Monday, June 22, 2009

Δευτεριάτικη ειδησεογραφία

Κατ αρχήν να ευχηθώ σιδερένιος στον χθεσινό γαμπρό-τζόβεννο και καλές παντόφλες στη χθεσινή νύφη η οποία όταν με είδε στη χαιρετούρα είπε "Καλά, τον καλέσαμε και ΑΥΤΟΝ;". (Είναι αλήθεια ότι ενίοτε είμαι λιγότερο συμπαθής από Ραββίνο σε συνέδριο της Κου Κλουξ Κλαν). Πάμε..
1. PARTHENON SCULPTURES GO HOME!!
Στο συγκεκριμένο θέμα δεν μου περισσεύουν δημοκρατικές ευγένειες, διπλωματικές τσιριμόνιες και χαζομάρες περί παγκόσμιας κληρονομιάς. Δε με ενδιαφέρει αν άργησε να γίνει το μουσείο. Ποιος το πρωτοσκέφτηκε. Ποιος το πρωτοείπε μετά από αυτόν που το πρωτοσκέφτηκε. Ποιος έβαλε την πρώτη πέτρα. Ποιος πρωτοπαράγγειλε τα τσιμέντα και ποιος έφτιαξε το σχέδιο. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να γυρίσουν στη θέση τους αυτά που λείπουν. Ο κύριος Έλγιν και ο μπάτλερ του κύριος Φίλιπ Χαντ, είχαν πάρει λέει άδεια (φιρμάνια,χρυσόβουλα, τέτοια πράγματα) για να κάνουν ανασκαφές και να σκιτσάρουν τα μνημεία, αλλά τους άρεσε λέει πολύ το μαγαζί και έψησαν το Βοεβόδα της Αθήνας να ερμηνεύσει λίγο διαφορετικά το φιρμάνι. (Μερικοί στην Ελλάδα ακόμα χρησιμοποιούν τέτοιες αποφάσεις ως έγκυρες όπως μάλλον θα γνωρίζετε). Όταν λέμε έψησαν το Βοεβόδα όλοι καταλαβαίνουμε πως έσκασε λαδάκι έξτρα παρθένο και μυρωδάτο και ο Βοεβόδας εχέσθη μαζί με την πασίγνωστη Φατμέ στο Γενή Τζαμί για τις πέτρες, οπότε συμφώνησε. Έτσι ο κύριος Έλγιν πετσόκοψε τα γλυπτά (γιατί προς μεγάλη του έκπληξη ανεκάλυψε πως δε γινόταν να τα πάρει ολόκληρα. Στον υπερφίαλο και βαρβαρικό εγκέφαλό του ποτέ δεν πέρασε η σκέψη ότι αφού δε μπορεί να τα κόψει μήπως καλύτερα να τα αφήσει εκεί που είναι. Οπότε τα πήρε να τα κάνει γλάστρες στον πύργο του και να τα δείχνει στις χοντρές κυρίες με τα κρινολίνα και τα αστεία καπέλα. Ο Έλγιν κατηγορήθηκε ως βάνδαλος από τον γνωστό φιλέλληνα Λόρδο Βύρωνα, του οποίου την χαραγμένη ανεξίτηλα υπογραφή μπορείτε να δείτε στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Τα γλυπτά πήγαν στην Αγγλία και οι Άγγλοι τώρα λένε ότι θα μας τα δανείσουν αν υπογράψουμε ότι τους ανήκουν. Τι λε ρε Karajim; Έχει και άλλα τέτοια έξυπνα παιδιά η Ελίζαμπεθ ή εσείς εκεί στο Βρεταννικό μουσείο είστε η αφρόκρεμα; Καταννοώ πως οι Βρεταννοί που περιτριγύριζαν τον κόσμο τους τρεις προηγούμενους αιώνες ξεμεσιάστηκαν να κουβαλάνε αρχαιότητες από όλο τον κόσμο εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως ήταν οπλισμένοι με τουφέκια και κανόνια ενώ οι αντίπαλοί τους συνήθως ήταν οπλισμένοι με χορταρένιες ασπίδες και κοφτερές φέτες μάνγκο. Η ακόμα και σήμερα αυτοκρατορική νοοτροπία τους τους εμποδίζει να δουν αυτό που θα ήταν κατά τα άλλα προφανές γιατί σου λέει "εμείς κουραστήκαμε να τα κλέψουμε άρα είναι δικά μας". Αν έχεις πιεί πολύ και είσαι στα πρόθυρα της δηλητηρίασης από αλκοόλ (δηλαδή η μέση κατάσταση του μέσου Άγγλου τουρίστα στην Ελλάδα) αυτό ίσως να είναι αληθοφανές επιχείρημα. Για πολλούς άλλους αυτά όμως είναι ό,τι να ναι. Δικό μας το γλυπτό και φέρτε το πίσω. Έλεος πια με τις διπλωματικές χαζομάρες και τα τερτίπια. Τώρα έχουμε και που να το βάλουμε! Μου άρεσε η ξενάγηση του κ. Παντερμαλή που κάθε τρεις και λίγο πέταγε ευγενέστατα μεν, σαφέστατα δε καρφιά . Θα προτιμούσα όμως αντί για εκμαγεία των κλεμμένων να είχαν μαύρες προθήκες με την ένδειξη
"Sorry, item "removed" 200 years ago by English Aristocrats. Still there."
Ή κάτι αντίστοιχο, του στυλ "Damn wigbearer brittish whoopsie stole our stuff and they're still there".
ή "Dear Visitor, most ouf our exhibits are replicas. This is a replica museum. Original pieces were confiscated by a brittish aristocrat who thought they were a perfect match with his porcelain tea kettle and his wife's enormous hat."
ή "Visiting England at the moment. The weather is so fine I ve decided to stay for 100 years more. xoxoxoxo ps :Dad, tell mom to stop being a bitch and nag about the marbles and shit.. Athena Godess of Wisdom and advocate of Bad-weather-all-year-round-and-piss-warm-beer movement"
Εξαιρετικό το μουσείο. Θέλω τόσο πολύ να πάω -αλλά τώρα άντε βρες εισητήριο. Μπράβο μπράβο μπράβο μπράβο. Και μη βγει κανείς να πει για το πόσα χαλάσαμε, γιατί τα χαλάσαμε, η τζαμαρία είναι στραβή, το αυτό αλλιώς, το παραυτό έτσι, θα χεστούμε. ΟΣΑ και αν χαλάσαμε, ΗΤΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ. Τέλος. Και ελπίζω να γίνει ΜΟΔΑ το μουσείο και να πάνε όλοι. Να γίνει επιτέλους μια μόδα της προκοπής, που έχουμε πήξει στο σκυλάδικο, τα γκλάμουρους πρεζάκια και τις κυριλλέ βιζιτούδες.. Παρεπιπτόντως, δεν είμαι εντελώς σίγουρος αλλά δεν είδα εκπροσώπους των κομμάτων της αριστεράς. Αν όντως συνέβη αυτό, αυτολογοκρίνομαι και δε λέω τίποτα
Μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία
Πήρα είδηση πως μεγάλες εφημερίδες έκαναν μια στραβή και στην κυριακάτικη έκδοσή τους έγραψαν παπάδες για την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα. Προφανώς Παρασκευή απόγευμα την κάνουν για Μύκονο οι μεγαλοεκδότες και οι μεγαλοϋπάλληλοί τους, οπότε που να ελέγχουν τώρα ποιος ήρθε και ποιος δεν ήρθε.. Δε βαριέσαι ρε αδερφέ..Πάντως -μεταξύ μας- ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί και έχουμε σωστή και έγκυρη ενημέρωση, γιατί αν περιμέναμε από τους σατανικούς μπλόγκερζ, θα μας είχε φάει το μαύρο φίδι και θα καιγόμασταν όλοι τώρα στις φωτιές της Κόλασης μαζί με όλα τα καθήκια της παγκόσμιας Ιστορίας. Θα έγραφα και άλλα αλλά ο Καλτσόβρακος τα είπε όλα με μια φοτοσοπιά :
Όχι ανώνυμοι μπλόγκερζ
Έπεσαν και στην αντίληψή μου κινήσεις λέει του Πρόεδρα και της συζύγου του για κατάργηση της ανωνυμίας και τα λοιπά. Πάνε λέει στα υπουργεία και ενημερώνουσι τον κόσμο για το σατανικό σχέδιο των μπλόγκερζ να καταλάβουν το σύμπαν μέσω ηλεκτρονικών καντηλιών. Τι να σου πω ρε πρόεδρε γλωσσολόγε - έχεις σπουδάσει και Ιντερνετ (;!;!)- .. Να καταθέσεις και πρότασή να κατεβάζουμε τα καντήλια επώνυμα στα καφενεία σε περίπτωση που παρεξηγηθεί κανένας κολλητός σου και θέλει να μας κάνει μήνυση για εξύβριση. Να σου πω κάτι όμως ρε πρόεδρε των φίλων σου, η αλήθεια είναι ότι μερικά πράγματα ξεκινάνε με καλές προθέσεις, αυτό δεν το αμφισβητώ. Ευθέως. Δε μπορώ να σου πω ότι δεν το κάνεις για καλό αν και θα θελα. Δεν έχω αποδείξεις όμως. Η ελευθερία του λόγου πρόεδρε, ενέχει ευθύνη μεγάλη για αυτόν που αρθρώνει το λόγο. Η δημοκρατία και η ελευθερία θέλουν να χεις καλαμπαλίκια. Από την άλλη όμως, έτσι όπως έχει γίνει ο κόσμος, εγώ αν πω ότι ο Χ "διάσημος" και προβεβλημένος "σταρ" είναι ηλίθιος του κερατά και εμετικός, υπάρχει η πιθανότητα να τρέχω στα δικαστήρια και να μη φτάνω. Αν πω ότι ο Χ αστρολόγος ας πούμε είναι απατεών, αυτός θα μπορεί να με τρέξει και να μου ζητάει τα κέρατά του και εγώ θα πρέπει να φάω ένα σκασμό λεφτά -που δε μου περισσεύουν- σε δικηγόρους, μέχρι να "αποδείξω" στο δικαστήριο ότι κάποιος που βγάζει λεφτά αρνούμενος τους νόμους της φυσικής και εκμεταλλευόμενος τους συνανθρώπους του αξίζει τουλάχιστον ηθικά το χαρακτηρισμό "απατεών". Κατάλαβες πρόεδρε; Δε λέει. Είμαστε που μαστε δικομανείς ως λαός, άσε τις επωνυμίες τώρα και τα χαζά. Και μην ανησυχείς, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ δε μπορείς να κρυφτείς ούτε μέσω αυτής της επίπλαστης ανωνυμίας. Αμα κάνεις κάτι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χοντρό και όχι απλά να πεις "Ο ESTARIAN ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ" και θα σε βρουν, και θα πάρουν τα πράγματα το δρόμο τους. Η ανωνυμία μου με βοηθάει στο να αποφεύγω τον κάθε μουρλό που ενδεχομένως να έρθει να μου σπάσει το αυτοκίνητο απλά επειδή διαφωνεί με τις απόψεις μου ή υποστηρίζει άλλη ομάδα/κόμμα/εθνική σταρ. Οπότε άσε Πρόεδρε τις χαζομάρες και κάτσε να ενημερώσεις τον κόσμο για το ftp, το https κλπ κλπ, πάρε και τα λεφτάκια από τις 1341 επιτροπές που συμμετέχεις και άντε, ηρέμησε.

14 comments:

Unknown said...

Θα μπορούσαν επίσης απλά να γράφουν μία εκ των προτάσεών σου κάτω από τα εκμαγεία!
(Τι καλά που δε διαβάζω εφημερίδες!)

Sophia said...

Σε ψηφίζω για να βάλεις τα ταμπελάκια στις προθήκες (και στον κατάλογο, και στον κατάλογο...) Αν και βέβαια, έχω να πω, πως αυτή η παράνοια με την βούλα στα πατώματα, σε κάνει να θες να ενώσεις τις τελίτσες!!! Πουρκουά τόσο πουά?
;-)

patsiouri said...

Αχ....ο Πρόεδρας...και η σύζυγος...
Αυτά τα ζεύγη wannabe Τατιάννα-Νικόλας ανέκαθεν με αήδιαζαν.
Και είναι και τα μόνα που δε χωρίζουν τελικά!

Stefanos said...

Διάβασα κάπου πως έκανε τρελλή παρέμβαση η αγαπημένη μου Καγιά : Θα βαλουμε όλη τη θετική μας ενέργεια και αγάπη και τα μάρμαρα θα έρθουν.

ΜΠΡΑΒΟ ΒΙΚΥ!! (τί να πεις ρε διάολε..)

Unknown said...

Οοοοομμμμμ

Ellie said...

Να κάνω μια παρατήρηση;;; Δεν είναι μάρμαρα, γλυπτά είναι!!!Τα μάρμαρα είναι αυτά που βγαίνουν από την Πεντέλη (αισίως φτάνουμε στα 10 χρόνια παράνομης λειτουργίας, σε λίγο το βουνό θα μοιάζει ελβετικό τυρί!)
Στα εγκαίνια δεν παρεβρέθησαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αριστεράς (ο Αλαβάνος είναι στη φάση που είναι και το ΚΚΕ ξαναγύρισε στη ρηρορεία του '30) όπως επίσης και ο έτερος μεγάλος πρόεδρος, γιατί λέει προβάλλεται πολύ η υπάρχουσα κυβέρνηση με το έργο αυτό... Άντε βρες άκρη εσύ τώρα...!!!
Και όχι, για μια και μοναδική (δυστυχώς) φορά δεν πρέπει να μας νοιάξει το κόστος, όταν έχουμε ξοδέψει τα κέρατά μας σε φορέματα και κοιλιακούς και πρέσβεις της χώρας στην Ευρώπη-μη χέσω!!
Είναι καλή ιδέα να γίνει το μουσείο μόδα και ευκαιρία καθότι καινούριο αλλά εγώ προτιμώ να πάω όταν πέσει λίγο ο πανικός!!!
Το Βήμα το αφήνω ασχολίαστο...απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

pølsemannen said...

Πρόσεχε Προφήτα, διότι τώρα που θα περάσει ο Πρόεδρας την επωνυμία στα βλογς, δεν το βλέπω καλά το αμάξι σου!

Α! Και μένα με ενοχλεί ολίγον το "μάρμαρα". Το ορθό είναι "γλυπτά".
Το "μάρμαρα" είναι ένα βηματάκι από τις "κοτρόνες".
Όποιος γουστάρει μάρμαρα ναουμ να πάει στο παράνομο λατομείο του Μαρκοπούλου!

Ellie said...

Έχουμε και στην Πεντέλη παράνομο λατομείο για όποιον δεν θέλει να τρέχει πάντως!!!

Stefanos said...

νταξ ρε το διόρθωκα! :D

ellinaki said...

Εγώ λέω αντί για επιγραφούλες, να βάλουμε έναν τιμοκατάλογο από κανα σουβλατζίδικο εκεί κοντά. Με αυτό τον τρόπο:

α) Βγάζει τρελή μίζα το μουσείο.

β) Αναδεικνύεται με ρεαλιστικό τρόπο η πολιτισμική συνέχεια του τόπου μας.

Got it matie?

Anonymous said...

epeidi exoume ena themataki me ton Pantermali, apla na enimeroso, oti einai epieikos APARADEKTO,ellinas arxaiologos (kai o teleftaios freskos apofoitos, poso mallon enas diefthintis mouseiou...) na kanei tosa lathi, osa afta pou ekane o sigkekrimenos kirios to vradi ton egkainion. antilamvanomai oti den einai efkolo na to katalavei kaneis, alla oi gnostes tou antikeimenou pou ton akousan, analogos xaraktira, i tha travagan ta mallia tous, i tha kseskistikan sto gelio. kai milao gia sovarous gnostes, pou metraei kai o logos tous, gia anthropous apo to eksoteriko gia paradeigma... kales oi kiniseis gia epistrofi ton glipton, alla as eimaste kai ligo gnostes sostoi tou antikeimenou...
emeis pantos paiksame stin defteri katigoria, tou trelou gelota...
alla anyway, ti na pei kaneis? o vios kai i politeia tou sigkekrimenou arxaiologou einai gnosta...
peran toutou, gia to poioi den itan parontes, einai allo megalo thema. den ksero poious kalesan apo politikous "ithageneis" kai poioi den pigan giati eixan na pane stin kouniada tous gia koumkan ekeino to vradi, afto pou ksero omos einai oti den parevrethike isos o monadikos anthropos pou tha eprepe na einai ekei, kai aftos fisika einai o Manolis Korres, o arxitektonas pou to ergo tis zois tou einai fisika ta erga tis Akropolis. apo oso exoume mathei (emeis oi tou antikeimenou kata mia evriteri ennoia...) den ton kalesan. opote, ola ta alla apla perissevoun. eilikrina, efxomai na kikloforise radio-arvila sxetika me ton Korre, giati allios ti na pei kaneis? aftoi eimaste kai tipota den aksizoume.
oso gia tin aithousa tou Parthenona, kala ta ekmageia, alla i korifaia magkia tha itan na einai entelos adeia, ntouvaria mono, kai na einai anoixti kai ksenagisimi, me ta tampelakia kanonika dinontas tis aparaitites plirofories, kai me to koloxarto pou na leei "daneismeno prosorina stin tade ekthesi". sinithizontai sta ellinika mouseia aftou tou eidous oi anakoinoseis. omorfo, lito, kai sto sosto british mood... xaxaxa
sorry gia ta greeklish (ki emena mou tin spane) alla distixos den exo alli epilogi.
ta parapano einai kathara prosopikes apopseis, kai elpizo na min thigo kanenan apo tous loipous simmetexontes ston sxoliasmo tou sigkekrimenou post. an parol afta omos, kapoios niosei oti ta legomena mou prosvalloun kapoion i kapoious, zito signomi giati fisika den itan afti i prothesi mou.
filika
t.

Stefanos said...

Φίλε Ανώνυμε καλοδεχούμενος.
Δυστυχώς, προσωπικά τουλάχιστον, ΤΟΣΟ γνώστης δεν είμαι οπότε δεν κατάφερα να διακρίνω τα λάθη. (Έπινα και κάτι μπυρόνια εκείνη την ώρα οπότε..)
Αλλά για να λες ότι το χεις το θέμα και ότι έκανε μεγάλα λάθη, κάτι παραπάνω θα ξέρεις και σε πιστεύω.
Θα ξεκίναγα με το να στην πω για τα greeklish, αλλά το ψιλιάστηκα πως δεν έχεις επιλογή (το ανέφερες και στο τέλος :p).
Δεν προσέβαλλες κανέναν , τι λες τώρα..

neropistolero said...

Σαν ένδειξη καλής θέλησης θα αλλάξω το άβαταρ που έχω και θα βάλω σκαναρισμένη την ταυτότητά μου, την παλιά κιόλας με το ΧΟ. Γιατί δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από ένα ψευδώνυμο. Θα βγω να το βροντοφωνάξω, με λένε Μποντ, Τζέιμις Μποντ. Και καθότι Άγγλος αλλά ΧΟ πάνω απ'όλα, θα κάνω τα κατασκοπικά μου κόλπα και θα φέρω πίσω τα γλυπτά στην Ελλάδα.

Βαγγέλης said...

Xa!
Αν καταριόταν η ανωνυμία στα μπλογκς θα τους έφευγε το καφάσι με το πόσα μπλογκ μπορεί να έχει ένα άτομο, με διαφορετικά νικ.