Wednesday, September 10, 2008

Το πείραμα του αιώνα

Όλοι έχετε ακούσει για το πείραμα του αιώνα στο ινστιτούτο CERN της Γενεύης. Λίγα λόγια : Ένας μεγάλος (όταν λέμε μεγάλος εννοούμε περίπου 27 χιλιόμετρα αν θυμάμαι καλά) επιταχυντής αδρονίων, ονόματι LHC πήρε ήδη μπρος, και η πρώτη ακτίνα κατευθύνθηκε επιτυχώς.
Αδρόνια : Ένα αδρόνιο είναι ένα σωματίδιο αποτελούμενο από quarks και/ή gluons-αυτή την πρόταση την έχω αλλάξει 1897 φορές σήμερα-. Τώρα μη μπούμε σε μεγάλη ανάλυση γιατί δεν έχω και τις κβαντομηχανικές πρόχειρες στο γραφείο. Τα αδρόνια οκ, συγκρατούνται μαζί από πυρηνικές δυνάμεις.Κατηγορίες τους είναι τα μεσόνια και τα βαρυόνια, και εδώ σταματάω γιατί α. ε μην το παραβαρύνουμε το πράγμα και β. μην το παίζω και μάγκας, πρέπει να τα ξανακοιτάξω αυτά. Βασικά πιο απλά, παραδείγματα αδρονίων είναι τα πρωτόνια και τα νετρόνια. Τέλος πάντων.
Αυτό που θα γίνει τώρα εκεί μέσα είναι κατά βάση απλό : Θα τρακάρουν κάτι τέτοια πραγματάκια μεταξύ τους και να δούμε τι θα γίνει. Βασικός στόχος είναι η πειραματική απόδειξη ή μή θεωρητικών αποτελεσμάτων. Θέλουμε να δούμε αν υπάρχει κυρίως το σωματίδιο του Χιγκς που -θεωρητικά μέχρι τώρα- δίνει μάζα στην ύλη. Αυτό αν υπάρχει τώρα, θα αποδείξει και την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης και σκοτεινής ενέργειας. Αν αυτά μας κάτσουν έχει καλώς, τα κοσμολογικά μας μοντέλα είναι μια χαρά. Αν δε μας κάτσουν ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, έχουμε κάνει λάθος και πρέπει να κάτσουμε να τα ξανασκεφτούμε από την αρχή! Κοινώς, πολλοί επιστημοναραίοι επικού μεγέθους, ουσιαστικά παρακαλάν το πείραμα να αποτύχει για να κάτσουν να βάλουν τις επικές μυαλάρες τους να δουλέψουν να κατεβάσουν καμιά καινούρια ιδέα. Αυτό βασικά είπε και ο Χοκινγκ. Οτι μάλλον δε θα μας κάτσει το πράμα και "γουστάρω, άμα είναι όλα λάθος θα γ... στη δουλειά μετα".
Τώρα, τι ΔΕΝ θα γίνει στο πείραμα :
1. ΔΕΝ θα δημιουργηθεί καμία μαύρη τρύπα ΙΚΑΝΗ να μας ρουφήξει όλους πατίκορφα. Φυσικά όλοι ΕΛΠΙΖΟΥΝ πως θα δημιουργηθούν μερικές τριγύρω και μάλιστα το επιθυμούν διακαώς. Αυτές οι μαύρες τρύπες όμως δεν θα έχουν καμία σχέση με τις γνωστές μέχρι τώρα, όσον αφορά το μέγεθος και παλι ΑΝ δημιουργηθούν θα ψοφήσουν σε τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου λόγω έλλειψης ικανής ενέργειας. Κοινώς, από μαύρη τρύπα δε θα πάμε. Εκτός αν λέμε αυτή της οικονομίας.
2. ΔΕΝ θα ανατραπεί η κβαντική ισορροπία του σύμπαντος μετά από παραγωγή "μυστηριωδών" σωματιδίων τα οποία θα διαρρήξουν το χωροχρονικό συνεχές και θα καταστρέψουν -κυριολεκτικά- το σύμπαν.
3. ΔΕΝ θα ξεπεταχτούν μαύροι δράκοι, behemoths, tanar'ri, η Lloth και λοιποί φανταστικοί χαρακτήρες μέσα από τον επιταχυντή. Αν αυτό γίνει να είστε σίγουροι πως θα ξεπεταχτούν και τίποτα ξωτικά, μάγοι, νάνοι, halflings και γενικά όλος αυτός ο συρφετός. Σε αυτή την περίπτωση δε, κοντά τα χέρια από τις silver elves, είναι ολες δικές μου! Βέβαια ανάλογα τον κόσμο που θα σκάσει μύτη. Αν έχουμε επισκέπτες απο Toril ή απο Krynn, κάτι κάνουμε. Άμα σκάσουν τίποτα απάλευτες Aes Sedai, άστα να παν, την πατήσαμε μάγκες.
4. Δε θα ανοιξουν οι πύλες της κολάσεως. Ούτε καν οι πίσω πόρτες.
5. Το ίδιο ισχύει και για τις πύλες του παραδείσου. Φερμέ.
ΦΥΣΙΚΑ, πάντα, μα πάντα μα πάντα, υπάρχει και η πιθανότητα λάθους στους υπολογισμούς. Η πιθανότητα αυτή όσο κοντά και αν είναι στο 0, δεν είναι ποτε ακριβώς 0. Το οποίον και σημαίνει αγαπητοί φίλοι, πως στην απειροελάχιστη περίπτωση που κάτι πάει στραβά (και δεν εννοώ απλά να σκάσει κανα μηχάνημα ή να καεί κανα κύκλωμα), χαρήκατε που με γνωρίσατε, και θα τα πούμε σε κάποιο άλλο σημείο του χωροχρονικού συνεχούς. Αν παραμείνει συνεχές και δε γίνει μπάτε σκύλοι αλέστε. Αλλά μην ανησυχείτε. Δεν πρόκειται.
Θα προτιμούσα βέβαια να ψοφήσω έτσι θεαματικά παρά να πάθω κανα Αλτσχάϊμερ και να με υπομένουν οι συγγενείς μου αλλάζοντας τα "λερωμένα" μου σεντόνια για καμιά 20ετία.. Για πιο αναλυτικές πληροφορίες
http://public.web.cern.ch/public/
Update 1 : Ξέχασα να αναφέρω πως τέτοιες συγκρούσεις συμβαίνουν αρκετά συχνά στη φύση και δε μας έχει καταπιεί κανα πηγάδι ακόμα
Update 2 : Δεν ξέρω αν το παρατήρησε κανείς, αλλά εξακολουθούμε να υπάρχουμε ε..
Υ.Γ : Από αύριο μέχρι Κυριακή θα είμαι σε κατάσταση μέθης. Έχωμεν δυό γάμους. Παρασκευή και Σάββατο. Έχει να γίνει...
Ζαφοντάκο και λοιποί κοπριταρέοι τα λέμε αύριο το βράδυ στο Ξυλόκαστρο. ΓΙΟΥΡΓΙΑΑΑ

9 comments:

Unknown said...

Yaguloths; Καμιά ελπίδα για yaguloths έχουμε;

(Διάβασε το τελευταίο επισόδειο της νταρδιριάδας όσο έιναι καιρός, έμαθα ότι ο Bane στέκεται στο κατώφλι και ετοιμάζεται να περάσει το portal)

antonis_x said...

Estarian, πήρες γραμμή ότι σε μνημόνευσαν στο Gourmet της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας της 7/9;

Stefanos said...

ωχ... δεν ήταν καλο αυτό ε;

Derek said...
This comment has been removed by the author.
Derek said...

αν γίνει καμιά μαλακία θα μας σώσει ο Dr Who μην σκας!!!

osela said...

Α, ωραία! Να ζήσουμε να τους θυμόμαστε. Και στα δικά μας. Πιες κανα ποτό και για μας, οκ?

Niemandsrose said...

άφησε το γάμο και πάμε για πουρνάρια.
επιτελους κάτι αρχισα να καταλαβαίνω για το πείραμα μάστορα.
εχω και απορίες αλλά κάτσε να ξεμεθύσεις πρώτα.

Hades said...

α) Πιστεύω ότι ο σοβατότατος επιστήμων Λιακό θα διαφωνήσει σε αρκετά σημεία του πονήματός σου.
β) Μαύρη τρύπα εις την οικονομίαν και Αλογοσκούφης είναι έννοιες ασύμβατες.
γ) Αν το πείραμα αποτύχει, τη γαμήσαμε και ψόφησε. Ξέρεις πόσα βιβλία θα βγουν μετά; Θα ξεπατωθούμε στα έξοδα εκ νέου. Τουλάχιστον τώρα υπάρχει ένας τυφλοσούρτης... :):):)

issallos said...

ευτυχως .....ακομα δεν μας πηρε η μαυρη τρυπα.....αλλα δεν την γλυτωνουμε σου λεω....απο κατι αλλους που ειναι Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ...

χαχαχαχα πολυ καλο !!!! Που υπαρχουμε ακομα....λεω !!!