Friday, February 06, 2009

Ουστ Καννίβαλοι!

Κατ'αρχήν καλημέρα.

Δεύτερον, να πάτε οπωσδήποτε στην έκθεση Bodies. Εξαιρετικό θέμα και θέαμα. Και αν καταφέρει κανείς να "σοκαριστεί" , τη Δευτέρα με τον κηδεμόνα του να του βάλω 5 στον έλεγχο.

Πάμε και στο ζουμί. Μετά την έκθεση, κυκλοφόρησε μια λιγούρα στην κορμάρα μου και πήγα για κοψίδια. Ναι, το θέμα μας σήμερα είναι γαστριμαργικό και θα γκρινιάξω κιόλας.

Μέρος πρώτο, να το πάρουμε από την αρχή. ΟΚ σε γαλλικό μαγαζί, το καταλαβαίνω να έχουμε ένα θέμα με το ψήσιμο εξ'ορισμού. Υπάρχει και εδώ ένα "αλλά" όμως. Πήγα τις προάλλες στον Λουσιέν , στα Πετράλωνα. Είναι ένα από τα γνωστά μαγαζιά της περιοχής και μάλιστα με πολύ καλές τιμές και ικανοποιητικότατες μερίδες. Καμία σχέση με τα γνωστά γαλλικά εστιατόρια των Αθηνών που για να φας μια φλούδα κρέας που μόνο σε τραπέζι ανατόμου θα έβλεπες κατά τα άλλα, βάζεις υποθήκη το σπίτι σου. Ο Λουσιέν είναι μια τρύπα μαγαζί , με ωραία διακόσμηση. Κάθεσαι μάλιστα και χύμα, μαζί με τους υπόλοιπους πελάτες και απολαμβάνεις το φαγητάκι σου, το οποίο κοστίζει 20 ευρά το μενού των τριών πιάτωνε. Ωραίααααααααα.. Λέω στη σερβιτόρα λοιπόν ότι θέλω το φιλέτο το μοσχαράκι, αλλά το θέλω ΠΟΛΥ ψημένο, χωρίς αίμα, χωρίς ροζ, χωρίς τίποτα. Αφού με ψιλοστραβοκοίταξε, μου πρότεινε να πάρω καλύτερα το κοτόπουλο με το φουα-γκρα, που θα ήταν πιο κοντά στα βάρβαρα γούστα μου εμένα του ταπεινού άσχετου ελεεινού και τρισάθλιου κάγκουρα που τολμώ σε γαλλικό εστιατόριο να ζητήσω το κρέας μου ψημένο.

Τέλος πάντων έκανα την καρδιά μου πέτρα και είπα να πάρω το κοτόπουλο για να μη χαλαστούμε εκεί μέσα. Η αλήθεια είναι ότι η κρεμμυδόσουπα για πρώτο πιάτο ήταν εξαιρετική, και το κοτόπουλο με το φουα-γκρα πεντανόστιμο. Απ'έξω. Γιατί μόλις πλησίασα πιό προς τα μέσα, ω του θαύματος.. Αιματάκι και ωμότης.

Μη με παρεξηγήτε, οι ωμότητες μου αρέσουν, αρκεί να είναι σε ταινίες με 48 φόνους τα 3 πρώτα λεπτά. ΑΛΛΑ ρε σεις, αρνούμαι κατηγορηματικά να μου πουν πως θα φάω το φαϊ μου. Δε με ενδιαφέρει πως το τρώει ο καλός ο κόσμος, πως το τρώει ο χ μεγαλοσέφ το κρέας του, δε με νοιάζει πως μου προτείνουν να το φάω οι εκάστοτε εστιάτορες. Το κρέας μου μου αρέσει ψημμένο. Δεν θέλω να επέμβω στις συνταγές, δε λέω στο σερβιτόρο "το κοτόπουλο με τα μανιτάρια και τις πιπεριές θα πάρω, αλλά χωρίς τα μανιτάρια και χωρίς τις πιπεριές", απλά ζητάω το κρέας μου ψημμένο. Έστω, κατεστραμμένο για πολλούς. Κάρβουνο και τα λοιπά. Αλλά έτσι το τρώω ρε καννίβαλε, τι σε μέλει εσένα;

Και συνεχίζω με τα χθεσινά. Μετά την έκθεση (στην Τεχνόπολη στο Γκάζι είναι παρεπιπτόντως), πήγαμε απέναντι στο Butcher shop να φάμε κανα κοψίδι. Γιατί τι πιο φυσιολογικό, μετά από μια έκθεση με πτώματα και συκωταριές, από το να θες να φας κρέας. Αν και διαιτεύω τώρα τελευταία, διότι παρετηρήθη κίνδυνος το στομάχι μου να αρχίσει να στρίβει πρίν απο μένα στις γωνίες, είπα να κάνω μια παρασπονδία και να φάω κανα μοσχαράκι στα κάρβουνα και λίγα χόρτα. Όπως και έγινε, με μερικά "αλλά" ενδιάμεσα.

Tο εν λόγω μαγαζί παραδέχομαι πως στυλιστικά είναι απόλυτα του γούστου μου. Θυμίζει πολύ χασαποταβέρνα, αλλά στο πιο καθαρό και περιποιημένο. (Εκεί ψιλιάστηκα τι θα ακολουθούσε αλλά είπα να τολμήσω). Ο χώρος ωραίος, τα τραπέζια μεγάλα, τραπεζομαντηλάκι είχε χασαπόχαρτο κλπ. Οι σερβιτόροι δε ευγενέστατοι και περιποιητικοί.

Και πάμε στο ζουμί. Παρήγγειλα μια σπαλομπριζόλα μοσχαρίσια, την οποία είπα επί λέξη στο σερβιτόρο να μου την φέρει "κάρβουνο, χωρίς καθόλου αίμα".

Προφανώς όμως ο ψήστης του ριξε γείωση με Ουζμπεκιστάν του σερβιτόρου. Έρχεται που λέτε η μεγάαααλη μου μπριζόλα, η οποία απ'έξω φαίνεται εξαιρετική. Με το που ακουμπάω το μαχαίρι, σκάει ένα μουγκανητό το μοσχάρι.... "μουυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ"... κάνω μια έτσι, τι να δώ. Από μέσα ο μόσχος ήτο ζωντανός και ακμαίος. Κάτσε ρε παιδιά, σε ελληνικό μαγαζί ήρθα, να φάω ελληνικότατη μπριζόλα. Γιατί ενώ είμαι έλληνας, σε ελληνικό μαγαζί, που θέλει να φάει ελληνική μπριζολίτσα, μου φέρατε γαλλικό ψήσιμο; Επειδή έχω βαρεθεί όμως να είμαι της λογικής "νταξ μωρέ άστο , σιγά, μη γίνουμε και μαλάκες" και επειδή πείναγα ασύστολα και ήθελα να γίνω πολύ μαλάκας, είπα στο σερβιτόρο όσο πιο ευγενικά μπορούσα ότι ενώ είχα παραγγείλει κάρβουνο τη μπριζόλα μου, αυτή ακόμα ήταν ζωντανή. Ευτυχώς ο άνθρωπος δε με στραβοκοίταξε –όπως έχει συμβεί σε άλλο μαγαζί παλαιότερα- και απλά ζήτησε συγγνώμη και μου την πήρε πίσω. Κέρασε και ένα καραφάκι τσίπουρο και μπράβο τους ως μαγαζί. Λίγη τσίπα επαγγελματική δε βλάπτει.

Το κακό είναι ότι και τη δεύτερη φορά που μου ήρθε η μπριζόλα, αν και κατά σημεία ήταν όντως όπως την ήθελα, η κοκκινίλα κυριαρχούσε πάλι κατά τόπους. Οπότε και δεν κατάφερα να ευχαριστηθώ το φαϊ μου. Ευτυχώς το έτερον είχε πάρει φιλετάκια αγριογούρουνου τα οποία και ήταν εξαιρετικά καλοψημένα, οπότε με μια στρατηγική κίνηση ματ της πάσαρα το ματωμένο γάμο του Λόρκα και βούτηξα το αγριογούρουνο.

Πάλι ευτυχώς, ανήκει και εκείνη στη ομάδα Ελλήνων Καννιβάλων και της αρέσουν τα αίματα στις μπριζόλες. Οπότε βολευτήκαμε.

Που θέλω να καταλήξω.. Καταννοώ ότι είναι "της μόδας" το κρέας να το τρώνε σχεδόν ωμό. Καταννοώ πως υπάρχουν εκατό πολύ καλά επιχειρήματα για το πόσο πιο νόστιμο είναι, πιο ζουμερό, ίσως και πιο υγιεινό, όταν τρέχει το αίμα. Καταννοώ ότι ίσως επιδεικνύω αμετροεπή βλαχαδεριά και καγκουριά και προκαλώ ρίγη φρίκης σε γκουρμέ τύπους όταν παραγγέλνω το κρέας μου χωρίς αίμα. Αλλά ΔΕ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΕΤΣΙ! Και ο Εσκοφιέ να ζωντανέψει και να έρθει να μου κάνει διάλεξη και μαθήματα γαστρονομίας ένα χρόνο. Και ο Φεράν Αντριά να με δέρνει με αβγοδάρτη και να μου πετάει αφρό ελιάς με μαρμελάδα κάστορα όλη μέρα, και ο Επίκουρος, ο Απίκιος και όλοι οι γράφοντες στο Gourmet της Ελευθεροτυπίας, το Γαστρονόμο και συναφή περιοδικά να με γιαουρτώσουν στην πλατεία Συντάγματος και να μου ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ πέρα πάσης λογικής διαφωνίας ότι κάνω λάθος, εγώ θα δεχτώ με χαρά ότι κάνω λάθος, αλλά ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΩ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΚΡΕΑΣ, ΘΕΛΩ Η ΜΠΡΙΖΟΛΑ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΝΤΑΡ ΠΕΘΑΜΕΝΗ! Και περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Δεν κατάλαβα δηλαδή. Είπαμε, να γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι πελάτες, ναι. Να ψάχνουμε το μαγαζί που έχει τις εξαιρετικές πρώτες ύλες, τη σωστή καθαριότητα, να μη μας γδύνει στο όνομα κάποιας και καλά εξεζητημένης αισθητικής, ναι. Αλλά συγγνώμη, σε κάποια βασικά πράγματα, ο πελάτης έχει πάντα δίκιο. Σου είπα εγώ πως θα μαγειρέψεις το γιουβέτσι ώστε να το πετύχεις όπως το κάνω εγώ σπίτι; Όχι. Φυσικά και σπάνια μου αρέσει το γιουβέτσι έξω, επειδή έχω συνηθίσει το δικό μου. Αλλά δε θα το γυρίσω ποτέ πίσω.

Ή με το παστίτσιο πχ. Το τσάκιζα το παστίτσιο και στο στρατό ακόμα (και παραδόξως, ο μάγειρας στην 129, έφτιαχνε εξαιρετικό παστίτσιο). Αλλά τι να κάνω που το έχω συνηθίσει με μια συγκεκριμένη γεύση; Μη σου πω και με συγκεκριμένης προέλευσης υλικά. Από τα βούτυρα και τα αυγά για τη μπεσαμέλ μέχρι τον κιμά . Ε δε θα γυρίσω ούτε παστίτσιο ποτέ πίσω σε μαγαζί ας πούμε. Σπάνια το παραγγέλνω κιολας βέβαια, αλλα τέλος πάντων.

Πριν κάποια χρόνια είχα πάει καλεσμένος σε ένα σπίτι ημινεόπλουτων. Βασικά ήταν από τη γνωστή φάρα "ο Τανάσης από τις Κουκουβάουνες και η Ζωζώ από το Καλέντζι, που φοράγαν σαμπρέλες για παπούτσια και πήζαν το τυρόγαλο με το νύχι του ποδιού, ξαφνικά κονομησαν ένα σπίτι σε σικ προάστιο και τώρα τους φωνάζουμε Μαρία Αντουανέττα και Υβ-Μισελ". Εκεί λοιπόν είχε το κυρίως πιάτο βοδινό φιλέτο. Το βάλανε στο φούρνο στις 8 και το βγάλανε στις 8:30. Ένα φιλέτο πάχους όσο τα μπούτια της Κατερίνας Γιουλάκη πριν τα Bodyline. Με το που του ακουμπήσαν το μαχαίρι, φρααααααααααπ... Παρεξηγήθηκαν κιόλας και έφριξε το αριστοκρατικό τους πετσί όταν αρνήθηκα ευγενικά να το φάω και μου την είπαν κιόλας για το πόσο άβγαλτος είμαι και πόσο δεν ξέρω και ότι θα πρέπει να μάθω να τρώω σωστά. .. Και κει μου ήρθε να τους πω φυσικά "ουστ μωρή και ουστ ρε πεινάλα, που κυνηγούσατε τα παϊδάκια τα καρβουνιασμένα που πέφταν από τα τραπέζια του μαγέρικου και λέγατε και ευχαριστώ. Που δε κάνατε λαδομπούκι μέχρι τα 30 σας, επειδή το μόνο λάδι που μπορούσατε να αγοράσετε ήταν η λίγδα από την κασίδα σας"..

Τέλος πάντων και κλείνω. Σέβομαι την όποια γαστριμαργική παράδοση, τον αγώνα και το μεράκι των επαγγελματίων μαγείρων που σκίζονται για να ταϊσουν τους πελάτες τους σωστά, με εκλεκτής ποιότητας πρώτες ύλες κλπ κλπ κλπ. Αλλά τη μπριζόλα μου τη θέλω καμμένη, τη μπύρα μου κρύα και τη γυναίκα μου ζεστή! :p

Τάδε έφη δι πρόφετ.

Άντε και έχω και τσίτα νεύρα με τη δουλειά...

12 comments:

Sophia said...

A, καλά, χαλαρά εσύ συχνάζεις στο Ρεστωράν στο Τέλος του Σύμπαντος! (Γειά σας, είμαι το πιάτο της ημέρας). Χμ.. άμα βγάλεις τον αναπτήρα και αρχίσεις να ψήνεις το μπριτζολικό, λες να το πιάσουν το υπονοούμενο???
;-D

Androhoristra said...

Δεν γίνεται να συμφωνήσω περισσότερο!!!

Και ξέρεις τι με τσιτώνει χειρότερα?

Στη Γαλλία, στα εστιατόρια, δεν με έχει στραβοκοιτάξει ποτέ άνθρωπος που το ζητάω "τρε τρε τρε τρε τρε τρε τρε μπιεν φαιτ!!!!!!"

Μα ποτέ! Μπιεν συρ, μαντάμ, και με το χαμόγελο!!!

Άρα μήπως είναι αυτοί οι κάγκουρες κι όχι εμείς??? Λέω εγώ τώρα...

brexians said...

και που ειμανε εγω ρε αντερφι που το θελω να βογκαει το μοσχαρι;
δημιουργω παντως εικονα και εχω πεθανει στο γελιο....
καλη χωνεψη, μεχρι την επομενη εξοδο θα το εχεις ξεπερασει..

Tanila said...

Γιατί τελικά είναι πιο υγιεινό ωμό;
Επειδή δεν έχει πτώματα σκοτωμένων μικροβίων;
(Ή επειδή το κοτόπουλό σου δεν είχε ψόφια σαλμονέλα αλλά ζωντανή και φρέσκια;)

Anonymous said...

Δεν ξέρω τι είναι της μοδός τελευταία, αλλά συμφωνώ μαζί σας φίλτατε "προφήτη". Όσο για το Γαλλικό εστιατόριο που αναφέρετε, το έχω επισκεφθεί αλλά μετά από πολύ αίμα που αναγκάστηκα να καταπιώ μαζί με την γλώσσα μου για να μην αρχίσω τα βρισίδια στους κομψευόμενους Γάλλους και τους σηκωθεί η τρίχα, αποφάσισα να τρώω μόνο τις σαλάτες, τις σούπες και τα γλυκά εκεί. Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε την "Κουρελού". Όλα τα φαγητά είναι ψημένα και το πιάτο "Δήμιος", "τα σπάει" κανονικά.
Καλημέρα σας.

Ellie said...

Προτιμώ να τρώω αγκινάρες και όσπρια ένα μήνα σερί παρά να υποπτευθώ έστω και το παραμικρό ίχνος αίματος στο φαϊ μου!!!Και αλήθεια, γιατί είναι πιο υγιεινό; Ειδικά το κοτόπουλο δηλαδή, επειδή η σαλμονέλα κόβει ακόμη βόλτες αμέριμνη;

Wizard! said...

Μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα, ρε, κι επίσης μάθε να τρώς. Το μοσχαράκι ΧΑΛΑΕΙ αν ψηθεί παραπάνω και στεγνώνει. Αν δε σ'αρέσει, φάε παστίτσιο ή κάτσε σπίτι σου και φάτο.

Προσωπικά όμως πιστεύω ότι όπως και οι περισσότεροι, έχετε πάρει με στραβό μάτι το αίμα, λόγω συνήθειας από την Ελλάδα, και δεν έχει να κάνει με την γεύση του κρέατος ή όχι. Άλλωστε δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά στη γεύση, παρά στην υφή του κρέατος, το πολύ ψημένο είναι στεγνό και στυφό.

Επίσης, δεν είναι θέμα μοδός, εκτός αν αυτή η μόδα έχει διάρκεια μερικές χιλιάδες χρόνια...

Stefanos said...

A καλώς τον.. Είπα και εγώ δε θα σκάσει κανάς "δάσκαλος" ; :p
Αγαπητέ παπάρα Wizard :
1. Το "μάθε να τρώς" φαντάζομαι καταλαβαίνεις και από μόνο σου πόσο άκυρο είναι. Ξέρω να τρώω και έχω πολύ συγκεκριμένα κριτήρια για το τι γεύσεις μου αρέσουν.
2. Τι λε ρε που δεν το καταλαβαίνεις το αίμα στο άψητο; Γιατί λες να μη μου αρέσει; για το χρώμα; σιγά.. Η διαφορά στη γεύση είναι τεραστίων διαστάσεων αρκεί να είσαι αρκούντως μυστήριος με εμένα.
3. Τι λε ρε που θα κάτσω σπίτι μου επειδή θέλω το κρέας μου ψημμένο; Εδώ στη Γαλλία ρε μου το σερβίραν όπως το ήθελα, στην Ελλάδα θα μου πουλήσουν μαγκιά και ανωτερότητα; ΟΞΩΩΩ..
4. Το μοσχαράκι δε χαλάει ποσώς άμα ψηθεί καλά, εμένα έτσι μου αρέσει, τι να κάνουμε τώρα..στεγνο. Και στυφό. Μαθήματα δεν δέχομαι γιατί δεν έχω τίποτα να μάθω. Είναι θέμα γούστου. Όπως π.χ δε μου αρέσει η ρόκα.
5.Ναι δεν είναι θέμα μόδας, τι να σου πω. Τα τελευταία 30 χρόνια ας πούμε στα μπριζολάδικα και στις χασαποταβέρνες, με το αίμα στην φέρναν τη μπριζόλα ε; :p
παπάρα, κλάμπανε :p καννίβαλε!! :p
Οστρογότθε! Βασιβουζούκε! Μαμελούκε! Μηχανόβιε! Καμικάζι! ουστ! :p

Stefanos said...

Α ναι, και όσο για το υγιεινό, ναι καλά..
Ίσως να ήταν υγιεινότερο προ 200 χρόνων που τα βόδια έτρωγαν καλαμπόκι και χορτάρια.
Τώρα αν δεν καούν τα αντιβιωτικά και οι ορμόνες, εγώ δεν το τρώω! :p
Για την τραγικότητα του ωμού κοτόπουλου, το παμε, δε χρειάζεται καν να πω κάτι..

patsiouri said...

Εδώ πληρώνουν να φάνε ωμό ψάρι...
Και σε στραβοκοιτάζουν κιόλας αν δε σου αρέσει....

Wizard! said...

Ρε ψευδοπροφήτη Brian, όπως λέει κι ο/η/το patsiouri παραχάμω, το ψάρι το τρώνε ωμό, το κρέας σε πειράζει; Τα να ζητάς από το Γάλλο το μοσχάρι καμένο, είναι να να ζητάς από τον Ιάπωνα να ψήσει το sushi!

Όσο για τη Γαλλία που στο εψήνανε λείαν ξερώς, δεν ήσουν στην κουζίνα να δεις τι κράξιμο έτρωγες. Εδώ απλά στο λένε χύμα.

blueview said...

Επιτελους μιλησε ενας αθρωπας για το κρεας κ πως πρεπει να στο φερνουν οταν το ζητας ! Εχω υιοθετησει πλεον "φασιστικο βλεμα" οταν λεω την μαγικη λεξη "καλοψημενο" κ φορανε πανα ακρατιας !