμπαθέστατος και μετριόφρων!!!

Anonymous said...

@Zaphod, δεν εννοούσα εσένα.
Απ' όσα δικά σου έχω διαβάσει, δεν θεωρείς τον εαυτό σου μοναδικό κάτοχο της αλήθειας.
Σε αντίθεση με μερικούς άλλους.

Zaphod said...

Εγω όμως εννοούσα εμένα!!

Το video που δίνει ο προφητούλης εσταριανακος είναι καίριο στο ζήτημα.

Πολλές φορές λέμε τους άλλους κολλημένους ενώ πρακτικά απλά εξασκούμε τις δικές μας προκαταλήψεις.

Εγώ πάντως το ομολογώ. Είμαι προκατειλημένος ενάντια στα συστήματα "σκέψης" που βασίζονται στην πίστη και η λογική τους δεν πατάει σε μερικές βασικές αρχές. Και μεγαλύτερη απατεωνιά από την αστρολογία δεν υπάρχει, ίσως μόνο η θρησκεία :))))

Α, και χαιρομαι που με διαβάζεις!!

Anonymous said...

video;;;;;

Και προτιμώ γιά παρέα έναν απατεώνα αστρολόγο ή παπά από έναν βλαμμένο φυσικό (δεν εννοώ εσένα είπαμε).

Zaphod said...

Σίγουρα οι δικοί σου προσφέρουν περισσότερο γέλιο :ΡΡΡ

video

pølsemannen said...

Συμπέρασμα:

Oι σήριαλ κίλερς πιστεύουν στην αστρολογία και προτιμούν τα πριβέ προσωπικά ωροσκόπια!

Μεθ' εκτιμήσεως,

Βώλδρικ

τέλσον said...

χαχαχα, το βλεπω μπροστά μου το σκηνικό... Εστάριαν χαλαρός με καφεδούμπα και παρέα σε ειδιλιακό χώρος... εμφάνιση ανθρωποειδούς και η λάθος ερώτηση...:

"...Τι ζωώδιο είσαι;;;..."

πες μου, πες μου... της είπες σκορπιός; :P

DanaiShips said...

...Της είπε Δίδυμος:p

Πάντω εγώ είμαι με την Αστερόεσσα. Και τον Καβάφη.

DaisyCrazy said...

καλή ανάλυση και μακροσκελέστατη!
έχεις δίκιο σε ό,τι λες, αλλά οκ ναι διαβάζουμε τα ζώδια στα περιοδικά και νομίζουμε ότι θα μάθουμε το μέλλον. αρρωστημενη μανια του ανθρωπου να βγαλει νόημα από το τυχαίο και το α-νοητο.
αν σκεφτούμε ότι είναι ορατό μόνο το 5% του συμπαντος και το άλλο 95% ειναι κρυμμένο στο σκοτάδι τότε μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι τίποτα δεν ξέρουμε και αυτό συμπεριλαμβάνει τους επιστημονες που νομίζουν ότι όλα πια τα ξερουν και όλα πια τα εξηγουν (για τους αστρολογους δεν το συζητώ ειναι αυταποδεικτο για μενα οτι ειναι κομπογιαννητες). το συμπαν ειναι τεραστιο και μεις ειμαστε ασημαντοι και απειρως μικροι για να εχουμε καποια σημασια σε αυτο ή να το επηρεαζουμε τόσο ώστε να το κάνουμε να έρθει στο τέλος του ή άλλα φαιδρά που ακούγονται κατά καιρούς.
τεσπα σταματώ εδώ γιατί μακρυγορώ.

Tanila said...

Φοβερά μακροσκελής λογοδιάρροια χωρίς να μας πεις τι ζώδιο είσαι.
Και μη λέτε πίπες, ΕΓΩ ειμί ο μοναδικός κάτοχος της αλήθειας.

Stefanos said...

Andrea : Το ότι κανείς δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια είναι προφανές. Το να χρησιμοποιεί κανείς τέτοια νομικίστικης υφής και λογικής τεχνάσματα για να υποστηρίξει την αληθοφάνεια ηλίθιοτήτων όπως η αστρολογία δείχνει ή έλλειψη ικανότητας λογικής σκέψης ή συνδρομο διαβολοδικηγορισμού. Στη δεύτερη περίπτωση είσαι (όχι εσύ, γενικότερα, εσύ τα άκουσες χτες βράδυ τα καντήλια) και χαζός και σπασαρχίδης επειδή θες να πηγαίνεις απλά πάντα κόντρα.
Ο Καβάφης ωραία τα έλεγε αλλά ήταν ποιητής. Αν ξαφνικά άρχιζε να αμφιβάλλει για την σφαιρικότητα της γης, με ωραίο ποιητικό λόγο, συγγνώμη αλλά θα έλεγε μαλακίες.
"Επιστημονική αλήθεια" ονομάζεται η κατάσταση αυτή στην οποία έχεις για κάτι τόσες αποδείξεις και στοιχεία, ώστε θα ήταν λογικά άτοπο να μην δώσεις αυτό που λένε "provisional consent" ΠΑΝΤΑ με την υποψία βέβαια ότι μπορεί αύριο να το εξηγήσουμε το πράμα κάπως καλύτερα. Και η επιστήμη έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που δυστυχώς για πολλούς κλάμπανους, αυτά περί αστρολογίας είναι προ πολλού αποδεδειγμένα φούμαρα. Αλλά όποτε πας να πεις κάτι τέτοιο σου την πέφτουν όλοι για τους επιστήμονες και την επιστήμη και πόσο αλαζόνες είμαστε. Λες και το ότι υπάρχουν μαλάκες μαθηματικοί ή φυσικοί είναι επιχείρημα υπέρ της ύπαρξης μεταφυσικών φαινομένων.
Dorothea : Ναι είμαστε μικροί και ναι έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα.Η διαδικασία της μάθησης είναι επίπονο και περίεργο πράγμα.Έχει όμως διαφορά από άνθρωπο σε άνθρωπο το πως αντιμετωπίζει και τη μάθηση και το πόσο μικρός είναι. Άλλοι αφήνουν την τύχη τους να την κυβερνούν αόρατες δυνάμεις, άλλοι θέλουν να βουτήξουν στο άγνωστο και να το εξερευνήσουν. Μαγεία για μερικούς δεν είναι να μην γνωρίζουν τίποτα. Μαγεία είναι να ανακαλύπτουν και να εξηγούν αυτό που μέχρι χτες ήταν ανεξήγητο. Ευτυχώς που υπάρχουν και κάτι τέτοιοι αλλιώς ακόμα θα πεθαίναμε από τερηδόνα :p
Tanila : Καβουρογαμώσαυρος ο αμμώδης.

Αστερόεσσα said...

Mια στιγμούλα, Πρόφετ... ~☺~

Ουδείς έκανε λόγο για το τι εστί επιστημονική αλήθεια, πολλώ δε μάλλον ουδείς σκοτίστηκε να αποδείξει ότι η αστρολογία και τα ρέστα δεν είναι φούμαρα. Πολλή πληκτρολόγηση για το τίποτα και άδικα τα άκουσε η andrea zax. (Πόσο την καταλαβαίνω, πόσο την καταλαβαίνω!)

Να το κάνω λιανά: Είμαι αγνωστικίστρια και σκεπτικίστρια απέναντι στα πάντα. Ε, ρε παιδάκι μου όσο μου τη σπάει όταν κάποιος με πιάνει στο χριστιανικό κήρυγμα απ' το πρωί ως το βράδυ, άλλο τόσο μου τη σπάει να κατεβαίνουν τόμοι σοφίας για να μου αποδείξουν αυτό που έχει ήδη αποδειχθεί προ κάποιων δεκαετιών.

Τα βάλαμε με τα Ιερατεία. Εύγε μας! Και νικήσαμε; Με το Βατοπέδι γράφτηκε η νέα Brittanica από άρθρα και blogs. Τώρα πολεμάμε να φορολογήσουμε την εκκλησιαστική περιουσία (κι εγώ μέσα!)
Αλλά το Ελληνικό Σύνταγμα ακόμη αρχίζει με το "Εις το όνομα της αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος". Αν γραφτούν και καμιά εκατοντάδα τόμοι ακόμη με κανένα χιλιόμετρο λήμματα θα το λύσουμε το πρόβλημα;

Σκιάξαμε τη Λίτσα Πατέρα, τρέμε τώρα Λεφάκη και Βιργινία Λεούση!

Και αφυπνίσαμε και την κάθε κυρα- Κατίνα να μην τ' ακουμπά στους αγύρτες, ε;

Ο Καβάφης, είπε ακριβώς αυτό που λες κι εσύ με τρόπο ποιητικό. Ακόμη και η επιστημονική αλήθεια του χθες είναι το ψεύδος του σήμερα.

(Παρεπιμπτόντως, η Μητσοτάκαινα έτρεχε στους αστρολόγους να δει πότε θα γίνει πρωθυπουργός ο Κώστας) ~☺~

Stefanos said...

H Αndrea ξέρει πολύ καλά γιατί τα "άκουσε". Τα "άκουσε" γιατί πάει να "αμβλύνει" καταστάσεις όταν με βλέπει να τα παίρνω με απατεώνες ή ηλίθιους. Τα "άκουσε" για το "έλα μωρέ δέξου το".
Μην έχεις την εντύπωση ότι θέλω να αφυπνίσω κανέναν και είμαι ο τελευταίος που θα το παίξει σωτήρας των ανθρώπωνε.
ΑΛΛΑ έχω κάθε όρεξη και διάθεση να κατεβάζω μπινελίκια για ό,τι με ενοχλεί, από το μαλάκα που πετάει την απόδειξη των διοδίων έξω από το παράθυρο, μέχρι το μαλάκα που θα με αντιπαθήσει επειδή γεννήθηκα Ιούνιο.

Αστερόεσσα said...

Επιπλέον να πληροφορήσω με απόλυτη επίγνωση των λόγων μου και έχοντας γνώση του νόμου περί ψευδούς δηλώσεως ότι το 90% των συζύγων πολιτικών ζητούν αστρολογική πρόβλεψη και συμβουλεύουν αντιστοίχως τους συζύγους τους. Και guess what: Οι τελευταίοι τις ακούνε. Γουάου!

Stefanos said...

Ποινικοποίηση της χαζομάρας ΤΩΡΑ!

Stefanos said...

Μου φαίνεται θα την κάνω να πάω για κανα καφέ γιατί μου χει γυρίσει το μάτι ανάποδα..

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Ellie said...

Μην σκοτίζεσαι, έχεις τον Ερμή ανάδρομο αυτές τις μέρες και επίσης ο Δίας κυνηγάει τον Γανυμήδη και ΔΕΝ μαμιέται και γι αυτό έχεις νευράκια. Μόλις ευθυγραμμιστεί ο Άρης με την Αφροδίτη και τον Ήφαιστο θα στρώσεις...!!

Stefanos said...

Όποιος ξαναπεί εδώ μέσα μαμιέται αντί γαμιέται θα του κόψω την καλημέρα

Ellie said...

χαχαχαχαχαχαχαχαχα καλά ντεεεεεεε μ έπιασαν οι ευγένειες....Προ ημερών θυμήθηκα μια τύπισσα που δεν καθόταν στην καρέκλα για να μην φαρδύνει ο κώλος της κι είχα ψοφήσει στο γέλιο!Remember?

Stefanos said...

εεεεεεεεεε... γουατ; οχι δε ριμέμπερ!!

Ellie said...

Πήγαινε 6-7 χρονάκια πίσω στην Κρήτη με Φίλιππο και θα θυμηθείς!!!

Stefanos said...

Σωθήκαμε.. που να θυμάμαι ποια από όλες...

Ellie said...

Και δεν θυμάμαι και όνομα γαμώτο!!!Μια τύπισσα η οποία καθόταν άκρη άκρη στην καρέκλα κι όταν την ειχατε ρωτήσει γιατί δεν κάθεται κανονικά είχε πει για να μην φαρδύνει ο κώλος της!!!Μην ρωτάς πως μου ρθε...!!!Τρώω κάτι φλασιές ώρες ώρρες...

Αστερόεσσα said...

Γι' αυτό λέω... Άσε, τι αστρολογίες τώρα... Πάω ν' αγοράσω ένα ζευγάρι πάπιες Φενγκ Σούι να βελτιώσω την ερωτική μου ζωή και μια γυάλα χρυσόψαρα μπας και δω άσπρη μέρα στα οικονομικά μου.... ~☺~

Unknown said...

Εγώ ένα ξέρω, έγραψες για αστρολογία και γέμισες σχόλια...

Τα άστρα σ' ευνοούν τέκνο μου :)))

Αστερόεσσα said...

Σωστός ο Darthiir!

Να παραγείλω το επόμενο ποστάκι να είναι για τα Κέλτικα ταρώ;

Εσύ θα κάνεις το ποστ κι εγώ θα λέω δωρεάν μοίρες σε κάθε σχολιαστή σου! ~☺~

Αστερόεσσα said...

Xμμμ... βλέπω δε σε δελέασα αρκετά.
Αν βάζαμε μια συμβολική τιμή και το 10% δικό σου; ~☺~

Wizard! said...

Φιλαράκι, κάποια μέρα, σε κάποια μπύρα, θα σου αποδείξω ότι όλα σου τα επιχειρήματα είναι λάθος (εκτός από αυτά που πιάνουν μερικούς κορόιδα :p )

ellinaki said...

"Πολύς κόσμος είναι απρόθυμος να έχει την ευθύνη των πράξεών του. Θέλει κάποιον ή κάτι να τους πει πως πρέπει να δράσουν, πως πρέπει να σκεφτούν, πως να αισθανθούν. Όπως κάθε μεγάλη πνευματική απάτη, αυτό κάνει και η Αστρολογία. Δίνει στους αφελείς έναν ωραίο τρόπο να ερμηνεύουν την πραγματικότητα και να τη μαγειρεύουν ώστε να ταιριάζει στη συμπεριφορά τους και στις προσδοκίες τους."

Αυτό τα είπε όλα, αν και κατανοώ την ανάγκη να πρέπει να υπεραναλυθεί στο 10πλάσιο μπας και στροφάρει ο κόσμος.

Ξέχασες πάντως το ισχυρότερο επιχείρημα όλων! Το φόβο και τον τρόμο κάθε σκεπτικιστή! Τη τρισμέγιστη πατάτα-επιχείρημα υπέρ της αστρολογίας, που παίζεται σαν κρυμμένος άσσος όταν έχει καεί και ο τελευταίο νευρώνας πάνω στη συζήτηση. Θα το παρουσιάσω και ως λογική συνέπεια προκειμένου να ανδειχθεί η μεγαλοπρέπειά του:

1. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κυρίως από νερο.

2. Η θάλασσα αποτελείται από νερό.

3. Η σελήνη ασκεί βαρυτικές δυνάμεις (ένας αστροφεγγαροβολημένος θα το έλεγε "ενέργεια") και προκαλεί παλίρροιες στη θάλασσα.

4. Άρα η σελήνη επηρεάζει και το ανθρώπινο σώμα.

5. Αφού το κάνει η σελήνη, το κάνουν και οι πλανήτες που είναι πιο μεγάλοι.

Αυλαία... Γιαούρτια.

Ουρανιτσα η Οφιουχος said...

απο επιστημοσυνη εχετε μεσανυκτα...οταν τα μηχανηστικα μοντελα ερμηνειας του συμπαντος ειναι ξεπερασμενα εσεις προσπαθειτε να απορριψετε την αστρολογια που ΔΕΝ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ....

Stefanos said...

Ούτε οι αστρολόγοι έχουν μελετήσει θετικές επιστήμες αλλιώς θα ήξεραν ότι η γη δεν είναι επίπεδη.

Unknown said...

Ποιά μοντέλα ερμηνείας καλέ ξεπεράστηκαν;
Πότε;
Εμένα γιατί δε με ενημερώσατε τον νεατερνταλιανό;

wroskopos said...

Χμ, κατ'αρχήν γέλασα με την καρδιά μου με τη ανάρτηση. Δηκτικό χούμορ, αν ήταν λιγότερο επιθετικό, θα ήταν ακομη πιο ευχάριστο ανάγνωσμα.
Θα ήθελα πολύ να ανατρέψω/συζητήσω κάποιους από τους ισχυρισμούς του προφήτη, (όχι όλους όμως).
Αγαπητέ προφήτη αν και συμφωνώ με κάποια από όσα λες, στα υπόλοιπα δείχνεις πλήρη άγνοια σχετικά με το πόσα ξέρουν ή αγνοούν σχετικά με την αστρονομία οι αστρολόγοι της εποχής μας.
Όταν βρεις χρόνο, διάβασε αυτό το πολύ απλό και βατό κείμενο: http://www.astrologycom.com/precession.html
Έλεος πια με αυτό το επιχείρημα περί μετάπτωσης, έχουμε βαρεθεί να το ακούμε...
Όσο για τη φυσική που αναφέρεις, ίσως δεν πρόσεχα καλά στο μάθημα αλλά αφορά τις βαρυτικές επιδράσεις (άντε και τις ηλεκτρομαγνητικές αν πάρεις coulomb)και όχι γενικότερα οποιαδήποτε άλλη δύναμη ή ακτινοβολία. Σκέψου τη διάδοση της φωτεινής ενέργειας στο χωροχρόνο για παράδειγμα...Ή τη διάδοση των ραδιοκυμάτων στο διάστημα -για να αναφέρω δύο απλά παραδείγματα.

Anonymous said...

@ουρανίτσα η οφιούχος και wroskopos

Μα πόσο mentally retarted πρεπει να ειναι καποιος για να πιστεύει στις μαλακίες περι αστρολογίας?
Πείτε μου δηλαδή. Πραγματικά κατι τετοια νούμερα είναι οι πιο σιχαμεροί άνθρωποι που μπορεί κάποιος να συναναστραφεί.
Ο Άρης για παράδειγμα στην ελάχιστη απόσταση απο εμας απέχει 55,7 εκατομμύρια km. Τί σχεση έχει η βαρυτική του επίδραση με το χαρακτήρα μας? Που κολλάει ρε γαμώτο? Βαλτε το καλά σε αυτη τη μάζα κρεατος μέσα στο κεφάλι σας που επιμένετε να αποκαλείτε εγκέφαλο. Μεγαλύτερες δυνάμεις μας ασκεί μια νταλίκα που περνάει σε απόσταση 50 μέτρων παρά η σελήνη ή οι πλανήτες. Μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι οταν ακούω τετοια πράγματα.

Wizard! said...

Τώρα που η επιστήμη αρχίζει και έχει αποδείξεις για την επιρροή των ουράνιων σωμάτων στον άνθρωπο, θα αλλάξεις γνώμη:
http://troktiko.blogspot.com/2009/12/blog-post_3317.html