Wednesday, May 20, 2009

Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν

Όσο και αν προσπαθήσεις!!
Ξεκίνησα να διαβάζω ΑΥΤΟ :

Και ανακάλυψα πραγματικά κατάπληκτος ότι η Jane Austen είναι πιο βαρετή και από πάρτυ θρησκευτικής αδελφότητος, ακόμα και με ζόμπι μέσα! Εξακολουθεί να είναι μια χλιαρή διήγηση με πολύ pride, πολύ prejudice και επίδραση ταχύτερη από ένα ταβόρ των 1800mg. Σκοτώνει ευμεγέθη ελέφαντα στο τρίλεπτο.
E εντάξει όλοι ξέρουμε πως η Austen είναι η αγαπημένη των απανταχού κοριτσακίων -τουλάχιστον στις εποχές που τα εν λόγω κοριτσάκια ήξεραν ακόμα να διαβάζουν λέξεις με περισσότερες από 2 συλλαβές- . Το ίδιο το αυθεντικο βιβλίο προσπάθησα κάποτε να το ανοίξω και μετά από 3 σελίδες μου είχε έρθει εντόνως η επιθυμία να μασουλήσω πέρα ως πέρα το βραχίονά μου ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Αλλά είπα αυτό με τα ζόμπι θα έχει πλάκα. Ε.. ναι,..χλιαρά.
Έχω διαβάσει 20 σελίδες από κάτι που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι γαμάτο χιουμοριστικό αποτέτοιο, αλλά έχω πάει σε νεκροψίες που είχαν περισσότερο γέλιο! Έχω γελάσει περισσότερο σε μνημόσυνα!
Μάλλον ο τύπος που το γραψε δεν το χει καθόλου και απλά τον διαβάζουν λόγω μόδας και προβολής και επειδή παίρνει πρέζα και είναι σεξομανής.. Θα του δώσω άλλες 20 σελίδες και μετά θα το φάει το χρονοντούλαπο της Ιστορίας

15 comments:

  1. Θα σου έλεγα να το γυρίσεις στο Frankenstein αν είναι να ζομπιαστείς με τα του επαγγέλματός μου! Αν και σαν ιστορία είναι λίγο του χαιρέτα μου να κουνηθούμε και να δούμε λίγη δράση, το reading between the lines είναι από τα πιο αγαπημένα μου!!
    ;-Ρ

    ReplyDelete
  2. Υποννοείς ότι ΔΕΝ έχω διαβάσει το Frankenstein; Μάστα..
    To Μelmoth the wanderer το κάνατε στη σχολή; :D
    Ή και το Monk του Lewis (νομιζω) :D

    ReplyDelete
  3. Εννοείται ότι ΔΕΝ υποννοώ ΚΑΘΟΛΟΥ κάτι τέτοιο, τουναντίον. Χεχε.... και βέβαια τα κάναμε... το αγαπημένο μου μάθημα, Λογοτεχνία του Φανταστικού (χοχο, στο ΑΠΘ φυσικά, που είχε και μάθημα για την επιστημονική φαντασία, τα καλύτερά μου 10άρια στη σχολή!)
    ;-Ρ

    ReplyDelete
  4. ΑΠΘ και αγγλικού; χμμ... δεν ξέρΩ πολλές αγγλικούδες. Μόνο 2.
    (τι θυμήθηκα τώρα.....)
    Πάλι καλά που υπάρχουν και σοβαρά μαθήματα!! γαμάτο! Άμα το ξερα θα είχα έρθει να το παρακολουθήσω.

    ReplyDelete
  5. Κοίτα, η αλήθεια είναι πως αυτό το αγγλικού, δεν το πολυδιαδίδω, γιατί είναι λίγο της ντροπής (καταλαβαίνεις ΤΙ γνώμη έχω για τον κλάδο μου) και ευτυχώς που παραπλανώ ως προς την ειδικότητα, οπότε γλυτώνουμε λίγο ρεζίλι και θέση στο κοτέτσι. Σου λέω, στη σχολή είχαμε κάτι μαθήματα, σούπερ γαμάτα... Ακόμα και στα γλωσσολογικά ήταν μερικά σούπερ καταπληκτικά, ακόμα διαβάζω την βιβλιογραφία μου! Ένα σου λέω, σε εργασία για την επιστημονική φαντασία, είχα ως αναφορές Dawkins και τα συναφή!
    (Και 2 που ξέρεις, πολλές είναι...)
    ;-Ρ

    ReplyDelete
  6. Αγαπητέ αφέντη,

    Να αφήσεις το χρονοντούλαπο της ιστορίας για το Sakis και να μου επιστρέψεις το βιβλίο. Ορίστε μας.

    ReplyDelete
  7. Anonymous9:57 AM

    Πολύ αυστηρό σε βλέπω και τσαντίζομαι. Διαφωνώ κάθετα μαζί σου. Θεωρώ πως τα έργα της Austen είναι πολύ αξιόλογα και αποτελούν ένα άριστο δείγμα της Αγγλικής λογοτεχνίας. Δεν θα κάτσω να γράψω τώρα, διατριβή στο blog σου για τα έργα της, αλλά θα έλεγα πως θα πρέπει να λάβεις υπόψην σου την εποχή που γράφτηκαν και την τότε δομή της κοινωνίας.
    Μήπως το ελαφρά ειρωνικό ύφος της σχετικά με την "αντρική υπεροχή" είναι που σε ενοχλεί;
    Για παράδειγμα, δεν είναι απίστευτη μαλακία, τέσσερις γυναίκες να πετιούνται στο δρόμο όταν πεθαίνει ο άντρας της οικογένειας, επειδή είναι απλώς γυναίκες και δεν μπορούν να κληρονομήσουν την περιουσία του; Δεν θεωρώ πως τα βιβλία της είναι ρομάντζα. Τα κοριτσάκια τότε, έτσι τα μεγαλώνανε...

    ReplyDelete
  8. den eho diavasei oute to prototipo oyte me ta zombies. alla kati moy leei pos tha goystaro trela kai ta 2

    ReplyDelete
  9. Μπινελικιάρα η γλώσσα της όντως είναι καλή. Απλά βαριέμαι τα θέματά της. Άσε που ο Ντίκενς στην ίδια πάνω κάτω κατηγορία έγραφε καλύτερα.Ρομάντζα δεν είναι με τίποτα, αλλά οκ, βαριέμαι. Τι να κάνω..

    ReplyDelete
  10. Anonymous1:57 PM

    Μέγα Προφήτη, το να βαριέσαι είναι κάτι που το δέχομαι απόλυτα, όσο αφορά στη θεματολογία. Και συμφωνώ ότι ο "θείος Τσάρλυ" έγραφε καλά, αλλά όχι καλύτερα.
    Στο "Ζοφερό Οίκο" του Τσάρλς είχε γίνει της καριόλας! Με σημειώσεις το διάβασα το βιβλίο.
    Πάντως, πιστεύω πως τα βιβλία της Austen είναι μια πολύ αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για εκείνη την εποχή. Μέχρι και το ότι ήταν απαγορευμένο να διαβάζουν Henry Fielding οι δεσποινίδες εκείνης της εποχής μαθαίνουμε από τα βιβλία της...
    Αν ζούσε στη σημερινή εποχή, πιστεύω πως θα χαρακτηριζόταν ως φεμινίστρια :-p

    ReplyDelete
  11. Δεν έχω διαβάσει ποτέ Austen, μου κίνησες την περιέργεια τώρα, λέω να την δοκιμάσω..

    Το Monk είναι καλό; Το πήρα αλλά δεν το έχω διαβάσει ακόμα...

    ReplyDelete
  12. Το monk για την εποχή του φαντάζομαι ήταν τρελλά άρρωστο. Έχει ωραία ατμόσφαιρα

    ReplyDelete
  13. Ελα μωρέ, για την εποχή του καλό ήταν και όντως δίνει πληροφορίες για την κατάσταση της γυναίκας την εποχή εκείνη.
    Το ίδιο και το Τζέιν Έιρ.
    Από μικρή που το είχα διαβάσει ακούω τη λέξη "πάστορας" και μου σηκώνεται η τρίχα!

    ReplyDelete
  14. Naι;
    Εγώ, για καποιο λόγο που δε ξερω, θέλω να φάω ζαμπόν!

    ReplyDelete
  15. Είναι ένα classics βιβλίο, υποχρεωτικά το διαβάζουν όσοι σπουδάζουν ξένη λογοτεχνία αλλά και όσες θέλουν να δούν "πώς ζούσαν τότε". Austen, Bronte, Alcott, Thackeray,αναγνώσματα για κοριτσάκια. Δεν ξέρω άντρες να διαβάζουν/διάβασαν ποτέ τέτοια εκτός κι αν είναι λάτρεις του είδους.
    Αφού το βαριέσαι, δέστο καλύτερα σε ταινία..βαρετό αλλά θα βγεί.

    ReplyDelete