Wednesday, July 15, 2009

Μαθήματα πανικού

Εισαγωγή - Περί Πανός και Πανικού [πηγή Βικιπαίδεια, σχόλια moi]
Η εμφάνιση του Πάνα στην Ελληνική Μυθολογία φαίνεται ν΄ ανάγεται στον 7ο αιώνα π.Χ.. Σύμφωνα με τις επικρατέστερες παραδόσεις γεννήθηκε στο όρος Λύκαιον της Αρκαδίας. Μόλις όμως τον αντίκρυσε η μητέρα του τον εγκατέλειψε τρομαγμένη από τη μορφή που είχε, με δύο κέρατα κατσικιού στο κεφάλι, μυτερά αυτιά, γενειοφόρος και τραγοπόδαρος. ( εδώ που τα λέμε δεν είχε και άδικο η γυναίκα. Φαντάζεσαι να ονειρεύεσαι έναν αγόραρο 3 μέτρα, ξανθό, γαλανομάτη με κοιλιακούς φέτες και να σου σκάσει μύτη το τραϊ; σου ρχεται ένας ταμπλάς πως να το κάνουμε..)
Ο Ερμής που αντελήφθηκε τη σκηνή έσπευσε και προστάτευσε τον έκθετο Πάνα τον οποίο και μετέφερε στον Όλυμπο όπου και τον παρουσίασε στον Δία και τους άλλους θεούς οι οποίοι και τον καλοδέχθηκαν. Στη συνέχεια επέστρεψε και ανατράφηκε από τις αρκαδικές Νύμφες, οπότε και έγινε φίλος του Διονύσου και εμφανίσθηκε πλέον ως προστάτης των γεωργών και κτηνοτρόφων και των προϊόντων τους, φίλος του κρασιού και του γλεντιού. ( Αυτή είναι δουλειά σου λέω, να τριγυρνάς με μια παρέα μεθύστακες και πρόθυμες γυμνές γκόμενες με χαμηλά στάνταρντς στα δάση.. Έχω μάθει ότι έχει αδειάσει η θέση, που στέλνω βιογραφικάουα;) Ο Πάνας ήταν ο σύντροφος των Νυμφών και ακούραστος εραστής κάθε νέας ή νέου που πλησίαζε το χώρο του δηλαδή την Φύση. ( Δεν υπήρχαν πινακίδες "Νο tresspassing τοτε".. Αλλά ήξερες.. Άμα μπεις στο δάσος, σε πηδάγαν. Αχ και τι δε θα διναν μερικές και μερικοί να μπορούν ανά πάσα στιγμή να επιδίδονται σε ακωλασίες με νταβραντισμένους βουκόλους τίγκα στην τραγίλα και τη βαρβατίλα της πικάντικης φέτας. Διαβάστε Ρόμπινς, το Άρωμα του ονείρου. Αν και για να πω την αλήθεια, για γκέϊ σχέσεις του Πάνα πρώτη φορά στη Βικιπαίδεια διάβασα..Μια ζωή τον ήξερα ως θεό αναπαραγωγής κλπ.. τέσπα, δεν τα χαλάμε εκεί )Προστάτης του πολλαπλασιασμού των αιγοπροβάτων δεν άργησε να θεωρείται και ο ίδιος επιβήτορας ακόμη και αυτών ( Πανίκο εδώ τα χαλάμε, τα πρόβατα είναι για να τα τρώμε, αλλά θεός ήσουν, ό,τι γούσταρες έκανες) . Αγαπούσε τη φυσική υπαίθρια ζωή όπου περνούσε ώρες ατέλειωτες παίζοντας με το ποιμενικό του αυλό, τη σύριγγα. Λέγεται μάλιστα ότι η Σύρριγγα (αρχαία: Σύριγξ) ήταν και αυτή Νύμφη η οποία προκειμένου να τον αποφύγει μεταμορφώθηκε σε καλαμιά (Καλά να πάθει η παλιοπατόζα. Άλλες ουρά κάναν έξω από τα δάση περιμένοντας τη σειρά τους). Τότε ο Πάνας έκοψε απ΄ αυτή ανόμια τεμάχια καλαμιού τα οποία και ενωσε σε σειρά και δημιούργησε τον αυλό του. Οι ερωτικές του περιπέτειες που είχε με τις διάφορες Νύμφες είναι πολλές σημαντικότερη των οποίων φέρεται εκείνη της αποπλάνησης της Σελήνης, (ιδεατή ερμηνεία της Νέας Σελήνης) Χαρακτηρίστικός επίσης, σχετικά με το πρόσωπό του, είναι και ο θρύλος ότι στη Μάχη του Μαραθώνα βοήθησε τους Έλληνες εναντίον των Περσών με δυνατές και τρομακτικές φωνές επαναλαμβάνοντας ρυθμικά το όνομά του "παν - παν - παν.... με συνέπεια οι Πέρσες, ακούγοντάς τον, καταλήφθηκαν από πανικό (λέξη που προέρχεται από το όνομα Παν) όπου και υποχώρησαν. (και εδώ τελειώνει ο σχεδόν άσχετος πρόλογας. Με τον Πανικό...)
Και ξεκινάμε. Είδαμε πως ο μύθος λέει , αλλά για κάτσε, γιατί "μύθος".. εδώ άλλοι πιστεύουν κάτι εντελώς αδύνατα. Το ότι φώναξαν 10000 νοματαίοι "Παν Παν Παν Παν" και οι άλλοι ζορίστηκαν είναι πολύ πιθανό. Οπότε, η ΙΣΤΟΡΙΑ λέει ότι άμα φωνάζουν πολλοί κάτι τρομαχτικό, ο κόσμος κλάνει μπάμιες. Ένα άλλο σοφό ρητό, που μπορείτε να βρείτε στην εξαιρετική βιβλιάρα Wizard's First Rule του Τerry Goodkind, αλλά και τη γιαγιά σας να ρωτήσετε θα το ξέρει, είναι πως "Οι άνθρωποι θα πιστέψουν αμάσητο αυτό που φοβούνται πως είναι αλήθεια, ή αυτό που θέλουν πολύ να είναι αλήθεια" .
Στην όχι και τελείως κατεστραμμένη προς το παρόν μνήμη μου, έχω 3 περιπτώσεις Πανικού τα τελευταία 10-12 χρόνια.
1.Σπογγώδης εγγεφαλοπάθεια (γύρω στο 97 αν θυμάμαι καλά)
2.SARS (2000;2002;)
3.Γρίππη Πτηνών (2005;)
Η γρίππη των Χοίρων είναι η τελευταία προσθήκη στην καταστροφολογία.
Τι έγινε στις τρείς πρώτες περιπτώσεις; Σεισμός, λιμός, καταποντισμός; Κατέβηκαν οι Νεφελίμ και οι Βριλ και η Λευκή αδελφότητα; Μπα... Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι τρείς αυτές περιπτώσεις είχαν πιθανότητες να εξελιχθούν σε μεγάλα πανηγύρια με πολύ κόσμο να ράβει ξύλινα κοστούμια άμα τα πράγματα πήγαιναν στραβά. Η διαχείριση όμως των ειδήσεων είναι άλλου ιεροφάντη δαφνόφυλλο. Γιατί πλέον δε χρησιμοποιώ τη λέξη "δημοσιογράφος" για πολύ κόσμο, προτιμώ το "διαχειριστής ειδήσεων". Δημοσιογράφοι είναι λίγοι. (Πχ ο φιλαράκος μου ο Παναγιώτης Λιάκος του ANT1 - Να πάμε για καμιά μπυρίτσα ρεεεε).
Λέει λοιπόν ένας επιστήμων, γιατρός, μικροβιολόγος, επιδημιολόγος κλπ κλπ "Στην περίπτωσή μας, μπορεί να υπάρχει μια πανδημία και αν ο ιός βγάλει κέρατα και οπλές μπορεί και να έχουμε θέμα". Ή όπως έχει πει και ο λατρεμένος House , "We breed these superbugs, now they're all grown up and they got body piercings and a lot of anger".
To παίρνει λοιπόν αυτό ένας διαχειριστής ειδήσεων -και έχω έναν πολύ συγκεκριμένο τώρα στο μυαλό μου, ξέρετε εσείς- και το κάνει λάστιχο.
"Θα πεθάνετε όλοιιιιιιιιιιιιιιιιι, ήρθε το τέλοοοοος, χαμόοοοος, εκατόμβες νεκρών στη Σουαζιλάνδη από τη γρίππη των πεταλούδων. Αν δεν προσέξουμε θα κοιτάμε όλοι τα ραπανάκια ανάποδα σε δύο τέρμηνα. Κρα κρα κρα κραααααααααααααααα"
Και ανοίγει κάτι στόματα νααααααααααα ο κοσμάκης και "Βρε Μιστόκλα τι θα πάθουμε τώρα που συναχώθηκαν τα κοτόπουλα και τα γουρούνια στο Μέχικο.. Αχ και καλά κάνει η Λίτσα και τρώει μόνο βρύα και λειχήνες και γαϊδουράγκαθα, θα γίνω και εγώ βίγκαν" . "Ασταδιάλα μωρή, πέτα δυό κιλά παϊδια στη σκάρα και πιάσε μια μπύρα.."
Ευτυχώς Σουβλακέα μου που δεν έχουν συναχωθεί και οι μπύρες ακόμα, τι θα παθαίναμε.
Και ναααα κάτι εκφράσεις τίγκα στο στόμφο και στη σοβαρότητα και ναααααααααα κάτι "ειδικοί" (δημοσιογράφοι σχεδόν πάντα, όχι γιατροί) που προλέγουν Αρμαγεδδώνες ή καλύτερα Αρμεγογελαδώνες αν κάτι δεν πάει καλά. Και νααααααααα να φοβάται ο κοσμάκης. Και ναααααααα να πουλάνε σα ζεστά ψωμάκια τα φαρμακάκια τους οι εταιρίες.
Να προσπαθούνε οι γιατροί να διασκεδάσουν λίγο τις εντυπώσεις και να μην τους αφήνουν. Να προσπαθούν να τους πείσουν ότι το "μπορεί" το "αν" και το "ίσως" δεν σημαίνουν τίποτα παραπάνω από αυτά που λένε και ότι αυτά είναι το "worst case scenario" το οποίο ναι μεν είναι πιθανό, αλλά όχι σίγουρο. ΟΧΙ, δεν ξέρουν αυτοί. Πάντα υπάρχει από πίσω μια συνωμοσία, μια μυστική συμφωνία της γνωστής οργάνωσης των κακών επιστημόνων και ερευνητών που θέλουν να μας ψοφήσουν όλους μας, απλα δε μας το λένε για να μη χεστούμε πάνω μας και τους χαλάσουμε τη ραστώνη τους. Για αυτό φροντίζουν να μας φοβίσουν οι διαχειριστές. Θυμάμαι τότε με τα γελάδια τη γιαγιά μου πόσο φοβόταν το κρέας. Και μετά με τα κοτόπουλα. Και με το SARS. Να προσέχουμε να κάνουμε να δείχνουμε να μην τρώμε τίποτα γιατί το είπε αυτός ο Τρίχας. Βρε γιαγιά ναι οκ, υπάρχει ένα θέμα αλλά προς το παρόν δεν είναι τόσο σοβαρό και ίσως να μην προλάβει να γίνει σοβαρό, δεν ακούς τους γιατρούς; Όχι η γιαγιά, το πε ο Τρίχας, είναι αλήθεια. Θα πεθάνουμε όλοι.
Τώρα με τη γρίππη των γουρουνιών εδώ και πόσο καιρό μας ζαλίζουν τον έρωτα. Τόσα κρούσματα στην Ελλάδα, ΦΤΑΣΑΜΕ ΤΑ 320.. ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΤΟ ΚΟΔΗΣΟ, ΤΟ ΜΛ ΚΚΕ, ΤΟ Μ ΚΚΕ Λ, ΤΟ Λ ΚΚΕ Μ, Η ΕΔΑ, Η ΕΔΗΚ, Ο ΖΙΓΔΗΣ, ο πρώην πρόεδρος της Μαδαγκασκάρης Φιλιμπερ Τσιρανανά, ο σύλλογος βετεράνων ποδοσφαιριστών, ο σύλλογος βετεράνων της Μάχης της Κρήτης, ο εξωρραϊστικός σύλλογος Χλεμουτσίου;
Δεν έχω δει κανέναν να λέει στον κοσμάκη ότι "κοιτάχτε να δείτε, προς το παρόν η γρίπη είναι ένα συναχάκι που το περνάς χαλλλλλαρά και δεν τρέχει μία" . Μάλλον λάθος, το χω δει αλλά δεν επικεντρώνεται εκεί η ενημέρωση. Επικεντρώνεται στο τι θα γίνει ΑΝ πάνε τα πράγματα στραβά. Όπως και με την εγγεφαλοπάθεια και με τη γριπη των κοτόπουλων.
Πάλι καλά που έφαγε το χωμάτινο το σάντουϊτς και ο Τζάκο και μερικοί μερικοί χαλάρωσαν λίγο από τις γρίπες (ειδικά το Μοσκάρ τσάννελ θα το παίζει το θέμα μέχρι να πεθάνει κανα άλλο εγχειρίδιο αισθητικής χειρουργικής).
Η ψυχραιμία και η λογική είναι έννοιες ασύμβατες βέβαια με τις πωλήσεις και τις ακροαματικότητες γιατί το πόπολο διψά για αίμα, σπέρμα και τρομολαγνεία. Είναι μεγάλη ηδονή να δίνεις στον κόσμο κάτι να φοβάται. Γιατί αν δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι μπορεί και να αρχίσεις να σκέφτεσαι - θου Διαφημιστά μου φύλαξε το σπονσονάρισμά σου..
Και τί πιο τρομαχτικό από μια αόρατη, άοσμη, ύπουλη απειλή από την οποία δε μπορεί να ξεφύγει κανείς και καμία αν γίνει καμιά στραβή; Ευτυχώς ακόμα δεν έχουν αρχίσει οι θεωρίες συνωμοσίας περί μυστικών εργαστηρίων κλπ (ή τουλάχιστον δεν το χει πάρει το μάτι μου) αλλά ψιλιάζομαι ότι όλο και κάποιος θα σκάσει μύτη με καυτά ερωτήματα.
Βλέπει ο κοσμάκης σκηνικά που αν βγουν αληθινά θα είναι αντίστοιχα του "The Stand" και του "Night surf" του Stephen King, όπου τρελλές γρίπες θερίζουν τον κοσμάκη. Αλλά μέχρι τώρα τίποτα. Μόνο μύτες που τρέχουν και λίγος πυρετός. Και κάποιοι θάνατοι εξασθενημένων και ταλαιπωρημένων ανθρώπων.
"ΜΙΑ 98ΧΡΟΝΗ ΥΓΙΕΣΤΑΤΗ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ"
JESUS NO! (Που θα λεγε και ο Maddox)
Και να σπαραξικάρδια θέματα με ανατριχιαστική μουσική (το soundtrack του Δράκουλα είναι μεγάλο χιτάκι) και να οιμωγές και κλαυθμοί και οδυρμοί.
Και να 320 κρούσματα στην Ελλάδα, από τα οποία τα 200 δεν πάθαν τιποτα και τα υπόλοιπα 120 δεν πάθαν τίποτα.
Και κανείς δε βγαίνει να πει να τρέξουμε να την κολλήσουμε όλοι τώρα για να έχουμε αντισώματα σε περίπτωση που όντως αγριέψει.
Όταν δε τελειώσει όλο αυτό το πανηγύρι κανείς δε θα μπορεί να ζητήσει -ως συνήθως- ευθύνες από τους παπάρες που κράζουν, γιατί βέβαια αν αποδειχτεί ότι λέγαν παπαριές -ως συνήθως- θα το χουμε ξεχάσει μια και θα μαστε πολύ ανακουφισμένοι που γλυτώσαμε
Επίσης εύχομαι όντως να είναι λίγες οι πιθανότητες να αγριέψει το πράμα, γιατί αν αγριέψει και έχουμε πρόβλημα, όλο αυτό το σεντόνι θα είναι ένα μάτσο χαζομάρες.
Δε φταίω εγώ όμως, εμένα δε με ακούει κανείς έτσι και αλλιώς.
Και στο κάτω κάτω δεν είπα ότι δε μπορεί να γίνει, είπα ότι προς το παρόν παπάρια μάντολες(όπως και τις τρεις προηγούμενες φορές).
Παν Παν Παν Παν Παν Παν Παν Παν Παν

6 comments:

diva said...

κλείδωσα
να μπω και κάτω από το κρεβάτι λες;
..μπα
πρόλαβε η μάγια

[θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας και μέχρι να τον σηκώσουμε θα απαγορεύεται το μπάνιο στη θάλασσα, οι διακοπές οι αργίες οι απεργίες τα επιδόματα- απαπαπαπα παν αγιάμου!]

Unknown said...

Να οργανωθούμε όμως ρε παιδιά, να μην πεθάνουμε όλοι μαζί…
Να πάρουμε χαρτάκια με σειρά προτεραιότητας και…
…μιας και ο πάνας είν’ το θέμα, να οργανωθούμε και στην εξυπηρέτηση των νεαρών παρθένων που δεν θέλουν να πεθάνουν σε άγνοια!!!

>:)

Anonymous said...

Αυτό μου ήρθε με mail, το κατά πόσο είναι αληθινό το αφήνω στους δημοσιογραφίσκους να το ψάξουν...

O...κατασκευασμένος ιός των χοίρων που φθάνει πλέον με ελάχιστους θανάτους αλλά πολλά κρούσματα μέσω του τρόμου των ΜΜΕ σε όλα τα σπίτια κάνει αναγκαίο το φάρμακο
TAMIFLU. Και ενώ υπάρχουν και άλλα "αντι-ϊiκα" φάρμακα που αντιμετωπίζουν την νόσο μόνο αυτό έχει βγει παγκοσμίως ως το φάρμακο στο οποίο ο ιός είναι ευαίσθητος.
Η ROCHE κάνει τρελές πωλήσεις και από πίσω βρίσκεται ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Το «γεράκι του Πενταγώνου», ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ!
Και γιατί; Διότι είναι μεγαλομέτοχος της εταιρίας βιοτεχνολογίας «GILEAD SCIENCES», η οποία έχει τα
δικαιώματα του περιζήτητου φαρμάκου TAMIFLOU - παίρνει από την ελβετική «ROCHE» το 10% των πωλήσεων – του μόνου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της νόσου στους ανθρώπους.
Το TAMIFLU είναι ένα φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία οσελταμιβίρη. Κάποτε αυτό πήγε να γίνει με την νόσο
των πουλερικών όταν και πάλι αναστατώθηκε όλος ο πλανήτης αλλά το TAMIFLU δεν έκανε καλή δουλειά.
Τώρα όμως ο ιός είναι στα μέτρα του φαρμάκου.
Το φάρμακο έγινε για τον ιό ή ο ιός για τον φάρμακο;

Wizard! said...

320 κρούσματα σε 15.000.000 κατοίκους (10 είμαστε, αλλά βάζω και τους αλλοδαπούς...)
Μιλάμε δηλαδή για 0.002%... Τρελό ποσοστό! Αν βασιστούμε σε αυτό, με 320 στήλες, κερδίζουμε το ΛΟΤΤΟ! Τρέξτε να προλάβετε...

Όσο για το σχόλιο του ανώνυμου, δε νομίζω ότι μας βολεύει η ύπαρξη τέτοιας συνωμοσίας, γιατί τότε οι πιθανότητες να κολλήσουμε είναι μεγαλύτερες, αφού υπάρχει σκοπιμότητα.

Sophia said...

Εγώ πάντως, έκανα ό,τι μπορούσα για να κολλήσω λίγο, αλλά δεν τα κατάφερα βρε παιδί μου, μούφα γρίπη... Τςτςτςτςτς.... Κοίτα, όταν ξεφύγουμε από τους γιους που είναι τρε καταστρόφικαλ, θυμίσου ότι έχουμε και καταστροφές του στυλ The Cell του τρομοθεού!!! Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, μη χαλαρώνουμε κιόλας!!! (Ο Ρόμπινς είναι Θ-Ε-Ο-Σ...)
;-Ρ

Sophia said...

Εγώ πάντως, έκανα ό,τι μπορούσα για να κολλήσω λίγο, αλλά δεν τα κατάφερα βρε παιδί μου, μούφα γρίπη... Τςτςτςτςτς.... Κοίτα, όταν ξεφύγουμε από τους γιους που είναι τρε καταστρόφικαλ, θυμίσου ότι έχουμε και καταστροφές του στυλ The Cell του τρομοθεού!!! Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, μη χαλαρώνουμε κιόλας!!! (Ο Ρόμπινς είναι Θ-Ε-Ο-Σ...)
;-Ρ