Tuesday, September 09, 2008

Φέρτε πίσω τα κτήματα ρε!!

Λοιπόν, έχω μεγάλα και σημαντικά νέα. Ψάχνοντας στη βιβλιοθήκη μου προψές, ανακάλυψα σε ένα σκονισμένο ράφι πίσω από τις τσόντες του προπάππου μου (καλά πρέπει να σας δείξω σέξυ περιοδικό του 1905..θα γελάνε μέχρι και τα κάδρα). Τέλος πάντων, ψάχνοντας που λέτε σε κάτι οικογενειακά κειμήλια, βρήκα ένα έγγραφο μισοκαμμένο και καρασκονισμένο και ξεσκισμένο. Το έγγραφο ήταν γραμμένο στα αραβικά και φαινόταν παμπάλαιο. Το πήγα σε ένα φίλο που ξέρει αραβικά και έμεινα κατάπληκτος από τα περιεχόμενά του. Ναι πλέον έχω και εγώ δικαιώματα σε γή από μεσαιωνικό φιρμάνι κάποιου σουλτάνου. ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΠΡΟΠΡΟΠΡΟΠΡΟΠΡΟΠΡΟΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ!!!!

Παραθέτω στο αναγνωστικό κοινό μετάφραση του κειμένου καθώς και σκανναρισμένο το πρωτότυπο το οποίο φυλασσεται σε χρηματοκιβώτιο στο 7ο υπόγειο πίσω απο μια ταμπέλα που λέει “Προσοχή οι Τίγρεις δαγκώνουν”.

Ακολoυθεί σκαν του πρωτότυπου και μετάφραση εις την ελληνικήν :

Βεζύρ Φιρμάν

Ημείς, η Αυτού Μεγαλειότης Σουλτάνος Σουλεϊμάν Σελίμ Γιαβούζ Κανουνί,τέταρτος παντισάχ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τρισέγγονος του Μεχμέτ Β’ του Πορθητού, το Ξίφος της Οργισμένης Ειρήνης, ο επονομαζόμενος και Αμείλικτος Δικαστής και Νομοθέτης, αποφασίζω σήμερον την 4η Ιουλίου 1564 μετά γεννέσεως του γιού του Θεού των Γκιαούρηδων, και εις το όνομα του Αλλάχ και του Ενός Προφήτου του ότι :

Εξαιτίας των εξαιρετικών υπηρεσιών που προσέφερε στην αχανή Αυτοκρατορία μας, των αμέτρητων μπαξισιών που μας έχωσε στας τσέπας, των εκατοντάδων χανουμακίων που εισήγαγε εις το πεφιλημένον μας χαρέμιον –τα οποία και χαίρομαι καθημερινώς εν νυκτί αφού μασαμβουκώσω το ιτς πιλάφ και τα κεμπάπ μου- και εξαιτίας γενικότερα της εξαιρετικής παρουσίας του ως πολίτου μας,

ΑΠΟΝΕΜΟΥΜΕ ΕΙΣ ΤΟΝ ΡΑΓΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΝ ΕΣΤΑΡΙΝΑΚΗΝ ΤΟΝ 1ον ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ :

1. Τον τίτλον του Βεζύρη με δύο ουράς και αυτόν του Βοεβόδα του βιλαετίου της Μακεδονίας

2. Μετά του τίτλου ταύτου του μεταβιβάζονται και τα κάτωθι οικοπεδάκια ίνα κάμνει τας βόλτας του, να φυτεύει ζαρζαβατικά και εσπεριδοειδή και ελεάς, ίνα αποφεύγει τα σύγχρονα λαχανικά που είναι τίγκα εις τας ορμόνας και τα φυτοφάρμακα :

a. Τον πρώτο και δεύτερο πόδα της Χαλκιδικής. Ενταύθα προτείνομεν όπως αναπτύξει τουριστικώς τας περιοχάς ταύτας καθοτι προβλέπομεν εις τους επόμενους αιώνας να γίνεται της πουτάν χανούμ το κιγκλίδωμα τα καλοκαίρια. Ιδιαιτέρα προσοχή εφιστούμε στας περιοχάς της Φούρκας, της Καλλιθέας, του Ποσειδίου και του Αρμενιστή διότι προβλέπομεν εκεί πέρα να συναθροίζονται τα ωραιότερα χανουμάκια της Μακεδονίας.

b. Άπασα την πόλην της Θεσσαλονίκης, από Ωραιόκαστρον έως και Καραμβουρνάκιον και από παραλίαν έως Πανόραμα, ίνα κτίσει τινά βιλίτσαν. Προφανώς θα πρέπει το κτίσμα να είναι αρκούντως μεγάλο –θα προτιμούσαμεν ινα κτισθεί αψηλά εις το Σεϊχ Σου και πλησίον του Γεντί Κουλέ, όπου όταν το επισκέπτεται ο πολυχρονεμένος Παντισάχ, να έχει και ωραία θέα και να ευφραίνεται η πολυχρονεμένη καρδία του εκ των κλαυθμών και οδυρμών των βασανιζόμενων ραγιάδων-

c. Τας περιοχάς της Επανωμής και Μηχανιώνος ίνα πηγαίνει το καλοκαίριον να κάνει τα μπάνια του εις περίπτωση που βαριέται να εκδράμει έως τους πόδας της Χαλκιδικής.

d. Άπαν το τσιφλίκιον του κάμπου της Λαρίσης ίνα το χρησιμοποιήσει για να σπείρει τα χρειώδη ινα ταίζει το σπιτικόν του. Και εις περίπτωση που οι ραγιάδες αγρόται κατέβουσι εις την δημοσιάν και την αποκλείσουσι μετά των κάρων τους, θα σκάσουσι μύτην τα ΜΑΤ των γενίτσαρων και θα τους δείξουσι τι εστί οθωμανικόν δίκαιον.

e. Επίσης, ως τελευταία παραχώρηση επειδή σήμερα το ατζέμ πιλάφ ήτο εξαιρετικό και ο Παντισάχ αισθάνεται γενναιόδωρος, παραχωρεί στον προαναφερθέντα, την περιοχή του κέντρου των Αθηνών, από Λόφο Φιλοπάππου έως Εξάρχεια, με όρια τας οδούς Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Πειραιώς και Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μέχρι βορείως την Αμερικάνικην πρεσβείαν, πιάνομεν Βασιλίσσης Σοφίας και κλείνουμε εις Καλλιμάρμαρον.Μια μικρά παρατήρησις μόνον, να κτίσει καφετέριας εις πλατεία Κολωνακίου και πλατεία Μοναστηρακίου. Είμεθα βέβαιοι πως οι εν λόγω επιχειρήσεις θα αποδειχθούν σωστά χρυσορυχεία εις το μέλλον, καθώς θα βρίθουσι από ιτς ογλάν τα οποία θα ρουφώσι τον καϊβέ των βαρύ γλυκύν και όχι με δυο φουσκάλας την μεσημβρίαν, και τα ξύδια των υπό των ήχο τσιφτετελίων τας εσπέρας.

f. Τέλος, η μεγαλειότης του ο Πολυχρονεμένος Παντισάχ δωρίζει στο νέο του Βεζύρη χαρέμιον απαρτιζόμενον από 120 χανούμ, 18-21 ετών από όλας τας δημοφιλάς χώρας της αυτοκρατορίας του, ίνα του ζεσταίνουσι τους πόδας τας κρύας νύκτας του χειμώνα, και να του κάνουσι πιο καυτάς τας ζεστάς νύχτας του θέρους

Υπό το άγρυπνον βλέμμα του Αλλάχ, εις την σκιάν των ιερών μιναρέδων της Μπουγιούκ Αγιάς Σοφιάς, εν Ισταμπούλ

Βασιλικαί σφραγίδαι και υπογραφαί αξιωματούχων

Παντισάχ

Σουλεϊμαν Σελίμ Γιαβούζ

Μέγας Θησαυροφύλαξ - Παρά Μπαξέ Βεζύρ

Μέγας Δραγουμάνος - Μήτσος

Μέγας Φύλαξ Αξεσουάρ Χαρεμίου -Τσουτσου Φερετζέ Βεζύρ

Μέγας Υπουργός Τεθωρακισμένων - Σαματά Ντουλάπ Βεζύρ

Μέγας Ευνούχος - Γιόκ Τσουτσού Βεζύρ

Μέγας Μάγειρος - Μασαμπούκ Πρεπαρασιόν Τσογλάν

Μέγας Δικαστής - Γκισδάν Βεζύρ

Κλπ κλπ κλπ..

5 comments:

issallos said...

αφεριμ εφεντιμ....καλα που δεν σου γραψε ο προπροπροπαππους σου και τον Μωριαν διοτι τοτεν θα καναμε πολεμον ινα αποδειξουμεν τα κτηματολογικα μας....
Αλλα επειδην τοιουτην η κυβερνισην μου εχειν κοψειν τον βηχαν , αμα και δινασαι...στον παραχωρω (τον Μωριαν ντε)να ερχεσε να παιζεις τις αμαδες .....
προσκυνω εφεντη'μ
παω να μπαρκαρω στα πελαγα να κουρσεψω τους Σαρακινους .....γιαντα μαζευτηκανε πλλοι το καλοκαιρι και δεν λεν να πανε σπιτια τους ακομη....
ΥΓ να' σαι καλα πολυ διασκεδασα αποψε.....χαχαχαχα !!!!

Unknown said...

Σιγά μην ακούσουμετον τσαρλατάνο τον Σουλεϊμάν. Να είχς τη βούλα του Μωάμεθ Αβτζί, μάλιστα, αλλά με τη βούλα του Σουλεϊμάν ούτε τον Βουλγαράκη δεν κοροϊδεύεις...

pølsemannen said...

Πολυχρονομένε Εσταριανάκη Αγά,

Είθε ο Προφήτης(saw) να μας κόβει δευτερόλεπτα και να σας χαρίζει χρόνια και πXοιοτικούς οργασμούς.

Όποτε επιθυμείτε, σας προσκαλώ στο βιλαέτι Μορέως Κυκλάδων και Κρήτης για το οποίο έχουμε τίτλους Ιδιοκτησίας από τον πατρογονιόν Σείριο, με σφραγίδα γνησιότητας από τον Γέροντα ΕΛ Λιακό.

Προσφέρομεν τσικουδιάν, λουκουμάκι Σύρου και ποιοτικούς μπάφους Ζωνιανών.

offshore said...

tora teleftaia ta blogs breithoun tetoia eggrafa, alla epeidi ola ta iparhonta ton progonon mou katastrafikan se mia ekrixi ifaistiou, ego zitao apo olous tous bloggers mia mikri garsonieroula. E, profitako mou, mi ginesai aplisos, dose kai se mas.

Stefanos said...

Οσγκελντίν ιτς όγλανοι και Οφσόρ χανούμ.
Μπερεκέτ οικοπέδ κληρονόμ, παππού τσογλάν μπουγιούκ μάγκα.
Γιοκ πρενέ οικοπέδ παρ μουά.
Πολσε εφέντη ευχαρίστως ίνα περάσω εκ του φτωχικού σας, φροντίστε όμως όπως το τιγκάρετε με σουηδέζας διοτι εκλείπουν εκ του χαρεμίου μου.
Ισαλε όχι ρε την Πελοπόννησο κράτα τη τι να την κάνω.. :P
Darth, ο,τι βούλα θες σου βγάζω, δεν έχω πρόβλημα :D
Offshore, αμα εισαι καλή, κάτι θα πάρεις και συ :P