Wednesday, August 04, 2010

Χρυσάφι οι ξαπλώστρες χρυσή μου

"Μας κλέβουνε καλέ"
"Μας πήρανε τα ποκαμισοσώβρακα"
"Μαύρα, μαύρα, χωρίς απόδειξη οι ξαπλώστρες στην <γνωστό νησί> "
"Μας γδάρανε, 1360 ευρώ μια ξαπλώστρα, μισό μέτρο σκιά και δυό ματιές από το μπάρμαν. Που ήταν φωτιά όμως αγάπη μου. Είχε κάτι κοιλιακούς σου λέω, έπαιζες σκάκι. Ρυμοτομημένος όλος ο θώρακάς του. Καλέ σα χάρτης του Βόλου ήταν".
"Πανάκριβα τα .................... στην ..................."
Έτσι ξεκινάνε πολλές μα πολλές συζητήσεις τριγύρω τώρα τελευταία. Βέβαια ακούς και άλλες του στυλ "πόσο είχε το ποτό;" "ε δεν ήταν και πολύ ακριβό, από 10 μέχρι 15". Τι λες αγάπη μου, με 15 ευρώ το ποτό, έχω την απαίτηση να μου κάνουν και 2 λαπντανς οι σερβιτόρες.
Ακούς τον κόσμο να γκρινιάζει για τις τιμές της ξαπλώστρας, του καφέος, της μπύρας (μέσος όρος 7 ευρώ αν δεν κάνω λάθος, το μικρό, ζεστό μπουκαλάκι αποπλύματος ποδαριών). Ακούς να λένε ότι τους γδέρνουν και είναι κοροϊδία. Αλλά πάνε. Και ξαναπάνε. Και ξαναγκρινιάζουν. Και ξαναπάνε. Και ξαναγκρινιάζουν.
Κάτσε ρε φίλε, κάτσε ρε κοπελιά, μισό λεπτό δηλαδή. Έχεις ένα μπάτζετ μικρό ας πούμε, μέσα ; Δε σε παίρνει για πολυτέλειες. Εντάξει; Θεωρητικά πάντα.Και πας και δίνεις ένα δεκάρικο για ξαπλώστρα; Διατί περικαλώ; Για να ρχεσαι μετά να κάθεσαι δίπλα μου και να ξινομουνιάζεις και να θρηνείς τα ευρώπουλά σου; Για στάκα ρε αλάνι γιατί δε μας τα λες καλά. Αμ δεν έχεις λεφτά, αμ πας κάπου που ΞΕΡΕΙΣ ότι θα σου γυαλίσουν το σουφρί, αμ γκρινιάζεις μετά.
Θα μου πεις βέβαια "ΘΑ ΠΑΩ ΕΓΩ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΗ; ΧΩΡΙΣ ΞΑΠΛΩΣΤΡΑ; Αφού εκεί κυκλοφορούν όλα τα γκομενάκια/όλοι οι γκόμενοι. Καλή η θάλασσα η ήρεμη χωρίς σκατά και πετρέλαιο αλλά εκεί δεν υπάρχει ψυχή. Και θα καεί και το δερματάκι μου" κλπ κλπ.
Κατ'αρχήν κατανοώ το θέμα "εκεί υπάρχουν πιθανότητες να ρίξω κανα μπίκο/να φάω καναν παργαλάτσο". Είναι καλοκαίρι, τις ορμόνες τις κλωτσάς στο δρόμο για να περάσεις και παραδέχομαι ότι αυτό το χούι με τα καυτά σορτσάκια με κάνει να θέλω να χλιμιντράω σαν τον Αστραχάν στο τελευταίο κατοστάρι. Και ναι, η παραλία θα έπρεπε να περιέχει την τριάδα "κώλοι-ποτά-άνεση" σε λογικές τιμές. Εγώ νομίζεις δε γουστάρω ξαπλωστρούλα, ομπρελίτσα και περατζάδα από μαγιό σε φυσικό κωλί; Φυσικά και γουστάρω. Αλλά τα χω τιμολογήσει όλα αυτά. Σύμφωνα με το πόσα υπάρχουν στο δικό μου πορτοφόλι. Όχι σύμφωνα με το πόσα θέλει ο κ.Επιχειρηματίας να βάλει στο δικό του. Δεν του χρωστάω τίποτα του εκάστοτε γλίτση που έχει τα κονέ με δημαρχαίους, νομαρχίες κλπ κλπ και έχει καβατζώσει μια παραλία και μου χρεώνει τον ήλιο και τη θάλασσα λες και αυτός πλήρωσε για να φτιαχτούν. Γιατί πίστεψέ με, ΔΕΝ πλήρωσε αυτός για να φτιαχτούν. Όχι, αλήθεια.
Και εγώ θέλω την καφεδούμπα μου με 7πλη δόση εσπρέσσο για να ξυπνήσω και μετά τα τρισπαγωμένα μπυρόνια μου να ρέει ο λυκίσκος στα σκώτια και στα στομάχια και να ευφραίνεται ο σύμπας. Αλλά ρε φίλε, 8 ευρώ για χλιαρή μπύρα; Όχι δε θα τα δώσω και πες με και τσίπη. Και ξέρεις γιατί; γιατί πάντα υπάρχουν και αλλού περτικαλιές που βγάζουνε καρπούζα.
Δυστυχώς φίλε και φίλη θαμώνες των "οργανωμένων" παραλιών, λυπάμαι που στο λέω, αλλά είστε θύματα. Ειδικά εσείς που δε σας περισσεύουν. Οι άλλοι στα παπάρια τους, έχουν και τα καίνε άμα λάχει κιόλας. Εσύ όμως που μετράς το φραγκοδίφραγκο και βάζεις 3 ευρώ βενζίνη για να μπορέσεις να πάρεις καφέ στην παραλία, είσαι θύμα. ΚΟΡΟΙΔΟ.
Και ακόμα περισσότερο, εσύ, ο γονέας που πριν λίγο γκρίνιαζες σαν παρθένα στην εμμηνόπαυση ότι πλήρωσες μια 60ρού για να πας για μπάνιο. ΝΑ ΠΑΣ ΠΑΡΑΠΕΡΑ δε σκέφτηκες ρε φωστήρα;;; Όχι, το σκέφτηκες, παραδέξου το. Αλλά τη Δευτέρα στη δουλειά πως θα πεις ότι "Μαλάκα το ΣΚ πήγα για μπάνιο πχ στον Αστέρα και γινόταν του αιδοίου η θύελλα";. Έχει μια γκλαμουριά ο Αστέρας και οι οργανωμένες γενικότερα. Σου προσδίδουν ένα στάτους. Ναι ρε φιλαράκι αλλά άμα φοράς τα σώβρακα μπρος πίσω και μέσα έξω για να κάνεις οικονομία στο Ντιξάν, σόρρυ αλλά να το χέσω το στάτους σου.
Έχουν ένα κατιτίς και οι ωραίες γαμάτες παραλίες στα γνωστά νησιά. Που μαζεύεται "ο καλός ο κόσμος". Ναι αλλά εσύ πας εκεί γιατί ανήκεις στον καλό τον κόσμο, ή για να σε δουν δίπλα στον καλό τον κόσμο και να σε μπερδέψουν και σένα για τον καλό τον κόσμο; Και όχι τίποτα άλλο, αλλά και πας και τα σκας και δεν έχεις μία όταν γυρνάς και μετά όλο το χειμώνα τρως βρύα και λειχήνες (αυτό το βρύα και λειχήνες έχει γίνει σήμα κατατεθέν εδώ μέσα) και μας πρήζεις που στα φάγανε, οι μαυραγορίτες, οι φοροφυγάδες και μετά τσιροκοπάς στο κράτος που δεν πιάνει αυτούς που σε πιάνουν κορόϊδο και συ το ξέρεις ότι σε πιάνουν κορόϊδο αλλά παρ'όλα αυτά συνεχίζεις να τους χρηματοδοτείς. Λογικό ε;;
Θα μου πεις τώρα, και τι να κάνω ρε φιλαράκι; να κλειστώ σπίτι Αυγουστιάτικα και να το παίξω νηστεία και προσευχή; ΟΧΙ. Βγες. Αλλά έχε το νου σου. Δες, σύγκρινε, αποφάσισε και ΤΙΜΩΡΗΣΕ τους αγυρταίους. Η μπύρα στο Πόρτο Ράφτη και στο κάθε Πόρτο Ράφτη έχει 8 ευρώ, γιατί κάθε μέρα είναι φίσκα. Άμα βάραγε μύγες και μέτραγε τα προβατάκια στα κύματα, θα την είχε λιγότερο.
Τόσο δύσκολο σου είναι ρε συ να πας μια φορά κάπου, να σε γδύσουν και να μην ξαναπάς;;
Κάντο και θα δεις που θα πάνε οι ξαπλώστρες. Αν δύο ΣΚ βαρέσουν μύγες τα παλλικάρια και πάρουν μυρωδιά ότι ο κόσμος τους γράφει στα παλαιότερα και την κάνει για άλλες παραλίες, σου πω εγώ που θα πάνε οι τιμές. Αλλά αντέχει ο κώλος σου δύο ΣΚ χωρίς ξαπλώστρα και κώλους; ε; αντέχει;;
Θα σου πω παραδειγματάκι παραλίας ανυποψίαστης. Θολό. Πιο κάτω από τη Ζαχάρω (ναι ρε είναι μακριά, αλλά οκ, ένα παράδειγμα σου φέρνω). Τεράστια παραλία. Με μπαράκι σένιο, με τιμές χώμα, μπύρα παγωμένη και ποικιλίες του θανάτου. Αυτός δεν κερδίζει νομίζεις; Της καριόλας γίνεται. Ψάχτο. Και ψάξε και τέτοια μέρη γενικότερα. Υπάρχουν αλλά δεν τα ξέρεις γιατί σε έχει φάει ο κοσμοπολιτισμός.
Άντε ξύπνα λίγο. Γιατί δανεικά δε σου δίνω.

Update - Ενημέρωση - Διαφήμιση : 
Χαλκιδική, Πλατανίτσι : Ξαπλώστρα-ομπρέλα , τσάμπα. Δωρεάν. Τον καφέ σου πληρώνεις. Μπράβο ρε παλλικάρια, είστε μάγκες. Και σας αξίζει να τα κονομήσετε φέτος. Ξαναμπράβο.
(Μάλλον το μαγαζί το διαχειρίζονται ξενωμερίτες, γιατί όσο θυμάμαι τους Χαλκιδικαίους, ήτο ούλτρα φραγκοφονιάδες). Αλλά μπράβο και ξαναμαναμπράβο

17 comments:

Sophia said...

Χεχεχεχεχε... και το Σαμικό δεν είναι και τόσο χάλια (ρε, μέχρι και γάμο κάναμε εκεί, τρελά γλέντια) αν και οκ, φέτος μας λείπει λίγο το ψαρικό και τα δέοντα...

Πάντως, είναι θέμα αυτό με τις παρα(χ)λί(δ)ες... και πάει καλά να έχει ο άλλος και την ωραία την ομπρέλα με το φοινικόκλαδο και τα σχετικά, αλλά να σου χρεώνει την χάλια κακάσχημη ομπρέλα, με την ακόμα πιο χάλια βρωμερή απλώστρα κρέατος, και να σου χαλάει την πεντάμορφη παραλία, ε, αφρίζω και που το σκέφτομαι.. (Έχουμε εδώ στον εξωτικό νότο ένα τέτοιο όνειδος, αλλά οι τρόποι μου και η περιβαλλοντική μου συνείδηση δεν μου επιτρέπουν να το κάψω...). Το μόνο καλό είναι τώρα που πλακώνουν οι φίλοι εκ Γερμανίας και αράζουμε στα τρομερά κιόσκια στην παραλία των camping μας, δεν το βλέπω από κοντά τουλάχιστον....

ellinaki said...

Ορθώς λάλησες και εμίλησες προφήτα, αλλά κάπου το λεξικό σου. Αναφέρθηκες σε "θύματα" ενώ εννοούσες "βλάκες". Κάτι έγραψες για "θυματοποίηση" ενώ ενοούσες "πανμέγιστη τριφασική βλακεία".

Και καλά κάνει ο βλάκας και γκρινιάζει. Να ψάξει λιγάκι αν μπορεί να μειώσει λίγο τη βλακεία του, αλλιώς να μιζεριάζει μέχρι να πεθάνει και να ακουμπάει όλες τις οικονομίες του χρόνου, στις ξαπλώστρες μέσα σε 3-4 μέρες.

i-sihtir δηλαδίς!

Unknown said...

Πες τα! Μάλλιασε η γλώσσα μου να τα λέω. Μέρη υπάρχουν, ακόμα και για αυτούς που δεν θέλουν να κάτσουν κάτω, και θέλουν να κυαλάρουν και κόσμο. Χανιά, με ευρώ 19 (που λέει και η Ελευθεροτυπία τώρα τελευταία, τρομάρα της). Ξαπλώστρα, ομπρέλα δωρεάν, και καφές/ποτό σε τιμές καφετέριας. Όχι που μου μάθανε 3 ευρώ το κομμάτι, και μαύρη μπίχλα.

Brewmaster said...

1000 βαγόνια δίκιο έχεις, αλλά μήπως νομίζεις ότι δεν το ξέρουν;
Βλέπεις ο Έλληνας έτσι είναι. Απ' έξω εμφάνιση και απο μέσα, πείνα και των γονέων.
3,60 το μήνα, αλλά το Μετσεντές το έχουν.
Aυτά βλέπουν οι ξένοι και έχουν τρελλαθεί, χαχαχαχα.

Panos Konstantinidis said...

> Ακούς να λένε ότι τους γδέρνουν και είναι κοροϊδία. Αλλά πάνε. Και ξαναπάνε. Και ξαναγκρινιάζουν. Και ξαναπάνε. Και ξαναγκρινιάζουν.

Κάτι σαν τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ/ΝΔ δηλαδή ]:-)

Pink_Fish said...

το έχω κόψει το σπορ εδώ και καιρό, ειδάλλως θα τρώγαμε μανέστρα καθημερινώς στο σπίτι. Αλλά το θέμα είναι αυτό ακριβώς: Ο Έλληνας πάει στη σικ παραλία γιατί έχει "καλό κόσμο" (whatever that means). Αυτά μας μαράνανε. Ακόμα και στη παραλία συμπεριφερόμαστε σαν Σουσούδες, σνομπάρουμε το διπλανό μας και πάμε εκεί που μας πιάνουνε το κώλο για να αισθανθούμε ότι είμαστε κάποιοι.Και μετά μας φταίει το ΔΝΤ με τέτοια νοοτροπία

Wizard! said...

Ειδικά για το Πόρτο Ράφτη που αναφέρθηκες, έχουμε τσακωθεί άσχημα στο Beer Academy την πρώτη και τελευταία φορά που πήγαμε. Εκτός του ότι μας χρέωσαν διάφορα, όπως κουβέρ, ψωμάκι και νερό που δε ζητήσαμε, οι τιμές του είναι τουλάχιστον 15% ακριβότερες από τα υπόλοιπα BA της Αττικής.

mahler76 said...

οι βλαχοέλληνες έχουν εθιστεί τόσο πολύ στην ξαπλώστρα και το φραπέ που δεν υπάρχει σωτηρία.

Stefanos said...

Παρεπιπτόντως, να κάνω μια μικρή αυτή. Τέτοια. (ξεχνάω τη λέξη τώρα, μόλις ξύπνησα, είμαι στου Zaphod και προσπαθώ να αναρρώσω από τα χτεσινά, πριν πάμε για τα μεσημεριανά, τα οποία θα είναι τα προεόρτια των βραδυνών.. άσε σου λέω)
Α, το βρήκα! διευκρίνηση ,αυτή είναι η λέξη.. Θα κάνω μια διευκρίνηση λοιπόν : Δεν είμαι κατά της ξαπλώστρας και του φραπέ, όπως φαίνεται και από το μπάνερ. Μια που το είπε και ο Μάλερ δηλαδής. Είμαι κατά της υπερτιμολόγησής των από μαλάκες που πάνε να κάνουν αρπαχτή. Και μάλιστα μόλις είχα και τηλεφωνική ενημέρωση από Πλατανίτσι Χαλκιδικής (ααααχ... Χαλκιδική... ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΟΙ ΣΙΩΠΗ. Μην αρχίσετε πάλι τα "σαν τη Χαλκιδική δεν έχει", έλεος). Στο Πλατανίτσι που λέτε, ξαπλώστρα, ομπρέλλα, τραπεζάκι, τσαμπα. Άνευ χρέωσης. Πληρώνεις τον καφέ σου.
ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑΜΑΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ

Anonymous said...

Την Χαλκιδική την έχουμε φάει με το κουτάλι εμείς οι Θεσσαλονικείς και ξέρουμε που πρέπει να πάμε για να μην μας πιάσουν το κ...ο. 'Εχει κι άλλα πολλά μέρη κυρίως πηγαίνοντας στο τρίτο πόδι όπου χρεώνουν ελάχιστα. Εστιασε ομωσ στη ριζα των φαινομενων κλεψιας: Δεν μπορώ να βλέπω άλλο αυτό το δήθεν στυλάκι που έχουν υιοθετήσει όλοι και είναι πολύ έντονο σ' αυτά τα μπιτσόμπαρα. Νέοι, γέροι, χοντροί, λιγνοί, άνδρες, γυναίκες, φραγκάτοι, άφραγκοι άπαντα τα κοινωνικά σύνολα και στρώματα. Που είναι εκείνα τα ωραία χρόνια που πηγαίναμε για κάμπινγκ με 2 αλλαξιές και με ένα μαγιό όλη μέρα, αράζαμε, γελούσαμε, τραγουδούσαμε ότι μας κατέβαινε στη γκλάβα, γινόμασταν όλοι μια παρέα, γνωστοί και άγνωστοι χωρίς ίχνος μικροαστισμού, τουπέ και δηθενιάς? Τι φταίει? Τι έχει γίνει στο αναμεταξύ και δεν το πήρα χαμπάρι? Όλοι κουμπωμένοι στον μικρο τους εαυτούλη. Βλέπεις τα πιτσιρίκια στην παραλία να κοιτάζουν 10 ώρες τον εαυτό τους, αντί να χτυπούν γκόμενες ανελέητα. Όταν κάποια στιγμή μετά βίας πάψουν να ασχολούνται με τον εαυτό τους και αποφασίσουν να δουν τι άλλο παίζει τριγύρω, οι μόνες συζητήσεις που ακούς είναι τύπου: "Τι γαμάτο μαγιό φοράς? Ντόλτσε ή Καβάλι?" "Ναι, άστα έδωσα 300 ευρώ, αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ, μου πάει?".

Άντε πες μου τώρα πως θα αλλάξει μια τέτοια νοοτροπία με την οποία γαλουχήθηκαν οι τελευταίες γενιές. Όλα από εκεί ξεκινούν και εκεί θα τελειώσουν: ΧΡΕΩΚΟΠΊΑ και πολύ θα το ευχαριστηθώ....
Αυτά, σε έπρηξα τα ούμπαλα το ξέρω.

Ellie said...

Η φτήνια φέρνει τον παρά το ζήτημα είναι ότι πολλοί είναι αυτοί που δεν το έχουν καταλάβει ακόμη και προσπαθούν να τα αρπάξουν όπως να ναι αντί να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για σταθερό κέρδος! Προσωπικά έχω ένα θέμα με τον ήλιο-αν με ξεχάσεις στην ίδια πλευρά θα μυρίσω-και χρειάζομαι απαραιτήτως σκιά αλλά δεν πάει πάντοτε πακέτο με την ομπρέλα!!Σκιά κάνει και το δεντράκι και ο θάμνος και ο βράχος! Όχι για κανένα άλλον λόγο αλλά κυρίως γιατί θεωρώ υπέρτατο νταβατζιλίκι να πληρώνω 5 6 7 και βάλε ευρώ την όποια ξαπλώστρα χώρια που σιχαίνομαι τις παραλίες που γίνεται χαμός!!

Unknown said...

Αυτό το ομπρέλα ξαπλώστρα τσάμπα γίνεται σε αρκετά μέρη πάντως.
Αλλά κι εσύ δεν μπορείς να παραγνωρίσεις πως αν ο κόσμος δεν πάει στην ξαπλώστρα, μετά θα "μείνει κι αυτή η θέση άδεια, κι αυτή, κοκ...", έτσι δε μαθαίνουμε;
Και όχι, όσοι κι αν αποφασίσουν να μην πάνε, πάντα θα υπάρχουν αρκετοί που θα πάνε, και οι τιμές δε θα πέσουν. Μύθος...

vasvoe said...

βασικά οι ξαπλώστρες είναι πρόσφατο φαινόμενο, το πολύ δέκα χρόνων. πριν μια χαρά καθόμαναν και στις πετσετούλες μας, οι οικογένειες φέρνανε μαζί με τα ταπεράκια και την ομπρέλα για τα μωρά κι έβλεπες και τίποτα γιαγιοπάππουδα με το κλασικό σκαμπό που διπλώνει. και ξαφνικά ήρθε με το έτσι θέλω η ανάπτυξις και γέμισαν οι παραλίες ομπρελίτσες λες και είναι κοκτέηλ.

Para-mythou said...

Στο μεταξύ η ποιότητα της θάλασσας, του νερού, είναι αντσιτρόφως ανάλογη προς τις τιμές αυτές. Αλλά ποιος νοιάζεται που βυθίζει το κορμί του;

htselepakis said...

Όντως εμείς οι Σαλονικείς ξέρουμε την Χαλκιδική και η Χαλκιδική μας ξέρει. Κ*λος και βρακί γίναμε... Αλλά ειδικά στο 1ο πόδι που πάνε οι μουράτοι, οι και καλά, οι έτσι (που οι περισσότεροι είναι φοιτητές - αλλά άλλου παπά ευαγγέλιο) χρεώνουν καφέ για πετρέλαιο. Και άντε εσείς τα έχετε - μάλλον οι γονείς σας - ρωτάς εμένα αν θέλω να πουλήσω το πλεμόνι/σπλήνα/νεφρό μου για να έρθω να πιω ένα καφέ και να κάνω ένα μπάνιο;

Υπάρχουν μπιτς μπαρ που δεν σε χρεώνουν τρελά αλλά ρίχνουν και το σέρβις στα τάρταρα. Επίσης χάλια. Άλλα τουλάχιστον είναι φτηνά... Όλοι ξέρουμε το καλό για την τσεπούλα μας αλλά λίγοι τα τηρούμε. Απλά μετά αισθάνεσαι χαϊβάνι και κλαίγεσαι...

BioLogos said...

ο χελό. I would like to buy anhänger kette.

Πήγα σαν άσχετος γιαννιώτης πρώτο πόδι, μιας και σε μία έξαρση παράνοιας φορτώθηκε το αμάξι τα βασικά και φύγαμε να βρούμε φιλικό ζευγάρι στο Σάνι.
Ποτό 9 ευρώ.
Ευτυχώς είχα στο πορτμπαγκάζ τρία μπουκαλάκια τσίπουρο συν κάτι λίτρα μπύρες που αγοράσαμε από υπεροικονομικό μίνι μάρκετ πρίν την Καλλιθέα.Αν προσθέσω και το ηπειρώτικο know how στο ψήσιμο πανσέτας τότε το μπητσόμπαρο μπορεί να πάει να γαμηθεί όπως και το χαηλίκι.

Το μίνι μάρκετ είχε μέσα εικόνα του Κένεντυ.Σουρεάλ.

Hades said...

Και όμως, υπάρχουν και κάποιοι που έχουν πιάσει το νόημα. Στο Κιάτο πχ, οι ξαπλώστρες είναι τσάμπα. Ο καφές αν και πιο ακριβός από πέρσυ, παραμένει φυσιολογικός, και γενικά το τσάμπα της ξαπλώστρας σε ωθεί να πάρεις και τίποτε ακομη -κανά σαντουιτσάκι πχ. Βέβαια από την άλλη -επειδή μάλλον έχεις μείνει πίσω, άκου εκεί 10 ευρώ η ξαπλώστρα- το 25 ευρώ η ξαπλώστρα του Σουνίου, δεν πρέπει να υφίσταται αλλού...