Thursday, September 10, 2009

Πολιτική κουζίνα

Κάτι μου είπε η Ροδιά στο twitter για πολιτική, μουσακά και γαστριμαργία γενικότερα.
Δίκιο είχε. Η πολιτική είναι σαν το μουσακά και οι πολιτικοί σαν τους μάγειρες.
Τι εννοούμε; Η πολιτική είναι ένα πολυεπίπεδο πράγμα. Σαν το μουσακά. Έχεις μια βάση με ένα αγαπητό υλικό (μελιτζάνα), του βάζεις από πάνω άλλο ένα αγαπητό υλικό (πατατούλα), μετά φτιάχνεις έναν κιμά μπερεκέτ, πλούσιο και πικάντικο και από πάνω τελειώνεις με μια ωραία μπεσαμελίτσα - με κανονικό βούτυρο και ολόπαχο γάλα φτιαγμένη, και μια τζούρα μοσχοκάρυδο-πασπαλισμένη με μπόλικο τυράκι και τσουυπ σερβίρεις. Φυσικά μπορεί ανάλογα το μάγειρα, τα υλικά να είναι από βιολογικά, μέχρι βιολογικά απόβλητα. Το θέμα είναι να είναι ωραίο στο μάτι και στον ουρανίσκο. Άμα πέσει στο στομάχι, βοήθειά σας και να παρακαλάτε να μη βγει μουλάρι ο Αστραχάν. Επίσης ανάλογα το μάγειρα ή σέφ ποικίλλει και το μέγεθος της μερίδας. Από μερίδα-μαμάς μέχρι μερίδα-εστιατόριο με αστέρι Μισελέν-χωράει σε κουταλάκι του γλυκού-αλλά το πιάτο είναι ένα στρέμα.
Σε αυτό λοιπόν το ποστάκι αποφάσισα να χωρίσω τις συνταγές για πολιτικούς μουσακάδες ανάλογα με το κόμμα-μάγειρα.
1. Μουσακάς Νέα Δημοκρατία - Ο ταβερνιάρικος
Ο μουσακάς Νέα Δημοκρατία είναι πληθωρικός και μερακλίδικος. Είναι μαγκιόρικος και σε μεγάλη μερίδα, με γύψινο πιάτο φιφτις. Σου δίνει την αίσθηση παραδοσιακού μαγειρίου με μπόνους τον Φιλικό και Χαμογελαστό Χοντρούλη Ταβερνιάρη με την κλασσική λιγδωμένη ποδιά, το καρώ πουκάμισο και το "τι θα πάρουν τα παιδιά μας". Ο κιμάς είναι σαλτσερός και τίγκα στο μπαχάρι και την κανέλα. Η μπεσαμέλ έχει 2 κουταλιές παραπάνω βούτυρο από όσο πρέπει -για να πάρει άρωμα-και μπόλικο μοσχοκάρυδο. Η μελιτζάνα είναι καλοτηγανισμένη σε ελαιόλαδο, και η πατάτα χοντροκομμένη και παπαριασμένη στη σάλτσα του άνωθεν κιμά. Το πρόβλημα είναι ότι ο κιμάς παίζει να είναι τρελλή σαπίλα και το γάλα ξυνισμένο, αλλά με τα μπαχαρικά που χώνει ο μάγειρας, όλοι τρώνε και λένε μπιραλλάχ. Το κακό είναι ότι τα κομμάτια είναι λίγα και οι πεινασμένοι πολλοί.
2. Μουσακάς Πασόκ - Ο μετα-μουσακάς
Ο μουσακάς ΠΑΣΟΚ είναι μουσακάς του 21ου αιώνα. Είναι πιο λάϊτ, με τη μελιτζάνα ψητή χωρίς λάδι και την πατάτα βραστή αντί τηγανιτή. Ο κιμάς δεν είναι τσιγαρισμένος αλλά βράζει στη σάλτσα του, και το κρεμμύδι είναι βιολογικό. Η μπεσαμέλ, την πρώτη φορά που τη φτιάξανε επίσης δε τσιγάρισαν το βούτυρο με το αλεύρι -για να είναι υγιεινή- και τους βγήκε αλευρόκολλα, αλλά στην επόμενη έκδοση το έμαθαν καλύτερα και βγήκε μπεσαμέλ. Ο μουσακάς παρασκευάζεται μόνο από ανθρώπους μορφωμένους, με πτυχία και οπωσδήποτε προφίλ στο facebook και όχι από τυχάρπαστες ψιλικατζούδες και καλτσόβρακα. Ο μάγειρας πήρε τη συνταγή από το μπαμπά, και την παράλλαξε για να ταιριάζει περισσότερο στο αθλητικό και τεχνολογικό προφίλ του. Ο κιμάς είναι λεπτοκομμένος σε υπερσύγχρονο μίξερ/κρεατομηχανή που συνδέεται με usb για να παίρνει data κοπής, η μελιτζάνα προέρχεται από υδροπονική φάρμα, και το αλάτι είναι κόσερ fleur du sel. Επειδή είναι μια νεωτεριστική άποψη περί μουσακά, δεν τον λένε πλέον "μουσακά" αλλά "κονφί μελιτζάνας με γκανας μοσχαριού και αφρό βουτυρογάλακτος". Σερβίρεται σε πιάτο 3x3 τετραγωνικά και η μερίδα χωράει σε αντικειμενοφόρο πλάκα μικροσκοπίου. Το κακό είναι ότι έχει φτιαχτεί με τις καλύτερες προθέσεις, αλλά δε φτάνει ούτε για να χορτάσει 2 πεινασμένα κωλοβακτηρίδια.
3. Μουσακάς ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ-Συνιστώσες-κλπ - Ο αντισυστημικός μουσακάς
Κατ'αρχήν αυτός είναι επαναστατικός μουσακάς που πάει κόντρα στο ρεύμα και στις αρτηριοσκληρωτικές παραδόσεις. Για αυτό φτιάχνεται με μπακαλιάρο αντί για κιμά, κολοκύθι αντί μελιτζάνα, πατάτα αντί για κανονική πατάτα (θα εξηγήσω) και σκορδαλιά αντί για μπεσαμέλ. Η πατάτα του ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλη πατάτα. Συντροφική. Αγωνιστική. Αγορασμένη από οικολογικές φάρμες ορθής πρακτικής στη Βενεζουέλα του Τσάβες. Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αλλάξει την πολιτική παρασκευής του μουσακά. Έχουμε έναν υπεύθυνο ξαλμυρίσματος του μπακαλιάρου. Έναν υπεύθυνο κοπής και μαγειρέματός του. Έναν υπεύθυνο μεταφοράς ελαιολάδου. Έναν υπεύθυνο αποφλοίωσης πατάτας και έναν τηγανίσματός της. Έναν υπεύθυνο μεταφοράς σκόρδου, έναν υπεύθυνο αγοράς ψωμιού και έναν υπεύθυνο ψιλοκοπής κολοκυθιού. Ο υπεύθυνος που κόβει και μαγειρεύει το μπακαλιάρο όμως έχει απαίτηση να έχει άποψη για την αποφλοίωση της πατάτας και αυτός που μεταφέρει το σκόρδο θέλει τη θέση αυτού που ψιλοκόβει τα κολοκύθια, ενώ ο κολοκυθοκόφτης πριονίζει την καρέκλα του πατατοαποφλοιωτή. Ο εν αποστρατεία μάγειρας προσπαθεί να υποστηρίξει αυτόν που μαγειρεύει το μπακαλιάρο ως κύριο ενορχηστρωτή της παρασκευής του αγωνιστικού μουσακά ενώ υπομάγειρας του εν αποστρατεία μάγειρα τσουρνεύει σκορδαλιά και βάζει λόγια σε αυτόν με τα σκόρδα. Τελικά μουσακάς δε φτιάχνεται, ούτε καν αγωνιστικός και όλοι καταλήγουν να τρώνε σουβλάκια στον Κάβουρα.
4. Μουσακάς ΛΑΟΣ - Ο πατριωτικός
Βγαλμένος μέσα από την παραδοσιακή συνταγή της σμυρνιας γιαγιάς και του αϊβαλιώτη παππού, κουβαλάει πάνω του τα αρώματα της προσφυγιάς και των χαμένων πατρίδων. Όταν τον τρως νομίζεις ότι κάπου από πίσω σου τραγουδάει ένα παραπονιάρικο ρεμπέτικο η Ρόζα Εσκενάζι και μυρίζεις τη θαλασσινή αύρα από το Κιαί της Σμύρνης. Θυμάσαι το Βενέζη και του "Χατζηφράγκου". Μαγειρεμένος σε μπακιρένιο ταψί πάνω από χόβολη, με ξύλινη κουτάλα και τη δροσιά της λεμονιάς στον κήπο, και σταυρωμένος από το ροζιασμένο χέρι της γιαγιάς, τη στιγμή που μπαίνει στο φούρνο (ψέλνοντας παράλληλα και το Άμωμοι εν οδώ). Την ώρα που πας να φας, έρχεται ένας τύπος με λεπτή παραπονιάρικη ένρινη φωνή και αρχίζει να σου σκούζει στο αυτί ότι δεν αξίζεις να τον φας γιατί δεν αγαπάς αρκετά τη γιαγιά από τη Σμύρνη, γιατί δεν πολέμησες στο β παγκόσμιο, άσχετα αν γεννήθηκες 30 χρόνια μετά, και ότι είναι σπατάλη των ιερών πατροπαράδοτων ορθόδοξων κιμάδων να χαραμίζονται σε ρεμπεσκέδες σαν εσένα που δεν κάνουν την προσευχή τους πριν το φαγητό.Ξενερώνεις και του φέρνεις το μουσακά καπέλο.
5. Μουσακάς ΚΚΕ - Ο πονοκέφαλος του δικομματισμού
Ανακοίνωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΣ του ΚΚΕ περί μουσακά :
Ο μουσακάς είναι το έδεσμα σύμβολο της μεταπολεμικής αστικής τάξης. Όταν οι σύντροφοι τρώγαν κορδόνια και λειχήνες στα βουνά, οι καλοζωισμένοι μεγαλοαστοί των μεγάλων κέντρων στοίβαζαν στις κοιλιές τους ταψιά ολόκληρα, μασουλώντας με διπλοσάγωνα μεγαλύτερα από τον Πάγκαλο. Τα πληθωρικά βούτυρα που πούλαγαν οι λαδέμπορες φίλοι των ταγματασφαλιτών δηλητηρίαζαν το προδοτικό αυτό φαγητό που συνέβαλλε με τον τρόπο του ως τροχοπέδη στην κολχόζνικη ιδιοκτησία και στο κοινωνικοιδεολογικό προτσές για μια αστική πάλη ενάντια στους μεγαλοκαρχαρίες. Για αυτό όποιος τρώει μουσακά είναι προδότης του κινήματος, ρεφορμιστής, ρεβιζιονιστής και πράκτορας των Αμερικάνων και θα εκτελεστεί όταν έρθουμε στην εξουσία. Ακολουθεί συνταγή για μπορς.
6. Μουσακάς Οικολόγοι Πράσινοι - Ο χορτοφαγικός
Υπερασπιζόμενοι τη φύση και τα ζωντανά, ακολουθώντας ένα vegan τρόπο ζωής, το κρέας αντικαθίσταται με τοφου και το γάλα στη μπεσαμέλ με γάλα σόγιας. Επίσης δε χρησιμοποιείται λάδι ή βούτυρο. Το αποτέλεσμα δεν τρώγεται, αλλά το τοφου είναι ιδανικό για να βουλώνεις χαραμάδες, έρχεται και χειμώνας.

19 comments:

Rodia said...

Προφήτα RESPECT. Με πέθανες λέμε!!!!!!:)))
(ελπιζω να παω στον παραδεισο)

..μια άλλη βερσιον που σκεφτηκα διαβαζοντας (είπαμε, εποικοδομητικη μελέτη) είναι με μάγειρα το παντοδύναμο Λαό (εμας, οχι το κομμα!) και υλικα τα κομματα, π.χ. κιμας=ΝΔ, κλπ, αλλα αυτο θελει ψυχολογική επεξεργασια..

Sophia said...

Ως επι το γενικότερο μενού πάντως, η πολιτική κουζίνα μου μοιάζει περισσότερο σαν εκείνο το γαμάτο γλυκό της Rachel (ναι, ναι, βλέπουμε και Φιλαράκια άμα λάχει...)που είναι μισό trifle και μισό shepherd's pie!!
;-Ρ

---. said...

mlk ypoklinomai. 8eos.-

Marina said...

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ για τις εκλογές που έρχονται..Χαχαχα!
Αμα φτιάξει η μαμά σου
Γκρήκ μουσάκα,
κράτα ένα κομματάκι..
να το στείλεις για δωράκι
στον όποιον εκλεγεί!
Μη ξεχάσεις τον Ψι(ψι)νάκη
ειδικά γι' αυτόν
απο γάτο ο κιμάς
στο σουβλάκι

ΕΓΡΑΨΕΣ ΑΘΕΟΦΟΒΕ!

Wizard! said...

Εμένα ο μουσακάς-ΠΑΣΟΚ πάντως μου κάνει σε ξενόφερτη συνταγή... Κάτι σε Αμερικάνικη, Τούρκικη, Σκοπιανή... Δεν έχω καταλήξει ακόμα...
http://olympia.gr/2009/09/06/pasok-elections-2009/

Anonymous said...

Θεά τον έκανες το Μουσακά!

Gi Gaga Kouni Beli said...

Η εκδίκηση του ιπτάμενου μουσακά σε ποιο κόμμα ανήκει;

ellinaki said...

Ριζπέκτ κι από μένα. Πλάκα πλάκα πείναγα, και μετά την ανάγνωση του ποστ μου κόπηκε η όρεξη. Δεν ξέρω αν φταίει η γλαφυρή περιγραφή σου ή οι συνειρμοί που έκανα...

Unknown said...

Βρε!
Δε σου έλεγε για πολιτική αλλά για πολίτικη!
Ε μα κι εσύ...
Μπερδεύεσαι χωρις τόνους, σε καταλαβαίνω...

BioLogos said...

E μετά πώς να μην σε κατηγορήσουν ως κοιλιόδουλο?

Elementary Watson.

Zaphod said...

Σκατα, πάλι με την όρεξη θα μείνουμε!

Zaphod said...

Ρε συ αυτο με το facebook κτλ δεν το ειχα παρει πρεφα!!

Γμτ! Κάποιος να ανακοινωσει στον (mind the) GAP πως έχω και προφιλ στο facebook, και στο πωςτολενε (;!) γράφω σε blogs και έχω και πτυχίο!! ΠΑΣΟΚΑΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

---. said...

xaxaxxxxx re orgio twra eida tin pros8hkh!!! :D

spooky said...

Προφήτη, άσε την πλάκα και το χιούμορ, γιατί τα πράγματα είναι πολύ άσχημα.

Ο Καρατζαφύρερ προωθεί για υποψήφιο στο Νομό Αχαΐας (και τα τσακάλια των ΜΜΕ δεν έχουν πάρει κάβο) τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟ, ΠΡΩΗΝ ΥΠΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ "ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ".

http://www.tvxs.gr/v20424#

Δηλαδή επιχειρεί ο Καρατζαφύρερ να βάλει τους ΝΕΟΝΑΖΙ στη βουλή.

habilis said...

Τον πέτυχες τον μουσακά!
Μούρλια σου βγήκε !

Wizard! said...

Προτιμώ έναν πρώην "νεοναζί", παρά τους τούρκους και το Γιωργάκη που δήλωσε ευθέως ότι σκοπεύει να δώσει εδάφη μας για να κοιμόμαστε ήσυχοι!!!!!!! http://olympia.gr/2009/09/06/pasok-elections-2009/

spooky said...

Κατ'αρχάς, δεν είναι "νεοναζί", αλλά νεοναζί. Θαυμαστής του Χίτλερ και του εθνικοσοσιαλισμού.

Εξ ορισμού, ένας νεοναζί είναι ΠΡΟΔΟΤΗΣ. Ξεχνάμε τη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ που υπέστη ο Ελληνικός λαός από τα στρατεύματα κατοχής και τους ταγματασφαλίτες; Οι νεοναζί πρέπει να χάνουν την ιθαγένεια και να εκτελούνται δημοσίως - κάτι που δυστυχώς δεν έγινε με τους προγόνους τους (λαδέμπορες και ταγματασφαλίτες).

Ιοκάστη said...

Χαχαχα, τέλειο post!! Αν και στην αρχή μου άνοιξες την όρεξη με τον μουσακά (μεγάλη αγάπη η μπεσαμέλ) αλλά μετά μου κόπηκε τελείως (κάπου εκεί στον μπακαλιάρο τα χαλάσαμε μάλλον)

Ellie said...

Μου άνοιξες την όρεξη με τον μουσακά τρομάρα σου!!Εν τω μεταξύ λίγο βολική δεν ήρθε η αρρώστια της Ντορούλας;;;