Tuesday, July 15, 2014

Αμετροέλληνας Robustus

Τώρα που σφίξαν οι ζέστες (άσχετο αν αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή βρέχει σα να είναι Οκτώβρης στη Σκωτία) το ελληνικό ιντερνέτς έχει πήξει στις πολεμικές ιαχές, πασών των ιδεολογιών, αποχρώσεων, αιτιολογιών και αφορμών. Κάθομαι και διαβάζω πράγματα στο ιντερνέτς και μου φεύγει το τσιγάρο από το στόμα, ο καφές από τα ρουθούνια και η μαγκιά. Ακόμα και αν δεχτώ ότι το 50% από τις παπαριές που διαβάζω ως σχόλια σε διάφορα θέματα είναι τρολλιές, αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 50% είναι "ειλικρινή" σχόλια ανθρώπων που αντιδρούν με συγκεκριμένο τρόπο σε διαφόρων ειδών ερεθίσματα και οι οποίοι πραγματικά δε γίνεται να μην πάσχουν από κάτι που μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για αυτούς και για τους οικείους τους.
Ψυχίατρος δεν είμαι και οι γνώσεις μου στην ψυχιατρική περιορίζονται σε συγκεκριμένα πράγματα που άπτονται των ερευνητικών μου ενδιαφερόντων, αλλά ψιλιάζομαι πως το Σύνδρομο Οριακής Προσωπικότητας σπέρνει τελευταία, όχι μόνο εδώ αλλά και παγκοσμίως. Απλά εγώ κυρίως δείγμα έχω από εδώ. Από το γνωστό και μη εξαιρεταίο "ταϊμλάϊν".
Αμετροέπεια. Στα πάντα. Οριακά συναισθήματα, οριακές αντιδράσεις. Οριακοί άνθρωποι.
Που μπορεί στη γενικότερη καθημερινότητά τους να βρίσκονται στο κλασσικό "λειτουργικό" σημείο μιας καμπύλης κατανομής, αλλά όταν χαλαρώνουν και αφήνονται ελεύθεροι, πιάνουν με απόγνωση και αυταπάρνηση αγκαλιά τα άκρα της και δε λένε να τα αφήσουν. Τα παραδείγματα άπειρα.
- Το σκηνικό με τη Σοφία Βεργκάρα, (για όσους δεν ξέρουν, κολομβιανή ηθοποιός, ευειδής και καλλίπυγος) που τόλμησε να πει "Vamos Colombia" πριν τον αγώνα της εθνικής της ομάδας με εμάς, οπότε πέσαν από κάτω οι υπερασπιστές της εθνικής μας τιμής και την πέρασαν γενεές 14. Καρκίνοι, κατάρες, απειλές, σεξιστικά σχόλια για το με πόσους κολομβιανούς παίχτες επιδόθηκε σε ακατονόμαστες πράξεις ακολασίας (ζουλεύετε παλικάριαμ;), τα κέρατά τους τα τράγια. Γιατί ως γνωστόν ακόμα και ξένος αν είσαι, απαγορεύεται να υποστηρίζεις την εθνική σου ομάδα σε ένα διεθνές τουρνουά, αν κατεβαίνουμε και εμείς σε αυτό. Καρκίνος! Ψόφος! Θάνατος! Ανωτερότητα. Πολιτισμός. Κουλτούρα. Μετά ως φυσικόν, έσκασε και η αναμενόμενη τρολλιά με το "Σύλλογο Φίλων Κόστα Ρίκα" και εκεί πραγματικά χλώμιαζες ενίοτε απο το τί έγραφαν οι Ιππότες του Παραλληλόγραμου Πληκτρολογίου. Πραγματικά συγκινητική τόση άδολη αγάπη και αγανάκτηση για την Ιερή Εθνική μας ομάδα από τεράστια μερίδα φιλάθλων του ιντερνετ, που πριν μερικά χρόνια οι μισοί μυξόκλαιγαν ότι έχουν βαβά στη μέση για να γλυτώσουν μια σκοπιά και χώναν άλλους κρυφογελώντας οτι τα κατάφεραν. (Όχι, έχω πραγματικό παράδειγμα από αυτό, δεν το λέω τυχαία).
- Μετά έχουμε τις αντιδράσεις σε ψεύτικες ειδήσεις. Η κανονική εξέλιξη ενός τέτοιου φαινομένου θα έπρεπε να είναι η εξής : Ποστάρεται μια είδηση. ΟΚ. Μας αρέσει το "μήνυμα". ΟΚ. Αλλά ανακαλύπτουμε ότι είναι ψεύτικη. ΟΚ. Σταματάμε να ασχολούμαστε, γιατί κάποιος μας ξεγέλασε ποστάρωντας ένα ψέμμα. Οπότε είναι αναξιόπιστος καραγκιόζης και δε βοηθάει τον όποιο "σκοπό" μας. 
ΟΟΟΟΟΟΧΙ. Η πραγματικότητα είναι πιο ηλίθια και από ταινία με αστραφτερούς βρυκόλακες. 
Ποστάρεται μια είδηση. Αυτοί που τους αρέσει αυτό που λέει, την ξεκωλιάζουν στην αναδημοσίευση. Αποκαλύπτεται ότι είναι μούφα. Αντί οι αναδημοσιεύσαντες (πωπω πως τον έχω το γραπτό λόγο ο ερίφης) να πάνε συλλήβδην (σε έσκισα τώρα) να κατακράξουν το συντάκτη, ξεκινάει μια απίστευτη και ασύμμετρη με το γεγονός ιντερνετική επίθεση σε όσους επισημαίνουν ότι η είδηση είναι μούφα, διαστρεβλώνοντας ο,τι ψήγμα λογικής έχει μείνει όρθιο. (Ναι. εμένα μου λες; κολυμπηθρόξυλο δεν έχει μείνει). Κάθονται και υπερασπίζονται με φανατισμό ουαχαμπίτη ιμάμη την προπαγάνδα που τους βολεύει. Γιατί ναι κύριοι και κυρίες, μια ψευδής είδηση που αποσκοπεί σε συναισθηματική και όχι λογική αντίδραση, που βασίζεται σε ψέμματα (εδώ παίζει ο κανόνας "9 μικρές αλήθειες-1 μεγάλο ψέμμα που πρέπει να καταπιείς") είναι ο ορισμός της προπαγάνδας. Και ναι, η προπαγάνδα που σε βολεύει, που ταιριάζει με την κοσμοθεωρία σου, είναι εξίσου κακή με την προπαγάνδα των απέναντι. Και αν μερικοί νομίζετε ότι έστω και "λευκά" ψέμματα ασούμε, που βοηθούν την προπαγάνδα σας, έστω και αν είναι προφανή ψέμματα, κάνουν καλό στο "σκοπό" σας, είστε βαθιά γελασμένοι. Ίσα ίσα, για αυτούς που το παίζετε πιο ψαγμένοι, πιο ιντελλεκτυέλ, πιο μορφωμένοι, πιο πολιτικά πολιτισμένοι/ανώτεροι και πιο ευαισθητοποιημένοι, το να μας κράζετε με καντήλια και ψόφους όταν ανακαλύπτουμε κατασκευασμένες ψευδείς ειδήσεις, δε μας φέρνει πιο κοντά, ίσα ίσα μας αποδεικνύει ότι είστε τα ίδια καθεστωτικά χάλια με τους "άλλους" και μας δημιουργεί αλλεργία σε εσάς. 
Επίσης μια κλασσική παρένθεση: Όταν δημοσιεύεις ρε βλαμμένε κάποια στοιχεία στο ιντερνέτς, πρέπει να καταλάβεις επιτέλους ότι ΔΕΝ είναι η ΔΙΚΗ μου δουλειά να κάτσω να βγάλω τα μάτια μου να τα ανταποδείξω. Είναι η ΔΙΚΗ σου δουλειά να μου παραθέσεις αποδείξεις και στοιχεία/νούμερα. Το βάρος της απόδειξης πέφτει σε αυτόν που καταθέτει έναν ισχυρισμό. Κατάλαβέ το. Α και τσέκαρε καλά τι γράφεις γιατί π.χ 377 γεγονότα χ σε ένα χρόνο, δεν είναι 2 γεγονότα χ τη μέρα. Κλείνει η παρένθεση.
Δημοσιεύει ένας χ παπάρας για παράδειγμα μια ωραία συγκινητική "ειδησάρα" που τσιγκλάει με την τρυφερότητα μαινόμενου σμήνους σφηκών τις ευαισθησίες χ μερίδας πολιτών.  Η είδηση αποδεικνύεται φωτοσοπιά ξερωγώ. Αντί να πάνε να του πετάξουν ιντερνετικά γιαούρτια ξεπέτσωτα, κάθονται και βρίζουν αυτούς που το αναφέρουν γιατί "το μήνυμα έχει σημασία" (όχι η αλήθεια). Όχι ρε φιλαράκι. Η αλήθεια έχει περισσότερη σημασία. Γιατί αυτός που σου λέει συνειδητά ψέμματα τώρα, άσχετα αν σου χαϊδεύει τις αυτουλάρες σου, όταν χρειαστεί και έχει συμφέρον, θα σου πει άλλα ψέμματα που θα χάψεις και δε θα ναι καθόλου προς συμφέρον σου. Αλλά τι λέω, άμα ο άλλος προτιμά να ακούει βολικά ψέμματα παρά οποιαδήποτε είδος αλήθειας.. Και όταν λέω βολικό, δεν εννοώ ψέμμα που μας κάνει "καλό". Εννοώ κάτι που επιβεβαιώνει προϋπάρχουσες θεωρίες, ιδεολογίες, ιδεοληψίες κλπ. Και αντί να κοπανήσεις αυτόν, κοπανάς εμένα που στο επισημαίνω, ως προδότη των ιδανικών και της ιδεολογίας σου γιατί "ε ναι αλλά ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ". Περίπου.

- Τι άλλο, τι άλλο..Α ναι με τα ιατρικά. Εκεί να δεις αμετροέπεια και Σ.Ο.Π. Η μαριχουάνα λέει για παράδειγμα θεραπεύει τον καρκίνο. Θάνατος στη Big Pharma, κάντε 3 ενέσεις με μαριχουάνα να σωθείτε. Η Big Pharma είναι κλασσικά καθήκια και ένοχοι για πολλές μαλακίες. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως άμα πάρεις 3 ενέσεις με χασισέλαιο και τις βαρέσεις θα σου φύγει ο καρκίνος. Άλλα πράγματα θα σου φύγουν μια και καλή. Κατά πάσα πιθανότητα η ικανότητα να αναπνέεις. Και όπως ξέρουμε, η αγάπη είναι το παν στη ζωή μας, αλλά το οξυγόνο είναι ακόμα σημαντικότερο. -αλλά δεν είμαι γιατρός, οπότε το λέω με πάσα επιφύλαξη-. Εκει περνάς στο πεδίο του "Ξέρετε αυτό που δημοσιεύετε είναι επικίνδυνο και μπορεί να κάνετε κακό σε απελπισμένο κόσμο που προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια πολύ άσχημη ασθένεια και δε βοηθάτε". Όχι. ΣΚΑΣΕ. ΨΟΦΟ. ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ. (Μακάρι, θα παιρνα και καλά λεφτά σε αντίθεση με τώρα που μου λείπουν 99 ευρώ για να βάλω στην άκρη κατοστάρικο). Και εκεί σκάει ο ametrohellenas robustus, που με γνώσεις χημείας επιπέδου "δε μπορώ να καταλάβω γιατί διαλύεται η ζάχαρη στο νερό", τρομοκρατείται μπρος σε οποιοδήποτε "χημικό" όνομα και ορολογία (α ναι θυμήθηκα άλλο τώρα ΥΔΡΟΛΥΣΗΗΗΗ ΜΠΟΥΥΥΥΥ) και είναι αναντάμ παπαντάμ εναντίον σε ο,τιδήποτε του θυμίζει ότι δεν έχει σχέση με θετικές επιστήμες. Και προσπαθεί να σε πείσει ότι 10 λεπτά στο γκουκλ σερτς σε κάνουν ειδήμονα σε θέματα επιδημιολογίας, ανοσολογίας, παθολογικής ανατομίας και χειρουργικής, έστω και αν δεν έχει ακούσει ποτέ του ούτε καν τι είναι η ομοιόσταση. Αφού το γραψε το έμπιστο site "ηαπόλυτηαλήθειαεδώ.com" που το διαχειρίζεται ένας ταμίας σε σουπερμάρκετ που έχει και ECDL, κάτι θα ξέρει παραπάνω. (Καταλαβαίνεις πόσο διπλό φέισπαλμ είναι η επίκληση στην αυθεντία ανθρώπου που δεν είναι αυθεντία. Κάτι που αποτελεί λογικό σφάλμα ακόμα και για πραγματικές αυθεντίες, όταν πρόκειται για το χασάπη της γειτονιάς, αποτελεί παράσημο αξιοπιστίας. Αν και αν μου πει ο χασάπης της γειτονιάς ότι η προβατίνα στα κάρβουνα προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη, θα τον πιστέψω * :p ). Μπαϊ δε γουέϊ, ένα εξαιρετικό βιβλίο για τέτοια θέματα είναι το "Κακή επιστήμη" του Ben Goldacre, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και λύνει πολλές απορίες. Και χώνει σε όλους. Και στους τσαρλατάνους και στη Big Pharma. Γιατί αυτό σημαίνει αμεροληψία. Να χώνεις γκάζια και να προγκάς τον οποιονδήποτε λέει παπάτζες. Τον οποιονδήποτε. Ακούς οπαδέ των βολικών ψεμμάτων; Κράζουμε ΚΑΙ τους δικούς μας.

Και κλείνω με το εξής, αμετροεπή φίλε μου: 
Το ξέρω, οι καιροί είναι δύσκολοι. Και εγώ δυσκολεύομαι. Το ξέρω, κυριαρχεί η απελπισία και όταν συμβαίνει αυτό, είναι πολύ πιο εύκολο και ανώδυνο να παλινδρομήσεις σε πιο ενστικτώδεις τρόπους αντίδρασης, παρά να μαζέψεις τα συναισθήματά σου και να στηριχτείς στη λογική σου. Άσε που το ξέσπασμα που και που χρειάζεται. Αλλά να ξέρεις, αυτοί που σε κοροϊδεύουν "βολικά" σήμερα, αύριο που θα τους θεωρείς αξιόπιστους, θα σε κοροϊδέψουν κατά πάσα πιθανότητα πολύ άβολα. Και τότε πάλι θα μου εύχεσαι καρκίνους σε περίεργα σημεία και ψόφους, αλλά ο μάγκας που σε κορόϊδεψε, τη δουλίτσα του θα την έχει κάνει. Και ίσως πάρει τη σειρά του ο επόμενος βολικός ψεύτης.

* Επ ουδενί δεν κατηγορώ τους ανθρώπους που δε σπούδασαν κάτι. Το να μην έχεις γνώσεις σε έναν επιστημονικό τομέα δεν είναι ούτε ντροπή, ούτε κοινωνικό στίγμα. Ντροπή είναι μη έχοντας γνώσεις να πιστεύεις ότι η άγνοιά σου έχει ίση βαρύτητα με αυτή ενός που έχει φάει τα παντελόνια του να μαθαίνει αυτό που εσύ "έμαθες" σε 10 λεπτά. Επίσης, μαλακίες πιστεύουν δυστυχώς και άνθρωποι με διδακτορικά και 432 πτυχία. Επειδή ποτέ δεν κατάφεραν να καταλάβουν ότι αυτό που σπούδασαν δεν είναι απλά σχεδιάκια πάνω σε ένα χαρτί. Επειδή αντιμετωπίζουν μια θετική επιστήμη σαν ξέχωρη από την "πραγματική ζωή". Τεσπα, μεγάλη κουβέντα αυτό.

3 comments:

Πρόεδρος Α.Π.Ι. said...

Ρε εδώ έχει βγει ένα αντι-αντιβιοτικό "κίνημα" που λέει ότι είναι κακά τα εμβόλια και τέτοια και τα κάνουν για να κερδίζουν οι φαρμακευτικές μόνο, δε χρησιμεύουν, κάνουν κακό στην υγεία και είναι κάποιες μανάδες -μη χέσω- και δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους... ΘΑΝΑΤΟΣ!

Prophet Estarian said...

Άσε Πρόεδρε, το ξέρω. Χαμός έχει γίνει στα εξωτερικά. Το ξεκίνησε η ειδική στα ιατρικά θέματα πρώην κουνέλα πλειμπόϊ Τζένι ΜακΚάρθυ, μαζί με την άλλη ειδήμονα Όπρα και είχε ως αποτέλεσμα να ξαναεμφανιστούν αρρώστιες που είχαν ψοφήσει απο το 30.. γάμησέ τα.

Πρόεδρος Α.Π.Ι. said...

Η Όπρα έπρεπε να είχε ψοφήσει από τα 30 της...