Wednesday, March 11, 2009

Η Μπύρα


Όπως φαίνεται και από το banner του σεπτού τούτου ιστολογίου, η μπύρα .. η μπύρα.. δεν ξέρω καν πως να κάνω πρόλογο για τη μπύρα. Η μπύρα είναι αγαπημένο πράμα πάντως. Ειδικά απο δώ και πέρα που ο καιρός βελτιώνεται, τα λουλουδάκια ανθίζουν, οι μελισσούλες τριγυρίζουν τους μελισσούλους και οι αρκούδες τις μαϊμούδες (γιατί όχι ρε, άμα υπάρχει αγάπη, όλα γίνονται), η ανάγκη για μια παγωμένη μπύρα γίνεται όχι απλά επιτακτική, όχι απλά ανάγκη, αλλά ζήτημα επιβίωσης. Ατέλειωτα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά βράδια έχουν δώσει τη σειρά τους στη ροδοδάχτυλη Ηώ, με την παρουσία καφασίων ολόκληρων παγωμένης μπύρας. Πολύωρες φιλοσοφικές συζητήσεις έχουν γνωρίσει νέα σουρρεαλιστικά επίπεδα επιχειρηματολογίας, εμβαπτισμένης σε ξανθές,κόκκινες,μαύρες,πικρές,γλυκές,ξινές μπύρες. Ειδικά δε όταν στην παρέα εμπλέκεται και ο Zaphod οι συζητήσεις αποκτούν και ντανταϊστικό χαρακτήρα, όταν μετά τις 3 πρώτες χάνει το "λ" και το "δ" -ή μάλλον όχι τα χάνει, απλώς τα ψιλομπερδεύει με ένα ιδιαίτερο τρόπο- και αρχίζει και εξστομίζει επιχειρήματα του τύπου "μπεδέεε", "μιχιμιμιλδδ εεεεεεελα ρι μιλίκι" κουλουπού. Συζητήσεις με θέματα που ποικίλουν από το "μα που πήγαν οι Κέλτες" -για το συγκεκριμενο υπάρχει και η αντίστοιχη φωτογραφία, μέχρι το "λάθη και αντιφάσεις στα ιερά κείμενα" και από το "τελευταίο παιχνίδι του βάζελου" -στο οποίο θέμα εγώ απέχω, ως άσχετος από αθλητικά, άρα πίνω περισσότερο επειδή δεν έχω τίποτα να πω- μέχρι το συνηθισμένο στις διακοπές μοτίβο "-κοίτα μιλίκι έναν κώλο -μα αυτή τη βλέπουμε από μπροστά ρε -δεν πειράζει, ο ωραίος κώλος φαίνεται και από μπροστά". Lager, pils, ale, helles, dunkles, radler (για τους γερμανομαθείς φίλους μας),stout (ίσως η μοναδική που δε μου αρέσει - γενικά οι αγγλικές μπύρες δεν..ναι ούτε η guiness μου αρέσει και ας είναι ιρλανδική), lambic, μοναστηριακές, καθεδρικές, εκκλησιαστικές, μπύρες απο υπόγεια, από ανώγεια, από κατώγια, από κριθάρι, από στάρι, από την Άρτα μέχρι το Βέλγιο και από το Κογκό μέχρι την Ιαπωνία, σχεδόν όλα τα καταπίνει ο νεροχύτης. Με ελάχιστες εξαιρέσεις τις αγγλικές, τις μπύρες με φρούτα και την τρισκατάρατη Amstel. Πάντα είχαμε παράπονο μέγα με τις ελληνικές μπύρες που μία πίνεις, για 10 φουσκώνει το στομάχι σου. Άψητα άθλια παρασκευάσματα και συνήθως χωρίς καν ωραία γεύση - αν και να πω το κρίμα μου, η Βεργίνα και η Mythos, ειδικά η κόκκινη με αρέσκουσιν πολλάν. Ειδικά στη γεννέτειρα του Zaphod, δε μπορώ να καταλάβω πως καταφέρναμε και κατεβάζαμε 1 1/2 καφάσι χωρίς να σκάσουμε. Και με τρελλό μεζέ μαζί. Αααχ, ετοιμάσου αχρείε, έχω καιρό να έρθω, το καλοκαίρι όμως θα έρθω να προσκυνήσω στο γνωστό καφενείουο. Δεν πίνονται οι ελληνικές μπύρες μάνα μου, πως να το κάνουμε. Άσε που οι ντόπιοι επιχειρηματίες την έχουν ακούσει γενικότερα και τελευταία φορά που ήπια μπύρα στου Ψυρρή - πριν κανα χρόνο; σε γνωστό αλτερνατιβ μαϊ ας μαγαζί πλέρωκα το μικρό μπουκαλάκι πράσινης 7 έουρος. Και στο Μόναχο τα Χριστούγεννα πλήρωνα το ένα λίτρο αγίασμα, όχι νερόπλυμα 6.80.
Μετά απο την ενθουσιώδη παρότρυνση του πατρός μου - ο οποίος είναι εξίσου μερακλής και τσίφτης καραμπουζουκλής όπως εγώ, προέβην σήμερα εις την παραγγελία κιτ παρασκευής μπύρας εκ Γερμανίας. Όλα τα σύνεργα, μαζί με τα υλικά και τα παρελκόμενα κλπ για 30 λίτρα μπύρας Pils +μισό κιλό αρωματική βύνη απεκτήθησαν στην τιμή των 56 έουρος από εδώ. Τα μεταφορικά μας σκίσαν γιατί είναι 5 κιλά πράμα συνολικά, οπότε φτάσαμε το κατοστάρικο σχεδόν, αλλά το μαγαζί είναι αρκετά φθηνότερο από αντίστοιχα ελληνικά, στα οποία περίπου τα ίδια πράγματα έφταναν τα 100 ευρώ χωρίς τα μεταφορικά.
Πλέον αναμένουμε με αγωνία την παραλαβή του εμπορεύματος ώστε να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε την πρώτη φουρνιά. Άμα βγει καλή και πίνεται θα περάσουμε ένα καλοκαίρι χάρμα.. Αναμείνατε ρεπορτάζ.

6 comments:

Anonymous said...

Ούτε για ζήτω δε φτάνουν 30 λίτρα για ένα καλοκαίρι (έχουν και παράρτημα με αναλώσιμα;), αρκεί να αξίζει τον κόπο η γεύση της.
Πάλι καλά που ασχολείστε εσείς οι άντρηδες και μάθαμε καμιά μπύρα της προκοπής, αλλιώς θα είχαμε μείνει στις κλασικές νερομπύρες

Zaphod said...

Αιντε να δουμε και πως συνδυαζεται η σπιτική μβυρα με το σπιτικο εσταριανικο κοντοσούβλι!!!

Περι καφενειων και αλλων τινων: αν δεν μου φυγει η βρογχιτιδα-βιοχλαπατσα που μια με πιανει μια με αφηνει απο τον Γενάρη και δώθε μην περιμένεις να δουμε χαϊρι. Απο την πολλη βροχη (=υγρασια, βαλε και το κρυο και δεσαμε) μου εχει γαμηθει το πνευμονι, η μέση, και ο πλάτης. Βάλε και τους ρευματισμοί και έκλεισες. Τι στο διάολο ρε γαμω το φελέκι μου, μένω στο Λονδίνο και δεν το πήρα χαμβάρι;

Anonymous said...

Τωρα τελευταία μια για φαγητα, μια για μπυρες γράφεις! Φαίνεται σε πιανει η ανοιξη, σαν τους μελισσούλους! Μονο που αν ξεσηκωθολυμε απο τωρα, δε θα μπορούμε να εργαστούμε, κι οι αδειες αργουν. Τι άλλο θα περιλαμβανει το καλοκαιρινο ρεπορτάζ? Στη μοδα των μαγιω, στα καινουρια σχεδια στα κουβαδάκια ή στα καλοκαιρινα σπορ? (ξερω για σενα τα σπορ αυτά σχετιζονται με τη μπυρα). Επισης μη ξεχασεις να αναφερθεις στα ουζερι παρα θιν αλως! Οσο για τη μπυρα, καλη επιτυχια!!!!
Zaphod μαλλον δε φταιει η υγρασία αλλά η ηλικία.....

Sophia said...

Χμου, πάντως, επειδή η μαύρη μπύρα είναι η τρελή μου αδυναμία, να την στέλνετε σε μένα αφού δεν σας αρέσει, θα θυσιαστώ για να σας απαλλάξω από την παρουσία της!!! Σπιτική μπύρα, ε? Ουάου, βάλε μου και τέτοιες ιδέες, και μας βλέπω να αρχίσουμε να επεκτεινόμαστε και σε αυτές τις δραστηριότητες...
;-Ρ

Stefanos said...

Ανώνυμη : 30 λίτρα η φουρνιά θα είναι.. ε ανάλογα και με τα μπουκάλια που θα αγοράσουμε, για να μην κάνουμε κανα τρελλο και αγοράσουμε βαρελάκι, υπολογίζω ότι αν πετύχει το γλυκό, θα βγάλουμε μια 200αρα κιλάκια χαλαρά.
Zaphoda : Πραγματικά είμαι και εγώ πολύ περίεργος να δω τι θα βγει! Πάλι ψοφάς ρε; προσεχε ρι μιλίκιιιι...
Ζουζού: Φυσικά και με πιάνει η άνοιξη! Ψυχούλα δεν έχω εγώ; :p
Επίσης να σου υπενθυμίσω ότι είσαι 3 χρόνια μεγαλύτερη από μεγάλη. Μη μας τη λες για την ηλικία μας! :p
Σοφία: Άμα φτιάκουμε μαύρη θα σου στείλω :D

Ellie said...

Εγώ πάλι που είμαι μικρότερη μπορώ να θίξω την ηλικία ή θα φάω τίποτε στο κεφάλι;
Θέλω κι εγώ μπύραααααααααα!!!Μπορώωωωω;;; (κατά τις διαφημίσεις της WIND) μην με παρεξηγείς, ξύπνησα στις 6 και τώρα είμαι μαστούρα και γλυκιά ζωή