Thursday, June 01, 2006

Θυμάσαι ρε;

Είναι κάτι στιγμές που αισθάνεσαι περίεργα.. Πολύ περίεργα. Εμένα μου συμβαίνει λίγο πρίν τα γενέθλιά μου (αύριο. Περιμένω ευχές). Ειδικότερα δε τώρα που σιγά σιγά μεγαλώνουμε αλλά δεν είναι σιγά σιγά, είναι γρήγορα γρήγορα, απλά εμείς το λέμε «σιγά σιγά» για να μην τρομάξουμε. Κάτι τέτοιες φάσεις λοιπόν ανάβεις τσιγαράκι, ρουφάς ηδονικά τον πρώτο φραπέ της ημέρας (ανάλογα με τη δουλειά μπορεί να παραμείνεις στον πρώτο, ή να πιείς 5-6) και καλωσορίζεις ή σιχτιρίζεις τις διάφορες αναμνήσεις που σκάνε. Άλλες έχουν τη γεύση του παγωτού που πούλαγε ο μπαρμπα Λάζος, όταν ήσουν 6-7 χρονών και έτρεχες ξυπόλητος (ώπα ρε Βασιλάκη Καϊλα) -όχι δεν έτρεχες ξυπόλητος, αλλά είναι ωραία εικόνα- πίσω από το φορτηγάκι του και φώναζες «μπαρμπα Λάζο δυο μπάλες φράουλα πυραυλάκι». Άλλες έχουν τη γεύση ενός αγχωμένου φιλιού λίγο πριν δύσει ο ήλιος , πάνω στις Καβοκολώνες. Λίγη αλμύρα, λίγη γλύκα, και την χάλκινη γεύση του φόβου και της προσμονής. Άλλες είναι γεμάτες πίκρα. Μυρίζουν θάνατο και παντοτινούς αποχαιρετισμούς. Και σου κλέψαν ένα κομμάτι που το κενό του ποτέ δεν θα καταφέρεις να γεμίσεις, όσο και αν σε εκβιάσει ο χρόνος να ξεχάσεις. Και άλλες.. άλλες έχουν γεύση που δεν μπορείς ποτέ ακριβώς να περιγράψεις. Γιατί το γέλιο και η χαρά είναι όλες οι γεύσεις και καμία μαζί.

Θυμάσαι; Θυμάσαι το καλοκαίρι στην Κέρκυρα; Το ’86. Τότε που χάθηκες στην παραλία του Αϊ Γόρδη και παρόλο του ότι ήσουν 9 χρονών σπόρος, δεν πανικοβλήθηκες, αλλά είπες μέσα στην παιδιάστικη άγνοια,«ε θα πάρω όλη την παραλία ποδαράτο, πάνω κάτω, ε κάποια στιγμή θα τους βρώ». Θυμάσαι τον πατέρα σου που είχε γίνει κάτασπρος; Χεχ.. ναι κάτασπρος αυτός, κάτασπρη η μαμά, αλλά από το πολύ το άγχος τους, σου κάνανε μια αδερφή κάπου εκεί πέρα.. Και την κορυφαία αττάκα, (απορώ πως διάολο δεν είχα κλάσει μέντες.. Μεγάλο πράμα η άγνοια του κινδύνου.. ισως) : «Έλα ρε μπαμπά, πως κάνετε έτσι, μια ευθεία είναι, ε θα βρισκόμασταν αναγκαστικά»

Θυμάσαι ρε; Θυμάσαι το επόμενο καλοκαίρι που Αυγουστιάτικα είχες μαγουλάδες; Και ψηνόσουν; Και που έφερε η γιαγιά (μεγάλη ιστορία αυτή η γιαγιά.. μεγάλη όμως) μια βρωμόγρια ίσα με 2 αιώνες χούφταλο να σου κάνει «γιατρικά» ; Και που η κωλόγρια σου έπιασε τα καλαμπαλίκια για να δεί ποσο πυρετό έχεις και μετά άρχισε να σε ψέλνει; Και που μπήκε ο μπαμπάς μετά τη δουλειά και μόνο που δεν την έβαλε να φάει το πηλίκιο; Χαχαχα τι γέλια.. Σε έψελνε ρε η παλιόγρια. Κανονικά όμως.. Με σταυρούς και εικόνες να γιατρέψει τις μαγουλάδες. Και ο μπαμπάς πύραυλος.. ιιιχιχι..
Μετά από λίγες μέρες έφυγε ο παππούς. Και δεν πρόλαβες να του πείς ποτέ αντίο. Και τον αγαπούσες τόσο τον παππού το Στέφανο. Γιατί τον έβλεπες παλλικάρι. Γιατί θυμάσαι ρε που σου έλεγε για τον πόλεμο; Θυμάσαι που έκλαιγε μεγάλος άνθρωπος όταν σου έλεγε πως γυρίσαν με τα πόδια από την Αλβανία; Θυμάσαι που σου έλεγε πως κοιμόντουσαν μέσα στα χιόνια και δεν είχαν με τι να τυλιχτούν και χρησιμοποιούσαν μέχρι και τη σημαία για σκέπασμα.. Α ρε παππού, ποτέ δεν πρόλαβα να σου πω ευχαριστώ για όλα αυτά..Γιατί με έμαθες να σέβομαι κάτι απλούς ανθρώπους σαν και εσένα, κάτι γεροντάκια που στην ηλικία που εγώ έπινα φράπες στην παραλία της Θεσσαλονίκης, αυτοί είχαν κρεβάτι το χιόνι και σκέπασμα τη βροχή. Και δεν ξέραν ποια σφαίρα θα τους φάει...

Θυμάσαι μετά στο Γυμνάσιο ρε; Τότε που άρχισες να καταλαβαίνεις ότι τα κοριτσάκια είχαν και άλλες χρήσεις πέραν αυτών που ήξερες; Αν δεν ήσουν και σαν τον Ρίκ Μοράνις στο «Αγάπη μου συρρίκνωσα τα παιδια» κάτι παραπάνω θα είχες κάνει. Αλλά δεν πειράζει, ήσουν μπλαμπλάς και αεριτζής (όπως και τώρα) και έριξες κοριτσάκι εισαγόμενο και έξτρα σούπερ.. (Αννα Μαρία να σαι καλά εκεί στις Δανίες) (Μαρία σκέτο μη ζηλεύεις :P)

Μετά ήρθε η ακμή, η οποία αντίθετα με την αγάπη, δεν άργησε ούτε μια μερα. Θυμάσαι πως ήσουν; Θυμάσαι τη σκαμμένη μούρη; Και τι κοντράστ έκανε με το γυαλί πατομπούκαλο; Θυμάσαι που ως γνήσιος έφηβος απεχθανόσουν τον εαυτό σου ορισμένες φορές; Ναι αλλά ανέπτυξες άμυνες και ενώ απεχθανόσουν τη μούρη σου, αποφάσισες να προσπαθήσεις να ομορφύνεις άλλα πράγματα ( και παπάρια κατάφερες αλλά τέλος πάντων :P) . Θυμάσαι ρε τις κρέμες, τα διαλύματα, τις πούδρες, τις αντιβιώσεις;


Θυμάσαι που βγήκες πρόεδρος τάξης στην πρώτη Λυκείου, και οι δυό μαλακισμένες που δε σε γούσταραν επειδή έβγαζες κάτι παραπάνω από αυτές, κάναν φασαρία στη Λυκειάρχη και θέλαν να αποσύρουν τις ψήφους τους για να ακυρωθεί η διαδικασία; Θυμάσαι ρε μλκ ότι κατά βάση ήσουν αντιπαθέστατος γιατί ήσουν απότομος και κυνικός από τότε; Ευτυχώς είχες την σταθερή παρέα 5-10 άτομα που σε ξέραν. Και οι άλλοι ας κόβαν τα λαρύγγια τους. Γιατί είχες γίνει τόσο κακός τότε, δεν μπορώ να καταλάβω. Να μου πείς, γιατί τώρα άμα χρειαστεί δεν είσαι καθήκης; Αχεμ.. ε ναι

Θυμάσαι που έφυγε ο Γιώργος; Ακόμα όποτε πας να πιάσεις κιθάρα, αυτόν θυμάσαι. Για αυτό την παράτησες. Επειδή έφυγε ο δάσκαλος.. επειδή κάθε νότα και ειδικά κάθε τρίξιμο κάθε φαλτσαδούρα, σου έφερνε στο μυαλό το Γιώργη. «Έλα ρε, συγκεντρώσου. Φα εκεί όχι φα δίεση. Διάβασε λίγο σκάλες.»..

Πόσα πράγματα να θυμάσαι άραγε άμα κάτσεις να σκεφτείς; Πόσες λεπτομέρειες ασήμαντες έχουν καταχωρηθεί για πάντα στο ξεράδι που χαϊδευτικά αποκαλείς «μυαλό» ; Τα μαλλιά του Νίκου (αυτή η σχεδόν αλλά όχι εντελώς φράντζα) και η μπλούζα Ramones, το τζην γιλεκάκι.. Ο Βαλάντης με τη μπλούζα με τις μικρές π... που λέγαν διάφορα συνθήματα. Ο Δημήτρης , που ήταν πάντα ανορθόγραφος αλλά εκπληκτικός σκιτσογράφος (τώρα είναι εκπληκτικός σκιτσογράφος, σεναριογράφος, ηθοποιός κλπ. Αλλά γαμώτο το έχει γυρίσει στο πολύ βαρύ ρεπερτόριο)που γούσταρε τη (α δεν το λέω αυτό..) και που μονίμως γύριζε την πλάτη στο φωτογραφικό φακό.


Ο Σαλβατόρε που είχατε μαζι το γκρουπάκι.. Με το το-μακραίνω-τώρα-καντε-υπομονή μαλλί, με τις τσέπες του μαύρου γιλέκου πάντα γεμάτες από τσιγάρα-τράκα
«Σαλβατόρε δώσε ρε ένα τσιγάρο»
«Τι μάρκα θες; Έχω Marlboro, Camel, Prince, Marlboro lights, Gitanes, Pall Mall και Silk Cut» .

Θυμάσαι που αυτός ο άνθρωπος έπιασε πρώτη φορά πιάνο στα 16 του και από τότε έμεινε εκεί πάνω; Θυμάσαι που σε ένα χρόνο μέσα έπαιζε παπάδες; Και έγραφε παπάδες. Θυμάσαι που είχε πει στη Λυκειάρχη ότι δεν είχε έρθει επειδή πέθανε η γιαγιά του; Και που ήρθε η μάνα του να πάρει τους βαθμούς και της είπε «Σοφία τα συλληπητήριά μου για τη μητέρα σου», οπότε και η κυρά-Σοφία αμέσως «ΣΑΛΒΑΤΟΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ»

Τι να πρωτοθυμηθείς και τι να πρωτοξεχάσεις. Μόνο τα του πανεπιστημίου πρέπει να γεμίζουν κάτι τόμους. Στις 17 παντρεύεται και η Ζωίτσα, και ελπίζω να καταφέρω να ανέβω. Θα μαζευτεί όλη η παλιοπαρέα, μακάρι να καταφέρω να ανέβω.. Θυμάσαι ; Μπα ούτε τα μισά δεν θυμάσαι εαυτούλη μου. Γιατί από ό,τι σε κόβω, μερικές φορές ακόμα φέρεσαι σαν 17χρονος με πολλή ακμή και γυαλιά πατομπούκαλα. Αδύνατος, με αρβύλες doc martens, με μπλουζάκι ..And Justice for all και τζινάκι. Αλλά από την άλλη, είναι καλύτερο από το να φέρεσαι σαν 70αρης με προστάτη και ζάχαρο..

Α και κοίτα αύριο να έχεις κέφια και να μη μαυρίσεις. Σιγά, τα 29 κλείνεις, υπάρχουν και χειρότερα.. καληνύχτα ..

11 comments:

Ellie said...

πολύχρονος πολύχρωμος και εντοιχισμένος.... θα ήθελα καμιά πιο πρωτότυπη ευχή αλλά δεν είναι καλή μέρα :) ό,τιεπιθυμείς Στέφανε :)

Loucretia said...

Ακομα τα 29 κλεινεις;;; οκ, δεν στοιχιζεις και πολυ στα κερια :-ΡΡΡ

Να χαιρεσαι τα χρονια σου και να τα γλεντας!
Φιλια

Chrisa said...

Το comment αυτό καταχωρήθηκε στις 2/6/2006 και 12:22 λεπτά!!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΘΟΥΛΙΑΡΗ!!!! ΝΑ ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΑΙ Η ΚΘΟΥΛΙΑΡΑ ΣΟΥ!!!!

kaltsovrako said...

Χρόνια πολλά και καλά ρε μούτρο!

Derek said...

Να ζήσεις Στέφανε και χρόνια πολλά
μεγάλος να γίνεις με άσπρα μαλλιά!!! :P :P :P

antonis_x said...

Χράνια Πολλά και Καλά.

Eleni said...

Δεν είχα ιδέα! Χρόνια Πολλά, Στέφανε!!
:-)
Ό,τι καλύτερο!

Elemental_Nausea said...

Χρόνια πολλά και καλά.Ότι επιθυμείς.

Depsorama said...

Χρόνια Πολλά babes!

Unknown said...

Χρόνια πολλά συναγωνιστή. Έστω και καθυστερημένα... αλλά πολλά... και καλά...

Θυμόμαστε... και νοσταλγούμε...

Anonymous said...

εστω και καθυστερημενα χρονια πολλα!
εχουμε την ιδια μερα γενεθλια!:)