Friday, September 03, 2010

Αθάνατη ελληνική κουλτούρα





Στο ντοκυμανταίρ "Ο Τσόκλης στην Ιταλία" που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ στις 15/8, έχουμε την παρακάτω δήλωση από τα χείλη ενός από τους "ανθρώπους του πνεύματος" της χώρας μας. (Του κυρίου Τσόκλεως δηλαδή, γνωστού καλλιτέχνου και ανθρώπου των γραμμάτωνε και των τεχνώνενε)
Λέει η μεγαλειότης του :

«Δεν καταλαβαίνω γιατί ο βιαστής είναι πιο κακός άνθρωπος από την κοπέλα που βγάζει τα βυζιά της έξω και προκαλεί. Τη βία τη ζητάει η ίδια, θέλει να τη βιάσουν. Δεν καταλαβαίνω γιατί η αστυνομία πιάνει τον άνθρωπο που τη βίασε και δεν πιάνει αυτή την ίδια που τον προκαλεί, αφού η φύση τον σπρώχνει να το κάνει αυτό. Εχω άλλες απόψεις για τα πράγματα. Κάθε φορά που γίνεται ένας βιασμός, θα ήθελα να δω γιατί γίνεται. Ποιος έφταιξε από τους δύο; Ποιος είναι αλήθεια ο πιο σωστός άνθρωπος; Ο γερο-ηλίθιος που κάθεται σπίτι του και δεν έχει κανέναν ερωτισμό μέσα του; Ή εκείνος που ρισκάροντας την ίδια του τη ζωή, την ελευθερία του, βλέπει ένα πλάσμα σεξουαλικό και θέλει να το φιλήσει, να το αγκαλιάσει, τα το σφίξει;».

Σύμφωνα δηλαδή με τον Κολοσσό αυτό του ελληνικού πνεύματος, όχι μόνο δε φταίει ο βιαστής, κυριολεκτικά, αλλά και μεις οι υπόλοιποι που δε βγαίνουμε στο δρόμο να βιάζουμε ότι φοράει μίνι και έχει βυζάκι τσίτα, είμαστε και γερό-ηλίθιοι και χωρίς ερωτισμό.

Φαντάζομαι τα θύματα βιασμού θα ενθουσιαστούν με αυτή τη δήλωση και θα πανε σούμπιτα ως σύλλογος να αγοράσουν όλα τα έργα τέχνης του τρις- και τετρακισμέγιστου αυτού φιλοσόφου.
Και μη μου πείτε κύριε Καλλιτέχνα μου ότι "παρανοήσαμεν" και ότι τα λόγια σας τα εκλάβαμε "Out of context" που λένε και οι φίλοι μας οι αγγλοσαξωναίοι..

Α, και αν κανένας "ανοιχτόμυαλος" πει ότι "σιγά δεν είπε και τίποτα εξοργιστικό" να του προτείνω να κάνει μερικές τροποποιήσεις και μια μικροαπόδοση στο κείμενο, αλλάζοντας το "βιαστής" με το "παιδεραστής" και το "κοπέλα" με το "11χρονο". Οι συνδυασμοί είναι πραγματικά άπειροι. Έχουμε και πολιτικής φύσεως συνδυασμούς (ακροδεξιός-κομμουνιστής και τούμπαλιν) κλπ κλπ. Αν κάποιος τους κάνει αυτούς στο μυαλό του και καταλήξει ότι συμφωνεί, ε τι να πω, τρομάζω.


Το πιο λυπηρό από όλα ξέρετε ποιο είναι όμως Κύριε Καλλιτέχνα μου;; Είναι το ότι εσείς , όλοι, έχετε ασυλία από ο,τιδήποτε χαζομάρα πείτε, γιατί είστε άνθρωποι του πνεύματος. Είστε μια περίεργη αντι-ελίτ, που απολαμβάνει όμως όλα τα προνόμια μιας υπεράνω-κοινωνίας ελίτ. Και κακώς, γιατί αν είναι κάποιοι που πρέπει να είναι στόχοι αυστηρής και σκληρής κριτικής, αυτοί είναι τα "μεγάλα πνεύματα". Γιατί αυτοί έχουν καθήκον και υποχρέωση να χαράζουν δρόμο. Να υποδεικνύουν τα κακώς κείμενα. Και όχι να λένε μπαρούφες για να κάνουν εντύπωση μπας και ασχοληθεί κανείς μαζί τους.
Γιατί αν τα έλεγα εγώ αυτά κύριε Καλλιτέχνα μου, που είμαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, στην καλύτερη θα με γιαουρτώνανε όπου με πετυχαίνανε. Στην χειρότερη, θα με δέρνανε ολημερίς και ολονυχτίς.. ΚΥΡΙΩΣ οι πνευματικοί άνθρωπες και οι του κύκλου σας.. Και θα γράφανε πύρινους λόγους για την ηθική και πνευματική μου κατάπτωση κύριε Καλλιτέχνα μου..και που πάει η κενωνία μας και πόσο έχουμε ξεπέσει και που οδηγεί η καταπίεση του νεοσυντηρητισμού που βγάζει μπροστά τα πιο απάνθρωπα ένστικτα και τέτοια...
Αλλά εσείς, στο απυρόβλητο..
Πάντα
Συγχαρητήρια, εντυπωσιάστηκα. Να σας χαίρονται.

Σαπίλα..


Θα ήθελα να πω πολύ χειρότερα πράγματα, αλλά δεν είμαι καλλιτέχνης και δεν θα μου τα συγχωρήσει κανείς

22 comments:

paraxeno pirouni said...

Ωραίο blog έχεις εδώ… Και με επίσης ωραίο τίτλο…

Χμμ, κυκλοφορεί μάλλον αυτό το κείμενο και κάπου το είχα ξαναδιαβάσει στο ιντερνετ, τώρα έμαθα και σε ποιον ανήκει…
Αν και γυναίκα δεν θυμώνω ιδιαίτερα… Ο άνθρωπος είναι σαφέστατα στον κόσμο του. Δεν αξίζει καν να τον πάρεις στα σοβαρά. Ποιος είπε ότι τέτοιοι άνθρωποι του πνεύματος έχουν και μυαλό μες στο κεφάλι τους; Σύμφωνα με αυτά που λέει, ο καθένας και η καθεμία χωρίς ενδοιασμούς θα έπρεπε να ακολουθεί τυφλά το κάθε ένστικτό του/της…
Αν ήταν έτσι, ο πλανήτης δεν θα είχε πρόβλημα υπερπληθυσμού αυτή τη στιγμή…

Όπως και να ’χει… Καλά κάνεις και του τα χώνεις… Και αυτό είναι ανώδυνο στ’ αλήθεια…!
Οι πιο πολλοί (θέλω να πιστεύω) θα συμφωνήσουν μαζί σου και όχι μαζί του…

Wizard! said...

Βασικά τείνω να συμφωνήσω μαζί του... Αν όλοι ακολουθούσαμε τα ένστικτά μας και δεν αποβλακωνόμασταν μπροστά σε τηλεοράσεις και υπολογιστές, πολλά από τα καθίκια και τα λαμόγια εκεί έξω θα είχαν εκλείψει. Δυστυχώς η ξεδιαντροπιά, η απάτη, η κλοπή, η κοροϊδία είναι trendy στην εποχή μας και λεφτά βγάζουν μόνο αυτοί που τα κάνουν επάγγελμα.

pølsemannen said...

Λίγο οφφ τόπικ βέβαια, αλλά παρ' όλο που κυκλοφορώ με τα βυζιά μου έξω, καμία ανεπρόκοπη δεν έχει φιλοτιμηθεί να με βιάσει!

Λες να ρωτήσω τον ΤΑΓΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ώστε να δώσει την έξπερτ οπίνιόν του;

Marina said...

Τα έχει χαμένα ο λαμάκας Τσόκλης. Να τον έβλεπα απο καμμιά μεριά αν κανένας ανώμαλος βίαζε τη κόρη του! Ολες αυτές οι παπαριές θεωρίες θα πήγαιναν φούντο..θα ήθελε να του κόψει τον κώ***.
Ντροπή.

Hades said...

Έμένα βασικά μου άρεσε περισσότερο το άλλο που διερωτάται τι το κακό έχει μια επίθεση. Πιθανώς εννοεί και μια επίθεση που να βιάσουν τον ίδιον αφοπύ πρώτα θα του έχουν σπάσει τα μούτρα.

Ή ακόμη καλυτερότερα μια επίθεση απελπισμένου ψυχοπαθούς που να βιάσει και να σκοτώσει το ίδιο του το παιδί.

Πιστεύω θα το εκτιμούσε αρκετά.
Ντάξ, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

ΥΓ. Ρε πόλσε, σου'χω πει τόσες φορές να μου στείλεις μια αποκαλυπτική φώτο σου να σε αναγνωρίζω αλλά χαμπάρι εσύ... Σταδιάλα και διαμαρτύρεσαι κι από πάνω... :):):)

Anonymous said...

Απ’ότι φαίνεται ο καλλιτέχνης το έχει ρίξει στην μαλακία. Αν και όταν έχει να σου κάτσει καιρό γυναίκα ή άντρας είναι καλό να το ρίχνει κανείς στην κανονική μαλακία. Έχει αποδειχθεί πως τελικά ΔΕΝ τυφλώνει.
(Μήπως ήθελε να πουλήσει κανένα έργο του και ήθελε να κάνει λίγο ντόρο γύρω από το όνομά του;)

Erisadesu said...

εντάξει...τι περιμένεις απο εικαστικούς; και απο τον πατέρα της Τσόκλη....

Τα λεφτά του έκαψαν τον εγκέφαλο

Unknown said...

Σιγά και μη φταίει ο βιαστής!

mahler76 said...

θλιβερό για έναν άνθρωπο τέτοιες δηλώσεις.

Panos Konstantinidis said...

Το ότι οι απόψεις του Τσόκλη είναι ακραίες είναι αναφισβήτητο. Προσωπικώς νομίζω ότι ο άνθρωπος χρήζει ιατρικής παρακολούθησης.

Αλλά από πότε ο Τσόκλης (και ο κάθε Τσόκλης) είναι άνθρωπος του πνεύματος; Μην τρελλαθούμε τελείως.

Hades said...

Πάνο, σημασία δεν έχει αν είσαι άνθρωπος του πνεύματος αλλά αν σε θεωρεί το σύστημα.
Ελλάδα είμαστε, συνεχίζει να σου διαφεύγει αυτό... :)

Panos Konstantinidis said...

Άδη η αλήθεια είναι ότι συνεχώς το ξεχνάω. Είναι που δεν παρακολουθώ τηλεόραση μάλλον.

Stefanos said...

@hades .. ή αν δηλώνεις ότι είσαι άνθρωπος του πνεύματος. Με το που θα το δηλώσεις και πεις την πρώτη ασυναρτησία, τσουπ, θα σε πιστέψουν 5. Μετά αρχίζεις και παίζεις με τα μπόνους ασυναρτησία και τα παράσημα πολιτικοποίησης. Μετά από 30 χρόνια έχεις φανατικό κοινό και μπορείς να λες ό,τι θες.

madame De Kourelle said...

Ο καθένας αναγάγει σε 'άποψη' τα απωθημένα του. Σύνηθες.

Pegasus said...

Symfwnw apolyta...

To kako einai pws auta epitrepontai apo th dhmokratia opws thn exoume ftiaksei... ki oxi opws 8a eprepe na einai.
H dhmokratia 8elei paideia... 8elei krish kai tolmh... kai h paideia mas de mas afhnei na ftasoume ws ekei.

Anonymous said...

Κατ εμε ο Τσοκλης ή προσπαθει ανεπιτυχως να το παιξει μεγαλο "πνευμα" (τυπου Νιτσε, ντε Σαντ κλπ) αραδιαζοντας ενα σωρο αρλουμπες, ή οπως ειπωθηκε παραπανω χρηζει ψυχ. παρακολουθησης.

ο συγκεκριμενος τυπος εχει πει κ το παρακατω:

«Δεν είναι ότι μου αρέσει που κάηκαν τα δάση και οι άνθρωποι. Αλλά θα ήθελα να καούν κι άλλο για να έχω περισσότερες τέτοιες εικόνες. Αν μου έλεγαν, βέβαια, τι θα προτιμούσες, τις εικόνες ή να μην καούν, θα έλεγα φυσικά να μην καούν. Δεν ευχόμαστε τη φωτιά αλλά λέμε, τρόπος του λέγειν, να συνεχίσει το έργο της για να έχουμε ωραίες εικόνες...» (Κ.Τσόκλης, ζωγράφος)

Τα συμπερασματα δικα σας

Stefanos said...

Ανώνυμε σοβαρά;;
ε οκ νταξ, έχει κάψει ο,τι ήταν να καεί ο άνθρωψ..

Anonymous said...

Σοβαρότατα προφήτα. Δια τού λόγου το αληθές

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=34&artId=352408&dt=05%2F09%2F2010

διαβασε το αρθρο στο βήμα

"Η τέχνη του προβοκάτορα"

Breadfan said...

Άνθρωπος του πνεύματος ο Τσόκλης;

Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ καν να γελάσω. (Έχω σπάσει και τις δύο γαργαλιέρες μου, τότε που ο Χριστόδουλος δήλωσε ότι στη Χούντα διάβαζε, και τότε που ο Βουλγαράκης δήλωσε ότι το νόμιμο είναι και ηθικό).

Στη μία και μοναδική έκθεσή του που έχω δει, η λέξη που κυκλοφορούσε στα χείλη της κάθε παρέας ήταν "δήθεν". Εξαιρούνταν κάτι κυρίες της καλής κοινωνίας, που δήλωναν βαθύτατα εντυπωσιασμένες.

Η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης είναι ότι πιο κοντινό σε θρησκεία έχω. Και εδώ αποδεικνύεται πολύτιμη, γιατί μέσω αυτής μπορεί ο κάθε μαλάκας να λέει ελεύθερα τις παπαριές του ώστε οι άλλοι να τον κρίνουν από αυτές. Δεν καταλαβαίνω κάποιους που ζητούν απ' το συγκεκριμένο μαλάκα να πάρει πίσω τις παπαριές του, αντί να χαίρονται που τις ξεστόμισε.

Φυσικά, η ίδια ελευθερία λόγου πρέπει να ισχύει για όλους όσους θέλουν να του εκφράσουν τις σκέψεις τους ακριβώς όπως τις έχουν στο μυαλό τους, χωρίς ευγένειες και καθωσπρεπισμούς.

Zaphod said...

Ρε τον Τσοκλη (ποιον;;;) που μας εγινε και ταλιμπαρνιστιρτζης!

Ρε ουρτ!

Yannis K said...

Ο φιλόσοφος έχει δίκιο ! Τεχνικά βιασμός δεν μπορεί να υπάρξει , αφού μια γυναίκα με σηκωμένη φούστα τρέχει πιο γρήγορα από ένα άντρα με κατεβασμένα παντελόνια . Και φυσικά ότι λεει ισχύει για τους άλλους . Αν κάποιος του βιάσει την κόρη ή την εγγονή θα πάρει την καραμπίνα να τον καθαρίσει .

Αόρατη Μελάνη said...

Δεν το λένε σαπίλα, καλέ μου. Μάρκετινγκ το λένε.

(για όσους δεν το κατάλαβαν, όλοι αυτοί τη στιγμή ασχολούνται με τον Τσόκλη, εντελώς δωρεάν).

Ποιος ήταν που είπε ότι δεν υπάρχει κακή δημοσιότητα?