Friday, October 15, 2010

Φοβού το ηλεκτρονικό βιβλίο

Τώρα το πρωί ήταν η Λιάνα στο χαζοκούτι. Πάντα χαζεύω λίγο το πρωί με το πρώτο τσιγάρο.
Έκανα ζάπινγκ όμως εκείνη την ώρα και δεν είμαι σίγουρος ότι έπιασα σωστά το πνεύμα της, γιατί μάλλον δεν άκουσα ολόκληρο το "επιχείρημα". Από τα συμφραζόμενα και το ύφος όμως κατάλαβα την, ας πούμε, αρνητική στάση στο εγχείρημα.
Άκουσα τα εξής : "με αυτά τα google και μούγκλ και τα ηλεκτρονικά βιβλία. ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΑΖΟΝ θα τα παίρνουνε. Το ΑΜΑΖΟΝ! (κούνημα δακτύλου). Γιατί είναι και καλά ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ".
Επειδή φαντάζομαι πως οι προτάσεις αυτές στον ψύχραιμο αναγνώστη δεν υποδεικνύουν κάτι αρνητικό, για να αποδώσω το ύφος, φανταστείτε την Ελένη Λουκά να περιγράφει πώς τα παιδιά θα αγοράζουν ψηφιακά αντίγραφα από δίσκους των Deicide.

Κατ αρχήν αδυνατώ να καταλάβω γιατί τόσο μένος. Διακρίνω και μια ψιλή τεχνοφοβία να το πω;
Γιατί το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι κακό; Σε περίπτωση που το αγοράζεις μάλιστα δε διακρίνω κάτι μεμπτόν. Βέβαια το ποιος θα αγοράσει κάτι το οποίο υπάρχει τσαμπέ παντού τριγύρω είναι άλλο θέμα.
Και γιατί κ.Λιάνα μας είναι κακό το Amazon ; Έχει και το Kεφάλαιο και τα πάντα σε ηλεκτρονική μορφή. Αν και τα βιβλία που έχουν εκδοθεί πριν το 1920 αν θυμάμαι καλά είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων, οπότε πάμε στο Project Gutenberg και τα κατεβάζουμε χωρίς να πληρώνουμε νταβατζιλίκια στους εκδότες.

Ναι το ηλεκτρονικό βιβλίο (προσωπική γνώμη) δεν έχει τη χάρη του πραγματικού, με τίποτα. Από την άλλη όμως είναι σαφώς φθηνότερο, οικολογικότερο και δεν πιάνει χώρο. Με έναν e-reader και μια κάρτα sd μπορείς να έχεις βιβλιοθήκη με ένα σκασμό βιβλία και μάλιστα παντού μαζί σου. Μπορείς να έχεις βιβλία που σε πραγματικό όγκο θα σου γέμιζαν μια πολυκατοικία, το πάρκινγκ και το ψιλικατζίδικο απέναντι.
Τι σκατά θα κάνουμε τώρα, θα δαιμονοποιήσουμε και το διάβασμα εκεί στο ΚΚΕ; Γιατί; επειδή το Amazon, το Barnes & Noble κλπ δεν είναι "Approved by the C.C of the KKE";  Είδαμε και τι κάνετε approve εκεί πέρα, από το τηλεμάρκετινγκ στον 902. Μόνο το νερό του Καματερού που δεν έχετε κάνει approve ακόμα. (Ναι σε καμμένη κατάσταση έχω παρακολουθήσει τηλεμάρκετινγκ στον 902)
Ή σας χαλάει επειδή μας "φακελώνουν" με κάθε αγορά μας; Ο Τσίζουζ νόου. Το Άμαζον ξέρει ότι διαβάζω Λάβκραφτ, Φέϋνμαν, Τόλκιν, Μάρτιν και Ντόκινς. Οου φακ. Ο περιπτεράς μου ξέρει ποιες εφημερίδες παίρνω, ο ψιλικατζής μου ξέρει τι καπνό κάνω και ο χασάπης μου ξέρει ότι παίρνω το καλό κρέας όταν μαγειρεύω μόνος μου και κατεψυγμένο Γκοτζίλα όταν κάνω τραπέζια. Επίσης το ΚΚΕ ξέρει ότι δεν το υποστηρίζω και δεν διαβάζω Ριζοσπάστη, επειδή καναδυό φορές παλιά που μου χαν χτυπήσει το κουδούνι Κυριακή πρωί στις 8 οι ινστρούχτορες, τους είχα συμπεριφερθεί όπως στους Ιαχωβάδες και το Κατηχητικό που πούλαγε ημερολόγια του Αγίου Παφνουτίου του Προστάτη των Κρεμ Μπρυλέ. Τους έβρισα. Βρείτε τώρα από ποιον κινδυνεύω περισσότερο. Από την Κυβέρνηση των Νεφελίμ (που σαφώς συνεργάζεται με το Αμαζον κλπ, στο άσπρο πυραμιδοειδές σφαρικό τριγωνικό τραπεζοειδές παραλληλόγραμο στην έρημο Γκόμπι) ή τους τσαντισμένους κουκουέδες, Ιαχωβάδες κλπ που ξέρουν και που μένω;
Από τις τελευταίες φορές που την έχω δει, υποψιάζομαι πως η Λιάνα έχει αρχίσει και μετατρέπεται κάτι σε Λιακό της ΕΣΣΔ. Με το ίδιο δασκαλίστικο ύφος, την ίδια ιερή αγανάκτηση, που και κάτι σωστό να πει, το χάνει γιατί σε έχει κουράσει τόσο πολύ που δεν την παλεύεις να την ακούς με την καμία. Και είπε και καναδυό σωστά μετά.
Αλλά εμένα είδες ποιο μου έμεινε. Ο αφορισμός για τα ηλεκτρονικά βιβλία.
Έλα απαυτό στον τόπο σου. Μας πείραξε η μορφή του βιβλίου. Να μου πεις από το να μας πειράζει το περιεχόμενο, είναι ένα βήμα. Τώρα πιο κάτω; πιο πάνω; θα σε γελάσω.

12 comments:

pølsemannen said...

Mη μασάς τον μπούρτσο σου Προφήτα.

Oι κόρες της ΠαπαρήγαΣ σπουδάζουν στα States και θα ξεδιπλοκωλοφαρδιάσουν το σύστημα από τα μέσα.

Μετρημένες οι μέρες του Άμαζον, του περιπτερά σου και του χασάπη δεν σε βάζει στον ίσο δρόμο, πουλώντας σου Γκοτζίλα όταν τρως μόνος σου και καλό κρέας όταν κάνεις τραπέζια. (Ή έστω κρεμ μπρυλέ).

pølsemannen said...
This comment has been removed by the author.
Γιώργος Μπιρμπίλης said...

τι να μας πεί και η Αρσακειάδα (και μετά τέκνων) Παπαρήγα, για το δημόσιο (μπάχαλο) σχολείο;

Sophia said...

Καλά, αυτή ας μην ψωνίζει από τους κολοσσούς, ας ψωνίζει από τον Καστανιώτη, από το http://www.e-bookshop.gr/ και από ένα σωρό άλλα μέρη, κουτουλουπουτού, που τώρα βαριέμαι να ψάξω... Και όοοοοταν ο κόσμος γυρίσει ανάποδα και ανοίξει και το ΚΚΕ τα αρχεία του και μπορέσει ο πας εις να τα βρει και σε ηλεκτρονική μορφή, ας διαχειριστεί την διαδικασία διάδοσής τους (ΑΧΑΧΑΧΑ, κοίτα ΤΙ σενάριο επιστημονικής φαντασίας έχω σκεφτεί, ε?? ;-ΡΡΡ)

(Ω, και το BeBook, έχει πατήσει τα πάτρια εδάφη και αναμένεται μετά βαΐων και κλάδων, εντός των προσεχών ωρών!!!
;-ΡΡΡΡΡΡ)

ανεστης said...

Εγώ πάντα το έλεγα πως το ΚΚΕ και η ορθοδοξία είναι πολύ πιο κοντά απ όσο φαίνεται.

thanos2014 said...

@pølsemannen:
Η αντίληψη οτι το μήλο πεφτει κάτω απο τη μηλία, δηλαδη οτι επειδη η κ.Παπαρήγα ειναι ΚΟΜΜΟΥΝΑ πρεπει ντε και καλα να είναι και οι κόρες της, ερχεται απο τα δεξά. Οταν το λέει η προγιαγία μου φαντάζει χαριτωμένο "εμας στην οικογενεια μας στηριζαμε τον Βασιλια"( συνοδευομενο συνηθως και αποτι ειχαν ανοιχτες τις πορτες τη νυχτα) αλλα οταν το πιστευουν νεοι ανθρωποι το 2010 ε ειναι λιγο θλιψη.

@Προφήτα: αμα δεν μπορεις να καταλάβεις τι διαφορα του να ξερει ο αμαζονιδης/γουγλης/μασουτης τι διαβαζεις/ψαχνεις/αγοραζεις, με το να ξερει ο περιπτερας/βιβλιοπώλης/πατερας σου, υπαρχει προβλημα.

mahler76 said...

το πρόβλημα πάντως του βιβλίου δεν είναι το έντυπο μέσο. Η ανάγνωση βιβλίων δεν θα αυξηθεί (των περιοδικών και των εφημερίδων σίγουρα).

alex said...

εμένα πάντως αν με καλέσεις για φαγητό θα φάω μόνο την σαλάτα (σιγά μην την πατήσω με γκοτζίλα)
... εμένα είδες τώρα τι μου έμεινε από όλο το πόστ; ... μέγασείσαικύριε

Stefanos said...

Alex ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
Mahler το πρόβλημσ του βιβλίου είναι ότι μου χουν τελειώσει οι βιβλιοθήκες και μάλιστα η μία με διπλή σειρά σε κάθε ράφι και πρέπει να πάρω ereader :p

Hades said...

Η αλήθεια είναι ότι με το βιβλίο υπάρχει ένα σημαντικό ηθικό δίλημμα: όντως το βιβλίο είναι αντιοικολογικό, έλα όμως που είναι ιεροτελεστία (ακόμη και το που/πως θα το βάλεις στην βιβλιοθήκη).
Υποθέτω ότι εάν στο μέλλον αποδειχθεί ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πιο υγιεινή και πιο φτηνή, πάλι όλοι θα κυνηγάμε τον πήδο. Οπότε κάπως έτσι και το βιβλίο δύσκολα θα αντικατασταθεί από το ο,τιδήποτε άλλο, ψηφιακό, ψοφιακό κλπ.

Αναφορικά βέβαια με τα επιχειρήματα της κυρά-Λιάνας (αλήθεια, το τσιγάρο το φουμάρει ακόμα; Διότι δεν παρακολουθώ), ντάξει, συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες. Βέβαια το μέγα ερώτημα είναι διαχρονικά, γιατί να συμβαίνουν και στις χειρότερες; Σωστό κι αυτό. Όπως και να'χει, νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι ότι η κυρά-Λιάνα είναι από τα ελάχιστα άτομα της χώρας που γνωρίζουν/κατέχουν και μάλιστα με πλήρως εμπεριστατωμένη άποψη κάθε σερνάμενο ζήτημα που απασχολεί ακόμη και τις εθνομειωνοτικές αμοιβάδες των Κάτω-Σέκλανων. Πόσω δε μάλλον όταν μιλάμε για ένα τόσο φλέγον ζήτημα δηλαδή...
Άσε που δεν σε παίρνει και να διαφωνήσεις διά ζώσης διότι με αυτά που θα ακούσεις μετά από την εν λόγω δεν θα σε ξεπλένει ούτε το Αιγαίο ολόκληρο.

Panos Konstantinidis said...

Το ηλεκτρονικό βιβλίο, με τον τρόπο που δουλεύουνε τα σημερινά e-readers (δεν μπορείς να αποθηκεύσεις τα βιβλία πουθενά εκτός από τον ηλεκτρονική αναγνώστη), είναι ό,τι χειρότερο από άποψη λογοκρισίας και κατάσχεσης. Ο λόγος είναι ότι είναι πολύ εύκολο να τα διαγράψει ή να τα λογοκρίνει η εκδότρια εταιρεία, όπως είχε γίνει με το 1984 και Η φάρμα των ζώων όταν η amazon διέγραψε τα βιβλία από το kindle χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Ναι στους e-readers αλλά όταν βελτιωθούνε.

Sophia said...

@Panos Konstantinidis
Για αυτό κι εγώ δεν πήρα Kindle, αλλά το BeBook Neo, που αποθηκεύεις μια χαρά τα βιβλία σου στην κάρτα μνήμης και έχεις την απόλυτη διαχείρισή τους!
;-Ρ