Tuesday, September 08, 2015

Επιστροφή στα θρανία

Βλέπω έχω να γράψω από αρχές Ιουλίου. Όχι ότι χέστηκε και κανείς σοβαρός άνθρωπος αλλά να, είχα δουλειές. Και έχω δουλειές. Πήζω για την ακρίβεια ασύστολα μια και έχουν σκάσει από παντού 100000 πράγματα και ούτε γυμναστήριο δε μπορώ να πάω πια. Βέβαια γυμναστήριο πήγα μια φορά το 2003 αλλά δεν έχει σημασία. ΑΝ ήθελα να πάω, δε θα μπορούσα να πάω γιατί είπαμε. Πήζω.
Αντε όμως να οργανωθούμε σιγά σιγά..

Πρώτον: Γέλασα πάρα πολύ με επίσκεψη πρώην πρωθυπουργού στο ΕΚΕΤΑ (όπως και με Θεοδωράκη στο ΙΤΥ, αλλά αυτός δεν έχει κυβερνήσει ακόμα, για να δανειστώ ένα επιχείρημα). Για τον κόζμο που δε γνωρίζει, το εκετά και το ιτυ είναι ιδρύματα που μέσα ζουν καταχωνιασμένα ταλαίπωρα ερευνητάκια και παράγουν έργο, πολλές φορές σημαντικότατο και βραβευμένο και και και και και προωθούν την έρευνα στην ψωροκώσταινα κλπ κλπ κλπ. Και γιατί γέλασα θα μου πεις; Γιατί δεν έφυγαν γιαούρτια από τα ταλαίπωρα ερευνητάκια που ζουν μέσα σε ανήλιαγα εργαστήρια και ιδρώνουν ασύστολα τη φανέλα (πολλοί από αυτούς) . Γιατί να φύγουν γιαούρτια; Κυρίως γιατί είμεθα ένα πράο κομμάτι της ελληνικής κενωνίας και ίσως ακόμα πιο κυρίως γιατί εκεί μέσα υπάρχουν πολλοί μουρλοί που παλεύουν για την ομαδα (τουτέστην την επιστήμη του καθείς) και χέστηκαν για τον κάθε κοστουμαρισμένο τυπάκο που έρχεται να κάνει το κομμάτι του και οτι ενδιαφέρεται για την έρευνα. Είναι ένα από τα κομμάτια τση κενωνίας που φέρνουν φραγκάκια στη χώρα, αρκετά φραγκάκια στη χώρα και ακολούθως η ευγνωμονούσα πατρίς μέσω των πεφωτισμένων δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων της, κανονίζει να τους τιμωρήσει αρκούντως για να μάθουσι να μην το ξανακάνουν. Έτσι για παράδειγμα να αναφέρω, ένας τυπάκος που καταθέτει ένα Horizon (H2020 για τους μυημένοι) και το εργαστήριό του είναι κοορντινάτορας, φέρνει στο ελλάντα 500-700 χιλιαρικάκια (με ένα μέσο όρο γύρω στα 300-400 πιο συχνά) από τα οποία και πληρώνονται αυτός και άλλοι ποντικαράδες σαν και αυτόν 3 χρονάκια (εννοείται πως η πατρίς δεν βάζει φράγκο-με άμεσο τρόπο. Δε μετράω τις εισφορές τις στας Ευρώπας. Μιλάμε για γιουροπίαν προγράμματα, ε; όχι γγετ κλπ). Βλέποντας η πατρίς λοιπόν την εισροή χρημάτων σου λέει "έλα δω ρε. Τι είναι αυτά που κάνεις; Χαλάς την πιάτσαν ρε ερίφη. Φέρε δω πράμα. Και άλλο πράμα. Και έξτρα πράμα. Α ναι ξέχασα και τις ασφαλιστικές σου εισφορές. Φέρε και άλλα". Ευτυχώς απαλασσόμεθα εκ του ΦΠΑ (που φαντάζομαι είναι ευρωπαϊκή οδηγία/κανόνας κλπ, αλλιώς θα μας παίρναν και άλλο 23% από το 40+% που μας παίρνουν ήδη). Και αυτό είναι το λιγότερο. Το οικονομικό εννοώ. Γιατί η πατρίς τα τελευταία χρόνια που κυκλοφορώ στο εν λόγω κύκλωμα, δείχνει μια θεωρητική συμπάθεια στα ταλαίπωρα ερευνώντα τα μυστήρια της ζωής νιάτα, ενώ παράλληλα φροντίζει στην πράξη με μεγάλο σθένος να τα σπρώχνει με σφαλιάρες να φύγουν όσο μακριά μπορούν. Ποιος δε θυμάται (η Διαμαντοπούλου ήταν νομίζω) την προσπάθεια "επαναπατρισμού" των ελλήνων επιστημόνων, με ταξίματα για 800 ευρώ προ φόρων; Ακούγονταν τα γέλια από το εξωτερικό μέχρι εδώ. Είναι λες και υπάρχει σαφής οδηγία για την έρευνα, όπως και στους ζωολογικούς κήπους : "Παρακαλώ μην ταϊζετε τους ντόκηδες και τους ποστντόκηδες"
(παρένθεση: Οι απολαβές ενός ντοκ-ποστνοκ εξαρτώνται αρκετά και από το εκάστοτε αφεντικό του εργαστηρίου και όχι μόνο από το πατρίντα προφανώς. Οπότε αν είσαι τυχερός, θα ζεις σαν άνθρωπος και ουχί σαν ουρακοτάγκος όπως αρκετοί. Παρ'ολα αυτά οι συνάδελφοι του εξωτερικού για την ίδια εργασία στα ίδια προγράμματα, είναι σαφώς σε καλύτερη θέση. Εκτός από τους Ιταλούς. Και κει ουρακοτάγκοι.). Έτσι λοιπόν γυρνάμε στην αρχή, τα γέλια και τα γιαούρτια. Γιατί πάει ο χ πολιτικάντης στο ψ ερευνητικό κέντρο και αρχίζει τα "ααααα" , "ωωωωωω", "ιιιιιιι" , κάνει το κομμάτιόν του, ρίχνει και κάτι κροκοδείλια του στυλ "αχ καημένοι που πρέπει να σας προσέξουμε κλπ", οι ουρακοτάγκοι δεν πετάνε γιαούρτια γιατί γαμιούνται να γράφουν κώδικες ή να κοιτάνε τριβλία ή να σφίγγουν βίδες και γιατί τα χουν ξανακούσει και το σόου ολοκληρώνεται. Έδειξε ο πεφωτισμένος ηγήτορας το έμπρακτο ενδιαφέρον του για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Μετά πάει στο σπίτι του και του ρχεται ιδέα για καινούρια εισφορά.
(Συγχωρέστε μου το οτι επικεντρώνομαι σε μια μόνο πληθυσμιακή ομάδα, και γίνομαι ανάλγητος και μου λείπει αλληλεγγύη κλπ κλπ κλπ αλλά οκ, ας πω και γω τα δικά μου, δεν έγινε και τίποτα)

Δεύτερον: Πείτε με ξενομανή, ευρωπαιοτσολιά, εστέτ, μαλάκα ενδεχομένως, αλλά κάθε φορά που επιτρέφω από τα εξωτερικά με πιάνει μια μίρλα άλλο πράμα. Όχι γιατί νομίζω ότι τα χουν λύσει όλα τα προβλήματά τους. Κάθε άλλο. Δεν τα χουν λύσει όλα τα προβλήματά τους. Και έχουν και αυτοί μεγάλα προβλήματα. Για αυτό που τους ζηλεύω όμως είναι πως αυτοί έχουν λύσει περισσότερα βασικά προβλήματα από εμάς. Καθημερινά. Απλά. Όπως τον -έστω και επιβεβλημένο εκ των άνωθεν αν θες, δε θα τα χαλάσουμε στην αιτία- σεβασμό στον συμπολίτη και στο μέρος που ζουν. Όχι όλοι και όχι με τον ίδιο βαθμό. Αλλά. Αλλά λέω. Η νοοτροπία του "η κωλάρα μου να ναι καλά και να πα να γαμηθείτε όλοι", υπάρχει σε πολύ μικρότερο βαθμό, στις μικροκαθημερινές εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Υπάρχει και σε μικρότερο βαθμό αυτή η βαθιά εξουσιαστική νοοτροπία που χουμε σε μεγάλο βαθμό και περιγράφει τι μπορούμε να κάνουμε όταν έχουμε δίκιο. (Χιντ: Εδώ, όταν είσαι από αυτούς που έχουν πάντα και μόνο δίκιο, δε σε περιορίζει τίποτα. Ούτε καν τα όποια δικαιώματα των συμπολιτών σου, το κοινωνικό ο,τιδήποτε, το περιβάλλον που ζεις κλπ κλπ. Εκεί, είναι λίγο διαφορετικά. Πιο στρογγυλεμένα). Ξέρω ότι γαργαλάω άσχημα αντανακλαστικά τώρα αλλά οι γνώμες είναι σαν ξέρετε τι και εγώ έχω παραπάνω από μία. Για αυτό ειδικά κάθε φορά που βλέπω πανεπιστήμιο ή εστίες έξω, μου ρχεται νταμπλάς. Πρώτη φορά δε που είχα δει -πάμε ξανά- πανεπιστήμιο και εστία έξω, είχα μείνει τριμάλακας. Για αυτό λέω. ΔΕΝ έχουμε λύσει βασικά απλά καθημερινά προβλήματα και καθόμαστε και αμπελοφιλοσοφούμε πως θα αποδείξουμε την εικασία του Goldbach. E κάτσε ρε φίλος. Μάθε πρώτα πρόσθεση χωρίς να χρειάζεσαι τα δάχτυλά σου και τα ξαναλέμε.

Είπα να μη γκρινιάξω περισσότερο, ένεκα αρχής ακαδημαϊκής χρονιάς. Μη με πείτε και ούλτρα γκρινιάρη ε. Δε θα το θέλαμε αυτό. Καλημέρα σας.

Update: Μισό, ξέχασα και άλλη γκρίνια το πρωί: Αι εκλογαί αυτέ, ήταν και μια μοναδική και πρώτη ευκαιρία (λόγω λιστών -όχι ληστών ρε, άλλο αυτό.) να δείξει όποιος ήθελε να το παίξει προοδευτικός και μπροστά και "εγώ σπάω τις αλυσίδες και τα βαρίδια και τα αποτέτοια του παρελθόντος" οτι θα βγάλει στη φόρα πραγματικά νέους άθρωπες που πραγματικά δεν είχαν σχέση με τα προηγούμενα και που πραγματικά είχαν όρεξη να δουλέψουν. Ήταν μια ευκαιρία να μην ξαναμπούν παιδάκια (με την καταχρηστική ένοια του όρου) που είναι 40 χρόνια κει μέσα, που δεν έχουν ως επαγγελματική ταυτότητα "είμαι στο κόμμα", που δεν είχαν ΚΑΜΙΑ πιθανότητα να εκλεγούν εκτός λιστών, με τα τόσα τζάκια εκεί μέσα (έτσι για διευκρίνηση, δεν υπάρχουν μόνο τα ΓΝΩΣΤΑ τζάκια, υπάρχουν 800 εκατομμύρια άγνωστα τζάκια σε κάθε κόμμα. Δεν είναι 3.) . Ε φάτε στη μάπα τι βλακεία και τι υποκρισία βαράει και αυτούς που βρίζετε και αυτούς που ζητοκραυγάζετε.

4 comments:

  1. Ξάδερφός μου δούλευε 12-16 ώρες κάθε μέρα σε πανεπιστήμιο σε ερευνητικό κομμάτι επί 2 αν δεν κάνω λάθος χρόνια. Επαιρνε περίπου 1500 και καθαρά δίχως φόρους, πανεπιστημιακά έξοδα και τέτοια του βγαίνανε λιγότερο από 800 ευρά. Ε, έφυγε Αμερική ο άθρωπας και ησύχασε όσο να ναι...

    ReplyDelete
  2. 1500;;;!!!;;;!! σε ποιον ήτανε ρε!!! τι λες τώρα.. Από τους ΠΟΛΥ τυχερούς ήταν για τα εδώ δεδομένα μλκ.

    ReplyDelete
  3. Καλά να πάθεις κύριος που ήθελες πτυχία και μεταπτυχιακά. Δεν είδες το Λαφαζάνη, 63 ετών αιώνιος φοιτητής που έγινε και κομματάρχης άμα λάχει; Το μόνο πανεπιστήμιο που εξασφαλίζει επιτυχία είναι το Πανεπιστήμιο του Περισσού (αντιστοίχως της Ρηγίλλης, της Κουμουνδούρου και στα παλιά καλά χρόνια της Χαριλάου Τρικούπη). Τώρα επιστήμη θες; Κάτσε κάνε το ινδικό χοιρίδιο στα εργαστήρια. Όοοχι, καλά να πάθεις.

    ReplyDelete
  4. O Laughαζάνης είναι και "συνάδελφος" μημπωτίποτατοκιάρατόμουτοτράγιο.

    ReplyDelete