Tuesday, April 14, 2009

Εξαιρετικά αναγνώσματα fantasy - Μέρος Πρώτο

Επειδή έχουμε πιάσει μια κουβέντα με τη Μπινελικομίζτρεζ περί RPG, και ετοιμαζόμεθα να ξεκινήσουμε και καμιά ομαδούλα να δοκιμάσουμε Mage: The Awakening ήρθε το θέμα σε fantasy βιβλία κλπ, οπότε είπα να κάνω μια λίστα με μερικές από τις αγαπημένες μου σειρές, ως ελάχιστο σημείο αναφοράς για κάποιον αρχάριο κυρίως, που πάει στα βιβλιοπωλεία και βλέπει ένα σωρό βιβλία και δεν ξέρει τι να πρωτοπάρει.
Οι περισσότεροι προφανώς, ως νέοι φαντασιόπληκτοι με ακμή και ερωτικές απογοητεύσεις, ξεκίνησαν από τον Άρχοντα και τα συναφή. Άλλοι το παράτησαν και άλλοι κατέληξαν να διαβάζουν παπαριές όπως το Twilight - εφηβικό κοσμοπολιτσμαν στυλ άρλεκιν με βαμπίρ χορτοφάγα που το δέρμα τους αποτελείται από μικρά στρασάκια που στραφταλίζουν στον ήλιο. Δηλαδή, ο,τι ναναι. Και όχι κανείς ποτέ δε θα με πείσει περί της καλής γραφής κλπ γιατί όταν γράφεις παπαριές, ακόμα και αν τις γράφεις "ωραία" πάλι παπαριές είναι.
Για να φτιαχτεί η λίστα αυτή θα χωριστεί σε τρείς ΜΕΓΑΛΕΣ κατηγορίες : Βιβλία από κόσμους της TSR-Wizards of the Coast, βιβλία από κόσμους της White Wolf, και βιβλία άσχετων κόσμων με αυτές.
Πάμε..
TSR - Wizards of the coast (οι δημιουργοί του Dungeons & Dragons)
H TSR έχει βάλει το χεράκι της σε άπειρα παιχνίδια, τα πιο γνωστά από αυτά το D&D, το Magic:The gathering, το σύστημα D20, Star wars rpg κλπ κλπ κλπ. Είναι η αρχική πηγή για όλα αυτά και την ευχαριστούμε πάρα πολύ και τα λοιπά.
Από τους πιο γνωστούς κόσμους/settings της : Dragonlance, Forgotten Realms, Ravenloft, Planescape,Mystara,Greyhawk και άλλα.
Από αυτούς τους κόσμους έχω διαβάσει κυρίως Dragonlance και Forgotten Realms, 3-4 Ravenloft, και μία νουβέλλα από Planescape...
Ξεκινάμε με Dragonlance, κόσμο στον οποίο και παίζει ο αγαπημένος μου μάγος όλων των εποχώνε , ο Raistlin Majere..
Raistlin Majere


Chronicles Trilogy - Margaret Weiss / Tracy Hickman . Η πρώτη τριλογία. Αποτελείται από τα Dragons of Autumn Twilight, Dragons of Winter Night, Dragons of Spring Dawning, και ως ξεχωριστό αλλά νοηματικά συνεχές, το Dragons of Summer flame.
Legends Trilogy - Η δεύτερη τριλογία. Time of the twins, War of the twins, Test of the twins. Μάλλον η αγαπημένη μου τριλογία σε αυτό τον κόσμο, μια και ο Raistlin εδώ πέρα %$#%@ και %^@%@ ..
Fifth age - Dragons of a new age trilogy : Μια σειρά βιβλίων αρκετά μετρίων. Τα είχα αγοράσει από κεκτημένη ταχύτητα. Δε λέγαν και πολλά..
War of souls trilogy : Η Weiss και ο Hickman επιστρέφουν και γράφουν αρκετά καλά αν και οι παλιοί ήρωες λείπουν..
The soulforge - Brothers in arms - The Raistlin Chronicles : Τα πρώτα χρόνια του υπεργαμάτου Raistlin
Υπάρχουν ακόμα ένα κάρο βιβλία στο Dragonlance, ένα κάρο τριλογίες, με 113.43 εκατομμύρια ήρωες. Αλλά τα παραπάνω είναι τα βασικά..Παμε Forgotten Realms;
Forgotten Realms
Εδώ και αν έχει ψωμί. Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον μια χιλιαριά βιβλία για αυτό τον κόσμο.. Από τους ήρωες που ξεχωρίζουν πάντως και προφανώς πολύ αγαπημένος (αν και παραείναι καλό παιδί) ο Drizzt Do Urden, δημιούργημα του R.A Salvatore (που μετά το 100000000 βιβλίο που έγραψε για αυτόν ε οκ το κούρασε πια). Οπότε θα παραθέσω μονο τις 4 πρώτες τριλογίες που είναι και οι πιο αξιόλογες. Μην μου πει κανείς πορωμένος για τον Elminster γιατί πραγματικά είναι ο,τι πιο εμετικό έχει κυκλοφορήσει σε Fantasy...
Drizzt Do Urden
Έχουμε και λέμε, με χρονολογική σειρά : 1. The dark elf trilogy - Homeland, Exile, Sojourn . H αρχή της ιστορίας του Drizzt, ενός Drow (Dark elf) που είναι κομμάτι διαφορετικός από τους ομοφύλους του.
2. The Icewind dale trilogy - The Crystal shard, Streams of Silver, The Halfling's gem . Ο Drizzt στην επιφάνεια της γης (τα Drow ζουν στο λεγόμενο Underdark, στις υπόγες :p)
3. Legacy of the Drow quantrilogy - Legacy, Starless Night, Siege of Darkness, Passage to dawn . Tα Drow θυμούνται τον άσωτο υιό και πάνε να τον εκδικηθούν. Εξαιρετική γραφή σε αυτά τα βιβλία και μερικά πολύ συγκινητικά και ίσως φιλοσοφικά κομμάτια.
4. Paths of Darkness Trilogy - The Silent Blade, The Spine of the World, Servant of the Shard, Sea of Swords . Εδώ έχει αρχίσει να το χαλάει, αλλά οκ το χει ακόμα.
Αυτά είναι που αξίζουν, με προσωπικά αγαπημένες τις 1 και 3. Ο Drizzt είναι και αυτός κγμ τους ήρωες αλλά το χουμε μεγάλο παράπονο με το Zaphod που δεν σβερκώνει επιτέλους την κοκκινομάλλα! (ή μήπως τη σβερκώνει; θα δείτε)
Ravenloft
Εδώ έχει λιγότερο πράμα από τους άλλους, κυρίως γιατί ο κόσμος αυτός είναι "μικρός". Είναι ο κόσμος των βαμπιρ, των wraiths, των wights, των liches και γενικότερα των απέθαντων.. Εδώ κουμάντο κάνει ο Strahd, ένας οκ τύπος μόνο που είναι λίγο πολύ απέθαντος και αυτό δεν τον έχει κανει και πολύ ευχάριστο και κοινωνικό.
Strahd von Zarovich
Vampire of the mists : Καλούτσικο..
I, Strahd - The memoirs of a vampire: Η ιστορία του πως ο Strahd έγινε από ζωντανός ζωντανό πτώμα και το πως αυτό επηρρέασε τη διάθεσή του. Όχι προς το καλύτερο
I, Strahd - The war against Azalin : Εδώ σκάει ένα Lich να του την πει και ο Strahdουλας δε σηκώνει τέτοια οπότε έχουμε άλλα..
Knight of the Black Rose : Η ιστορία του Lord Soth, ενός τύπου που πρωτοέκανε την εμφάνισή του στο Dragonlance αλλά επειδή είναι αψόφηστος, ψοφονταρεύει στο Ravenloft. Αυτή είναι ωραία καψουροϊστορία επίσης...
(Νομίζω έχω διαβάσει και το Tapestry of dark souls αλλα πρέπει να πάω σπίτι να τσεκάρω..)
Ήθελα να τα γράψω όλα μαζί σε ένα post αλλά τώρα βαριέμαι να γράφω άλλο. Άσε που πρέπει να πάω και σπίτι να κοιτάξω τη βιβλιοθήκη μπας και ξέχασα τίποτα.. οπότε κλείνω εδώ για σήμερα με τα περισσότερα που έχω διαβάσει από TSR..

23 comments:

Anonymous said...

Mage the Awakening εγώ ΔΕΝ παίζω!
Έχω το Screen άμα θες χάρισμά σου!

Mage the Ascension όμως παίζω!

Αυτό το Post θα το τυπώσω και πάω ευθύς αμέσως στο βιβλιοπωλείο για να συνεχίσω με τον Strahd.
Δεν συμφωνώ με όλες τις αρχές του, δεν θα μπορούσα ποτέ να σκοτώσω τον αδελφό μου για να του πάρω τη γυναίκα, αλλά σε μερικά σημεία ήταν πολύ λεβέντης ο τύπος και πολύ τον γούσταρα. Σε άλλα σημεία τον βρήκα πολύ σκληρό στην εκδίκησή του. Είναι μορφή όμως ο μπαγάσας ρε γμτ!

ΓΡΑΨΕ ΚΙ ΑΛΛΑ!

Anonymous said...

Ωχ...
Θα με βαρέσεις πολύ άμα σου πω πως έχω παίξει το ICEWIND DALE σε pc?
:-p

... και δεν ξέρω αν το έχεις πάρει χαμπάρι αλλά το Drow το έκαναν και κόμικ. Κάπου το πήρε το μάτι μου.
Μεταφρασμένο.

Anonymous said...

MpinelikoMistress έχει όντως βγει σε κόμικ και είναι αρκετά καλό. Η αλήθεια είναι ότι το περίμενα λίγο πιο προσεγμένο αλλά εντάξει, για mass production καλό ήτανε... Εγώ από όλα αυτά δεν έχω διαβάσει τίποτα - εκτός από το κόμικ που προανέφερα - αλλά ξέρω πολλά (γιατί υπάρχει και η Wiki και πάει σύννεφο). Κάποια στιγμή (στο κοντινό μέλλον ελπίζω) θ' αρχίσω να μπαίνω στα λημέρια αργά και σταθερά.

Είναι χάσιμο αυτοί οι κόσμοι. Προσωπικά παίζω συστηματικά Magic. Το D&D είναι ακόμη απωθημένο. Για τα υπόλοιπα δεν το συζητώ, κάτσε να γίνουν τα βασικά...

Από fantasy σειρές νομίζω ότι μία είναι μακράν η αγαπημένη μου, ο Elric του Melnibone του Moorcock.
Αυτά.

Φιλιά και ΓΡΑΨΕ ΚΙ ΑΛΛΑ! :)

Gi Gaga Kouni Beli said...

Τελικα τσαμπα διαβαζα για Verbena εγω? Τι θα γινει? Ποτε θα παιξω?

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

ΣΥ_ΓΝΩ_ΜΗ...

Δεν έχεις διαβάσει Daughter of the Drow, Tangled webs, Windwalker;

(Δε σχολιάζω την παντελή έλλειψη αναφοράς στο δικό μου δημιούργημα... :p)

Sophia said...

ΧΑΧΑ, καλά, ΧΑΛΑΡΑ κι εδώ fan του Raistlin εδώ και χρόνια, το κακό είναι ότι το Public κάθε φορά που πηγαίνω δεν έχει αυτά που μου λείπουνε αλλά τι να γίνει, θα τα βρούμε και αυτά!!!
Εγώ στο είπα, πρέπει να κάνουμε ένα δικό μας σχολείο... Καταλαβαίνεις επίσης τι άλλο θα μπει στο λογοτεχνικό κουρίκουλουμ...
;-Ρ

Anonymous said...

Luthien >
Ρε συ άμα ήταν καλό να το πάρω! Έχω και μια μούρλα με τα κόμικς είναι η αλήθεια...

Έλρικ και ξερό ψωμί! ΘΕΛΩ ΚΙ ΕΓΩ ΕΝΑ ΑΛΜΠΙΝΟ!

Prophet >
O Gi Gaga Kouni Beli έχει διαλλέξει Tradition όπως βλέπεις...

Stefanos said...

Μπινελικιάρα : Οκ Ascension, μπερδεύτηκα!!

Το Icewind Dale το χω παίξει και εγώ. Όπως και το Baldur's gate..
Και τα comic τα έχω. Και τα του Drizzt και τα του Dragonlance.. στον παλιό; :p
Darth το Daughter of the Drow το χω διαβάσει στάνταρ. Αυτό με τη Liriel,Liliel κάπως έτσι Baenre δεν είναι τεσπα; Και το Tangled webs νομίζω.. απλά τα είχα δανειστεί και δεν τα θυμόμανε με΄χρι που τα ανέφερες :D
Έχω διαβάσει και άλλα αρκετά απο realms.. Το Cormyr είναι ωραιότατο, το Evermeet και το μισό Elminster the mage.. Α και το Ruins of Myth Drannor.
Κουνιαμπέλα : Θα παιξουμε θα παίξουμε.. Προβλέπεται κάργα Εuthanatos :D
Σοφάκι : Πόσο μα πόσο με συγκινείς πάντα!!! :D
Μπινελικιάρα #3 : Έχω και το graphic novel του Ελρίκιου :D

patsiouri said...

Χα!
Βρήκαμε από που επηρεάζονται όλοι οι διεστραμμένοι που κυκλοφορούν στα μπλόγκς!
Αν αρχίσετε να καθαρίζετε κι'εσείς μ'ένα μπλογκοπιστόλι, θα κάνω και γαμώ τα ρεπορτάζ!!!

Tanila said...

Είσαι λίγο πέρπερος.
Δοκίμασε "Δράκουλας".

Zaphod said...

Ως ειδικός Drizztολογος θα πω πως το καλύτερο βιβλίο της σειράς είναι το Servant of The Shard, όπου τελειώνουν οι καλοπαιδισμοί (δεν παίζει καν ο Drizzt) και γίνεται το μπλέξιμο της αρκούδας!!!


Α, τελικά την χουφτώνει στο βιβλίο νο 1717!

Για την υπεργαμάτη σειρα "A song of ice and fire" δεν θα γράψεις τίποτα;
(πότε θα βγάλει το νέο βιβλίο αυτός ρεεεεεεεεεε)

Anonymous said...

Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα όμως...
DM ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ?

Anonymous said...

Υ.Γ.
Σου είπα πως σε μισώ επειδή έχεις τα GN του Έλρικ;

Gi Gaga Kouni Beli said...

Προτείνω να αλλάζουμε DM σε κάθε session. Μια εσύ, μια εγώ (πουτάνα RPG θα παίξετε με μένα!) μια ο Προφήτης. Έτσι για να έχει σασπένς το παιχνίδι (και μερικές σφαλιάρες! Μη πλήττουμε θανάσιμα!)

Stefanos said...

Κοίτα, πρέπει κανονικά να υπάρχει ένας dm ανά περιπέτεια αλλιώς τι θα κάνει ο καθένας με το χαρακτήρα του;
Επίσης άσε που αν σας παίξω εγώ DM θα βελάξετε πουλάκια μου :p

Μπινελικιάρα : Γιατί με μισείς καλέ;, μπες στο άμαζον και παράγγειλέ τα! :D
Άμα όμως είχα καταφέρει να χτυπήσω στο E-Bay ενα Weird Tales του 29 με Lovecraft μέσα, ΤΟΤΕ ναι να με μισούσες :D

Unknown said...

Όποτε θέλετε τον DM "κάφκα" ρίχτε σήμα ;)

Αλλιώς ευχαρίστως σας συνοδεύω κάπου που να έχει είτε πολλά δέντρα, είτε πολύ σκοτάδι ;)

Anonymous said...

Ορίστε βρήκαμε και DM!
Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το είδος του DM αρκεί να μην είναι ψωνάρα και να μη μας στήνει στα ραντεβού!

DM με βάρδιες δεν γίνεται!

P.S. Εγώ εξακολουθώ να σε μισώ! Mistress είμαι ότι θέλω κάνω!

Gi Gaga Kouni Beli said...

ΑΧΑ! Κι ο Darthiir στο παιχνιδι? Χμ...μια χαρα θα ειμαστε!

Unknown said...

Μμμμ
Μάϊστα...
Για κάντε την προσευχή σας και ρίχτε d8, γιατί το spell που θα 'ρθει θα είναι φοβερό ;)

Anonymous said...

Να φέρω τα χρωματιστά ζάρια;

Unknown said...

Φούξια;

Unknown said...

The erevis cale trilogy αν το εχείς διαβάζει αξίζει πολύ ;)