Thursday, November 27, 2014

ΙντερΣτέλλα. Μια κριτική

Ναι λείπω καιρό γιατί δεν έχω χρόνο να γράφω. Οπότε πάρε και μη γκρινιάζειςΠροειδοποιούμε για σπόϊλερζ. Διάσπαρτα. Οπότε διάβασε με δική σου ευθύνη.

Ρεζουμέ άποψης: Δεν ξετρελλάθηκα. Ήταν μια άλλη ταινία από αυτή που περίμενα να δω. Εδώ φταίω εγώ αλλά και η διαφήμιση. Μου άρεσε βαριά ένα μισάωρο από όλο το τρίωρο. Α και δε μπορώ να βλέπω τη Χάθαγουέϊ. Χάθαγουέϊ γκό αγουέϊ. Και περί ορέξεως κολοκυθόπιτα που είναι και της μέρας λόγω θενξγκίβιν στο ΓιουΕσΈϊ.
Πάμε πιο αναλυτικά.
Η Γη παίρνει μπούλο σιγά σιγά λόγω ενός «περονόσπορου» (λολ μεταφραστή, γουστάρω) που καταστρέφει ένα ένα τα διάφορα παραγωγικά φυτά, έχουμε πολλή σκόνη κλπ και μάλλον κάτι έχει γίνει και έχουν καταρρεύσει κυβερνήσεις και τέτοια και δεν υπάρχει φράγκο, όλα είναι μπουρδέλο. Θυμίζει Ελλάδα δηλαδή, στο πιο πιστευτό, γιατί εμείς ούτε κυβέρνηση έχουμε ούτε να φάμε. Ευτυχώς δεν έχουμε τόση πολλή σκόνη βέβαια.
Η λύση είναι να πάρουμε πόδι και να πάμε να αποικήσουμε σε καναν άλλο πλανήτη μπας και ξεστραβωθούμε, αλλά –σποιλερ- ψιλοφαίνεται ότι ακόμα και σε άλλο πλανήτη, πάλι θα πλακωνόμαστε στα χαστούκια επειδή κάποιοι από μας είναι αρχοντομαλάκες –αλλά αιτιολογημένοι γιατί έχουν pms επειδή κανείς δεν τους κάνει παρέα-. Ή ότι κατά βάση οι άντρες πάντα θα πλακώνονται στα χαστούκια, ακόμα και στην άλλη άκρη του συμπαντος δίπλα σε μια μαύρη τρύπα.
Ε και αφού έχουμε στείλει κάτι επιστημονάρες μόνους τους μέσα σε μια σκουληκότρυπα στην άλλη άκρη του γαλαξία δίπλα σε μια μαύρη τρύπα (κάτσε, θα τα πιάσω μετά τα wtf του σκηνικού), αποφασίζουμε να στείλουμε και άλλους να ξεκινήσουν οι αποικίες, όσον εδώ προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα «πως να μας μεταφέρουμε όλους εδώ εκεί».
Και κάπως έτσι πάει η ταινία, είπαμε μην το παραχέσω σε σποιλερ. Νταξει.
Το πρόβλημά της δεν είναι η «κακή» επιστήμη. Μέχρι εκεί που μπορώ να καταλάβω λόγω περιορισμένων γνώσεων πάνω σε γενική και ειδική σχετικότητα (εννοώ τις εξισώσεις, όχι την περιγραφή της θεωρίας), μάλλον καλά τα πήγαν, ίσως και πολύ καλά. Τουλάχιστον σε αρκετά πράγματα. Ή τουλάχιστον στο να εξηγήσουν προφορικά τι συμβαίνει στον ορίζοντα γεγονότων μιας μαύρης τρύπας, τι είναι η διαστολή και συστολή του χρόνου και πως αυτό έχει να κάνει με τη γαμωβαρύτητα. Το ότι ο σκηνοθέτης έκανε σε  σημεία μάλλον την πάπια σε αυτά που του είπε ο σύμβουλος Kip Thorne μάλλον είναι πιθανό-αν και δεν ε΄χω κάτσει να λύσω εξισώσεις για να υπολογίσω θερμοκρασία και ακτινοβολία γ τόσο κοντά σε υπερμαύρη τρύπα που περιστρέφεται –άσε που για να το κάνω πρέπει να κάτσω να διαβάσω, δεν είμαι φυσικός ρε, δεν τα χω αυτά στο τσεπάκι- (όχι πως είναι δύσκολο να βρεις τους τύπους). Ακόμα και αν το πρόβλημα ήταν «κακή» επιστήμη, δεν περιμένω να δω ντοκιμανταίρ, περιμένω να δω sci-fi ταινία, το οποίο σημαίνει ποιος γαμεί τη φυσική αν η ταινία γαμεί; Και το Star Trek μου αρέσει. Και χεστήκαμε για την απεικόνιση της φυσικής εκεί. (Ναι οκ,μεταξύ μας να μείνει αλλά χεστήκαμε).
Μου άρεσε και η απεικόνιση της σκουληκότρυπας. Και είχε καλή εξήγηση. Το πως είναι από μέσα, προφανώς και δεν το ξέρουμε και ούτε θα το μάθουμε σύντομα. Η απεικόνιση του Γαργαντούα φαντάζομαι –ας με διορθώσει ο Vagelford- είχε τα θεματάκια της. Το ίδιο και το τι συμβαίνει αμα πλησιάσεις, όπως και το ΠΩΣ ΣΚΑΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΩΛΟΠΛΑΝΗΤΗΣ ΔΙΠΛΑ ΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ. (Ίσως υπερβάλλω που το φωνάζω έτσι και να βγαίνει ο υπολογισμός, αλλά έχω την αίσθηση ότι τόσο κοντα σε μαύρη τρύπα οι βαρυτικες δυναμεις θα έκαναν αδύνατο το να συμπυκνωθεί αστρική ύλη σε πλανήτη και μετά να διατηρηθεί ως πλανήτης. Η βαρύτητα εξαρτάται από την απόσταση και όταν η βαρύτητα στη μια πλευρά του πλανήτη είναι –τυχαίο τώρα έτσι το πεταω- ν τάξεις μεγέθους απο τη βαρύτητα στην άλλη, τρέχα άντεξε εσύ και μη γίνεσαι μπίλιες.Μπορεί, λέω. Δεν ΞΕΡΩ)
Ένα κύριο από αυτά που με ενοχλούν είναι οι ορδές που νομίζουν ότι βλέπουν ντοκιμανταίρ και μας πρήζουν για το πόσο ακριβής επιστημονικά είναι η ταινία, ενώ η μόνη επιστημονική ανακρίβεια που μπορούν να ξεχωρίσουν είναι η κλασσική «δεν έχουμε ήχο στο κενό του διαστήματος». Όχι. Η ταινία δεν είναι ακριβής σε διάφορα μικρά ή μεγάλα και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ της να είναι ακριβής γιατί είναι ταινία. Ο,τι «επιστημονική πραγματικότητα» μπαίνει στο δρόμο της πλοκής κόβεται και καλά κάνει ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑΙΝΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ. Δε γκρινιάζω για αυτά, άλλο που μπορεί να τα επισημάνω σε φίλους και γνωστούς που θα ρωτήσουν (όταν τα μάθω όλα με στοιχεία.Προς το παρόν δεν έχω για αρκετά). Και σε σένα που θα μπεις εδώ μέσα.
Α ναι ένα τελευταίο: Ποιος παπάρας είχε την εντύπωση ότι είναι καλή ιδέα να μένεις κολλητά σε μαύρη τρύπα;;;;;;!!!;;;!!
Τα προβλήματά μου είναι άλλα:
1. Η κλάψα. Περίμενα να δω μια ταινία για πρωτοπόρους εξερευνητές επιστήμονες που βάζουν τον κώλο τους στον τάκο και τρέχουν στην άλλη άκρη του διαστήματος για να σώσουν τον κόσμο. Αλλά είδα διαφήμιση της ζέβασοφτ. Ναι οκ ξέρω, έχουμε και ανθρώπινες στιγμές και τέτοια, αλλά σε 3 ώρες ταινίας, οι 2 ½ ήταν βασικά αυτό. Κλάψα.
2. Το «πεταω Κοελιές» για να ακουστώ βαθύς. Παπάργια. Η πιο βαθιά ατάκα της ταινίας ήταν το ποίημα «Do not go gentle into that good night». Μετά αναλώνονται σε βαρυσήμαντες μπουσκαλιακές παπάτζες. Έλεος με τους βαθείς διαλόγους και 19 καντήλια στον ξανθό για την χωρίς κανένα νόημα μαλακία που είπε για την εξέλιξη. Όχι λάθος. Πρόσεξε. Χωρίς νόημα. Κάτι στο πνεύμα «πως θα ξεπεράσουμε το γεγονός ότι το μπλε είναι μπλε»
3. Οι νιου έϊτζ παπάτζες σε συνδυασμό με αφόρητες κλισεδιές. Αυτό που χαντάκωσε για μένα την ταινία ήταν ο μονόλογος της ατάλαντης για το πως η αγάπη είναι σαν τη βαρύτητα και διαπερνάει χώρο και χρόνο και το εννοούσε κανονικά όχι μεταφορικά. Λειτουργεί σα μετρήσιμη δύναμη (αναφέρθηκε) που μπλα μπλα μπλα μπλα και μήπως βρούμε κάποτε τι παίζει γιατί πολλές φορές η επιστήμη δεν έχει βρει και ψάχνει και τέτοια.Βασικά η ίδια ακριβώς παπαρολογία όλων των ειδών απάτης που όταν ζορίζονται να προβάλλουν επιχειρήματα καταλήγουν στο «ναι αλλά άμα το βρούμε μετά; Ας το πιστέψουμε τότε από τώρα». Μπουλσιτ.
Ναι φίλο αναγνώστη. Πήγα σε μια ταινία που νόμιζα ότι θα δω πως θα κατακτήσουμε έναν άλλο κόσμο και κατέληξα να βλέπω 2 ½ ώρες πώς η αγάπη νικά το χώρο και το χρόνο.

..Και μισή ώρα τον ΜακΚόναχι να προσπαθεί να πιλοτάρει ενώ έξω γίνεται της πουτάνας το κάγκελο (καλή φάση) και άλλη μισή ώρα να ρίχνει βιβλία από το μέλλον στο παρελθόν αντί για κώδικα μορς. Όπου σκάει η απορία, αφού μπορείς και ρίχνεις βιβλία, άρα να αλληλεπιδράς με το περιβάλλον εκείνη τη χρονική στιγμή γιατί δεν κάνεις κάτι πιο χρήσιμο όπως το να βγάλεις το γαμωχέρι σου και να ζητήσεις ενα στυλο. Ή να φωνάξεις . Το χέρι σου που είναι ύλη μπορεί να περάσει το χωροχρονικό εμπόδιο και να μετακινήσει ύλη, αλλά η φωνη σου που είναι ήχος δε μπορεί- ενώ ειναι μηχανικά το ίδιο πράμα;; αλλα φαίνεται η αγάπη δε μπορεί να μεταδώσει ήχο, είναι μόνο για βουβό κινηματογράφο. Να μην πω για το ρολόι και τη μετάδωση δυαδικού κώδικα (που αποκρυπτογραφείται χωρίος να ξέρουμε την κωδικοποίηση) ή για το πόσα γαμω τικ τικ θα χρειαζόντουσαν για να μεταδωθούν 800 paper με εξισωσεις. Χέσε μας τώρα, αυτά είναι πταίσματα.
Το κύριο πρόβλημα είναι οι νιου έϊτζ παπάτζες αναγνώστα. Που υπάρχουν σχεδόν παντού. Και οι καλλιτέχνες, είτε είναι σκηνοθέτες είτε ο,τιδήποτε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτές, τις μεταδίδουν και μετά ο άλλος που το βλέπει και νομιζει ότι είδε ντοκιμανταίρ κάθεται και τις πιστεύει και μας λέει μαλακίες και μας σπάει τα νεύρα και αναγκαζόμαστε να τραβάμε τα δασύτριχα βυζιά μας μεσημεριάτικα αντί να κάνουμε τίποτα πιο παραγωγικό.
Ναι οκ, δεν είναι κακή ταινία. Δεν είναι όμως αυτό που διαφημίστηκε. Είναι κάτι άλλο. Και όποιος περιμένει να δει ταινία με ατέλειωτα εφέ στο διάστημα, μαγευτικά τοπία κλπ, χαρ χαρ χαρ. Ήθελαν ρεαλισμό μάλλον οπότε δεν έχουμε και πολλά από τέτοια. Τα βασικά. ΟΚ ο Γαργαντούας είναι ωραίος.
Θα φάτε πολύ μύξα και δάκρυ και συγκίνηση στη μάπα. Και σχεδόν καθόλου εξερεύνηση ενός άγνωστου πλανήτη.


Τι να σου πω αναγνώσθα, εγώ αν το ξερα, θα το κατέβαζα να το δω σπίτι. Αν και νταξει, το τραβάει το σινεμά κυρίως λόγω ήχου. Όχι εικόνας.

Update

Σύμφωνα με τον ειδικό μας ανταποκριτή επί αστροφυσικής και σχετικοτήτων Vagelford, οι υποψίες που είχα περί βαρυτικών πεδίων κοντά σε μαύρη τρύπα, δυνατότητας ύπαρξη πλανήτη εκει περα κλπ, είναι αβάσιμες. Οι εξισώσεις και τα νούμερα βγαίνουν. (ουάου). Ο σκηνοθέτας ακολούθησε όσο πιστά μπορούσε τις συμβουλές του επιστημονικού συμβούλου και δι'αυτόν του βγάζουμε τα καπέλα μας. Ανάλυση εδώ

18 comments:

brexians said...

εμεις αγαπαμε Χαθαγουεϊ...

μια παρατηρηση ερωτηση

γιατι πατε να δειτε μια ταινια και παντα την συνδεεται με την προηγουμενη του ιδιου σκηνοθετη;

Πρόεδρος Α.Π.Ι. said...

Εμένα πάντως με έπεισες. Δε θα το δω!

Prophet Estarian said...

Με ποια τη συνέδεσα ρε Μήτσο; :s

brexians said...

διαβαζοντας σε μου βγηκε οτι ηθελες να δεις ενα ακομη ινσεπτιον ...

Prophet Estarian said...

Το ινσέψιο το χα καταθάψει εδώ μέσα. Δε μου άρεσε καθολου :D

Zaphod said...

Επιβεβαιωνω πως δεν υπάρχει προβλημα για πλανήτη κοντά σε μαύρη τρύπα. Μπορεί μάλιστα κάλλιστανα περιστρεφεται και γύρω της και να μην τρεχει καστανο (στην ταινια η μαυρη τρυπα ειναι κοντα στον ηλιο, αλλα και παλι δεν υπάρχει προβλημα)

Ρε ποντιε τα βιβλια κτλ τα εκανε με κυματα ...βαρυτητας ενω το κουλοχερο ειναι υλη η οποια δεν περνα εξω την μαυρη τρυπα με τπτ. Τωρα αν περνα καποιου ειδους πληροφορια μεσω xyz μηχανισμων (βαρυτητα) αυτο ειναι αλλο καπελο διοτι δια αυτα που γινονται εντος μαυρης τρυπας ο καθεις δικαιουται να λεει οτι γουσταρει, γι αυτο ειναι μαυρες οι ρουφιανες.

Η μοναδικη μαλακια που δεν πηρα εγω χαμπαρι ειναι πως σκατα μετα ο κος Μακοναχις βγηκε έξω απο την μαυρη τρυπα

(και επισης γιατι οταν στο μεσα εξω ο χρονος του δεν ετρεχα διαφορετικα απο της γκομενας, γιατι δεν την βρήκε γριά δηλαδής)

Κατα τα άλλα καλα, εμενα παντως η ταινια μου αρεσε και το love conwuers all της πως την λενε προφανως και καταφανως παιρνει τον πουλο ενδοταινιακως. Τον πρωην της τον θαβει να ΄ουμε
Ταυτα και μενω

:)

Zaphod said...

Ουπς! μολις πηρα χαμπάρι πως ο πλανήτης περιστρεφεται γυρω απο την μαυρη τρυπα στην ταινια

brexians said...

ετσι α...καταλαβα γραψε λαθος

Prophet Estarian said...

@ζαφ, το γράφω 100 φορές ρε, και μούφα να ταν το επιστημονικό κομμάτι, δε με χαλούσε. sci-fi βλέπουμε 1000 χρόνια, έχουμε δει μεχρι και πίου πίου στο κενό.
Επίσης μπορεί να μου διέφυγε την ώρα που γαμωστάυριζα για τις αγάπες και τα λουλούδια αλλά δεν υπήρχε άστρο γύρω απο τον πλανήτη. Μόνο η τρύπα η μαύρη και άραχνη.
Τώρα γιατί και πως η κόρη του γέρασε όταν ήταν αυτός εντός τρύπας, αλλά δε γέρασε καθόλου η απάλευτη που έφτιαχνε το σταθμο νταξ λεπτομέρειες.
Αυτό με το χέρι που δημιουργεί βαρυτικα κυματα κλπ δεν το σκέφτηκα έτσι. Αλλά υπέρ μου, ούτε ο Tyson το σκέφτηκε έτσι :p

"Neil deGrasse Tyson @neiltyson · 11 Νοε
Mysteries of #Interstellar: If you can poke through a tesseract and touch books, why not just write a note & pass it through."

Επίσης δικές του αντιρρήσεις -όχι στο σαινς τοσο πολύ, όσο στην πλοκή:

Neil deGrasse Tyson @neiltyson · 11 Νοε
Mysteries of #Interstellar: Stars vastly outnumber Black Holes. Why is the best Earthlike planet one that orbits a Black Hole

Neil deGrasse Tyson @neiltyson · 11 Νοε
Mysteries of #Interstellar: Who in the universe would ever know the titles of all their books, from behind, on an bookshelf.

Neil deGrasse Tyson @neiltyson · 11 Νοε
Mysteries of #Interstellar: Gotta tell you. Mars (right next door) looks waay safer than those new planets they travelled to.

Neil deGrasse Tyson @neiltyson · 11 Νοε
Mysteries of #Interstellar: If you crack your space helmet yet keep fighting, the Planet's air can’t be all that bad for you.

Neil deGrasse Tyson @neiltyson · 11 Νοε
Mysteries of #Interstellar: Can’t imagine a future where escaping Earth via wormhole is a better plan than just fixing Earth.

γενικά, ο τύπος έχει πλάκα εκτός του οτι ειναι επιστημοναρας. Δες το τουητερ του

The Schrodinger's Dragon said...

Το έχω εξηγήσει και αλλού, αλλά θα το πω και στο άβατον τούτο μέρος!

Επιστημονικά πάσχει η ταινία και αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Και αν υποψιαζόσουν την απόκρυψη του δράματος που θα ζούσε ένας πλανήτης κοντά στον Γαργαντούα, θα σε ενδιέφερε, φαντάζομαι, να μάθεις ότι οι βαρυτικές δυνάμεις εντός της μαύρης τρύπας είναι τόσο ισχυρές ώστε αν π.χ. ο Μακόναχυ έπεφτε μέσα με την κοιλιά, τότε επειδή η κοιλιά του θα ήταν πιο κοντά στο κέντρο από την πλάτη του (ακριβώς όπως το λέω), οι ελκτικές δυνάμεις που θα ασκούνταν στην πρόσοψη του Ματθαίου θα ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερες από αυτές που θα ασκούνταν στην πλάτη του, με αποτέλεσμα να γυρνούσε η ταινία σε Face Off.

Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι, ακριβώς όπως τόνισες ήδη, δεν πήγαμε να δούμε παρουσίαση διδακτορικού αλλά ταινία. Και το επίπεδο στο οποίο πραγματεύτηκε η ταινία τα φιλοσοφικά ζητήματα που θα προκύπταν άμα καταφέρναμε να άρουμε τους περιορισμούς της φυσικής, ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΚΕ ΑΡΙΣΤΑ. Ο Μακόναχυ εξελίσσεται παρεμπιπτόντως σε ηθοποιάρα.

Για εμένα προσωπικά, το μοναδικό αδύνατο σημείο της ταινίας ήταν όντως ο Κοελισμός περί αγάπης, ο οποίος όμως δεν στάθηκε ικανός να μειώσει τη συνολικότερα εξαιρετική εσάνς που μου άφησε το Interstellar. Και για να στο πω και με βάση τη δική μου γενικότερη αίσθηση, είδα μια ταινία 3 ώρες και νόμιζα ότι η ταινία τελείωσε στη 1 ώρα και 45 λεπτά.

Prophet Estarian said...

Ναι το σπαγκετιφικέισιο ούτε καν το ανέφερα. Είπαμε willing suspension of disbelief.

Ποια φιλοσοφικά ρε;
το μονο φιλοσοφικο που άγγιξε είναι οτι έκλαιγε που άφησε την κορη του.

Unknown said...

Καλά, εσύ πήγες να δεις ε.φ. και όχι ντοκιμαντέρ, τον σκηνοθέτη τον ρώτησες;
:p

Prophet Estarian said...

Ο Μακόναχι οντως είναι πολύ καλός ηθοποιός τώρα που το αποφάσισε. Συμφωνάω.
Εγώ έλεγα αμαν να τελειώσει. Δεν την παλεψα.

Erisadesu said...

Κοίτα ολα αυτά τα αρχιδια που μοιραζω. Να μόλις έστειλα το τελευταίο....κοινώς μου άρεσε η ταινία δεν εψαχνα αν οι θεωρίες ισχύουν με κουρασε λίγο η σχέση πατέρα κόρης αλλά επειδή λατρευω τον πατεραμ δε με χαλασε....

Ωστόσο η παρουσία χαθαγουεη και ντεημον με αηδιασε όπως και ο κοναχιου που χεσε με πΑλι τον ίδιο ρόλο ειχε.

Αγαπαω. Space opera και προτείνω αντίστοιχο anime από την τηριλογια memories

Erisadesu said...

Aaaa χαρηκα που είδα τον Ζαφοντ καιρό έχω να τον δω

Prophet Estarian said...

@erisadesu σιγά την προσωπικότητα τον Ζάφοντα :p

Hades said...

Πωπω ρε άνθρωποε, δεν μου έχει μείνει άντερο. Γενικά μου αρέσουν όλες οι κριτικές σου, σε σημείο που θα ήθελα να ήσουν κριτικός μόνο και μόνο για να κλείσουν τα πάντα (από περιοδικά μέχρι και κινηματογράφους, θέατρα κι εστιατόρια)! :Ρ

Παρεμπιπτόντως, θα ήθελα να κάνω και μια επισήμανση: δυστυχώς οι περισσότερες ορδές δεν περιμένουν να δουν αν μια ταινία αποδίδει σωστά ένα βιβλίο αλλά το αντίθετο: περιμένουν να δουν τι λέει μια ταινία για να κρίνουν αν είναι σωστό το βιβλίο (ακόμη κι επιστημονικό ή ιστορικό). Μεγάλη υπόθεση ο κινηματογράφος, μάν-γκα! Πως θα μορφωθεί ο κόσμος για την πραγματικότητα ντε;

dimitra said...

Να αγιασει το στόμα σου! Η ταινία για μενα ηταν μεγάλη μπουρδα. Το αποκορύφωμα ηταν ο μονολογος της Χαθαγουει περι αγαπης οπου μου ηρθε να ξερασω πραγματικά, δεν πίστευα αυτα που ελεγε! Πολύ ευστοχος ο χαρακτηρισμός "Κοελικά", ηταν όντως τόσο κοινότυπα και cheesy αυτα που λεγανε -όταν δεν ισχυρίζονταν οτι η αγαπη ειναι literally a force of nature that is.

Κλασσικός Νολαν δε, exposition μεχρι να μην αντεχεις αλλο!
Θες να κάνεις επικλιση στο συναισθημα? Νομιζα πως θα το έκανες αφηνοντας με με ανοιχτό το στόμα μπροστα στην επιστημη και το πού μπορει να μας παει. Εσυ αποφάσισες να το ριξεις σε κοινωνικο δραμα στο διαστημα...ας πούμε οτι ηταν δικο μου λαθος λοιπόν που ειχα άλλες προσδοκίες. Οκ, να το δεχτω λεμε. Ομως τουλαχιστον κάνε με να το νιωσω ρε φίλε! ΔΕΙΞ'ΤΟ μου, πάψε επιτελους να βάζεις τους ηθοποιούς να το ΛΕΝΕ! Μπλα μπλα μπλα αγαπη μπλα μπλα η φυση του ανθρωπου μπλα μπλα what's the meaning μπλα μπλα μπλα αγαπη μπλα... ΣΚΑΣΕ!!!

Το άλλο που με ξενερωσε: περνάς απο wormhole σε άλλο γαλαξία! Πωπω φίλε πώς να ειναι οι πλανητες εκει άραγε?! Η φαντασία μου οργιαζει! ΣΤΟΠ! Τωωωωωρα θα σε φτιαξει ο Νoλαν : o ενας εχει πολύ νερό, ο άλλος χιονισμενα βουνα κι ο τριτος (που βλεπουμε λίγο στο τελος) ειναι μια ερημος. ΒΑΛΕ ΛΙΓΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΡΕ ΠΑΠΑΡΑ!! Σορρυ που φωναζω αλλα αυτη η ταινια με εξοργισε σχεδον σε όλα τα επιπεδα. Θα μπορουσα να γραψω πολλά παραπάνω, αλλά νομιζω συνενοηθήκαμε ;)